Πεκίνο: Η αύξηση της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν εντείνει τον κίνδυνο σύρραξης

24 Απριλίου 2024

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα ότι η αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ταϊβάν από τις ΗΠΑ απλώς εντείνει «τον κίνδυνο σύρραξης» και στις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν, μετά την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο νέου πακέτου βοήθειας ύψους 8 δισεκ. δολαρίων για το νησί.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν δεν θα προσφέρει ασφάλεια στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ουάνγκ πρόσθεσε ότι η νέα αυτή βοήθεια «απλώς θα οξύνει την ένταση και θα αυξήσει τον κίνδυνο σύγκρουσης και στις δύο πλευρές του Στενού» της Ταϊβάν.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε οριστικά χθες, Τρίτη, το βράδυ ένα τεράστιο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 95 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, που πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Μαΐου, δήλωσε ότι η βοήθεια αυτή «θα ενισχύσει την αποτροπή έναντι του αυταρχισμού» και «θα διασώσει την ειρήνη».

Το Πεκίνο, που δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταφύγει στη βία για να ανακτήσει τον έλεγχο της Ταϊβάν, προειδοποίησε σήμερα ότι θα λάβει «αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική του ακεραιότητα».

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια δεν μπορεί «να αλλάξει την καταστροφική μοίρα της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», τόνισε ο Ουάνγκ.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει (…) να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν, να πάψουν να δημιουργούν νέες εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν και να πάψουν να θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα και στις δύο πλευρές του Στενού», κατέληξε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ρωσία: Η Ουκρανία εξαπέλυσε πλήγματα με drones εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων στο Σμολένσκ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Προσφορές άνω των 28 δισ. ευρώ για το 30ετές ομόλογο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

Δείτε επίσης