Βουλή: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της οικογένειας και των ευάλωτων» αναφέρει η ΝΔ- «Νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων» προειδοποιεί η αντιπολίτευση

29 Απριλίου 2024

Το πρόγραμμα στέγασης αστέγων και τα μέτρα για την αύξηση των τμημάτων βρεφικής φροντίδας βρίσκονται στην προμετωπίδα των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

«Τους τελευταίους δέκα μήνες βλέπουμε τα πρώτα βήματα του νεοσύστατου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την επίτευξη των στρατηγικών του στόχων υπό την ηγεσία δύο εξαιρετικών γυναικών πολιτικών, των συναδέλφων κκ Σοφίας Ζαχαράκη και Μαρίας Κεφάλα, βήματα σταθερά και μεθοδικά, μακριά από την εύκολη αντιπολιτευτική ρητορεία ότι σε όλα τα πεδία της κοινωνικής πολιτικής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαγικό ραβδί ή να επιλυθούν με έναν νόμο και ένα άρθρο» ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ, Μαρία Σουκούλη Βιλιάλη, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια επί του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους” και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας – Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις».

«Από τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλοι εμείς, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δεσμευτήκαμε απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα επιτύχουμε την οικονομική και κοινωνική ανάταξη της χώρας που είχε διαρραγεί από την πολυετή οικονομική κρίση, και μάλιστα ότι η επίτευξη του συγκεκριμένου στρατηγικού στόχου θα περιελάμβανε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς κανέναν πολίτη να μείνει πίσω» είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Ως προς τον πυρήνα του νομοσχεδίου, η κ. Σουκούλη Βιλιάλη είπε ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί ένα έμπρακτο νομοθετικό βήμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση σειράς θεμάτων που αφορούν στη δημιουργία ίσων ευκαιριών κοινωνικής ένταξης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, στην κινητροδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη συμπερίληψη και τη συμμετοχή νέων ανθρώπων στη διαμόρφωση πολιτικών δράσεων, στην ενίσχυση του πλαισίου παιδικής προστασίας αλλά και στην ενίσχυση της διοικητικής λειτουργίας του Υπουργείου για την αποδοτικότερη επιτέλεση της σημαντικής αποστολής του».

«Το νομοσχέδιο είναι απολύτως κατώτερο των περιστάσεων αλλά και των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αντιμετωπίζει πραγματικά πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας των πολιτικών Μητσοτάκη» είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου και πρόσθεσε: «Έχετε ένα υπερυπουργείο, το οποίο συγκεντρώνει στο χαρτοφυλάκιό του όλες εκείνες τις πολύ κρίσιμες αρμοδιότητες, την προστασία του παιδιού, της οικογένειας, την ισότητα των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στεγαστική κρίση, τη δημογραφική πολιτική, τις πολιτικές για τους νέους, για τους άνεργους, για τους ευάλωτους, για τα άτομα με αναπηρία, για τους Ρομά, για όλους. Θα περίμενε λοιπόν κανείς από ένα τέτοιο υπερυπουργείο να κάνει τη νομοθετική του εκκίνηση με ένα νομοθέτημα εμβληματικού χαρακτήρα, προτείνοντας και φέρνοντας πολιτικές λύσεις για κάθε ένα από τα πεδία της αρμοδιότητάς του, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα έδινε πραγματική λύση σε ζητήματα, όχι ένα νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων με διευθετήσεις τυπικού χαρακτήρα, πολλές φορές διορθώσεις νομοθετημάτων πριν από τη σύσταση του ίδιου του Υπουργείου, διατάξεις κάποιες από αυτές με φαινομενικά θετικό περιεχόμενο, όμως σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών». Με τέτοιου είδους επικοινωνιακά τρικ, είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι έχει βάλει την κοινωνική πολιτική στον πάγο.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία σήμερα είναι το στεγαστικό. Απαιτούνται αποφασιστικές πολιτικές και γενναία μέτρα» είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Καζάνη και πρόσθεσε: «Η λύση δεν μπορεί να έρθει με την εφαρμογή ημίμετρων και πρόχειρα σχεδιασμένων προγραμμάτων, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Νοικιάζω”. Δίνετε επιδότηση 4.000 ευρώ για ένα σπίτι με πολλές ανάγκες επισκευών και δεν καθορίζετε κάποιο πλαφόν στις τιμές ενοικίου. Με τον ίδιο τρόπο αυξάνονται οι τιμές της αγοράς με το πρόγραμμα της Golden Visa και τη μακροχρόνια μίσθωση. Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε τη σύνδεση αυτή και έστω αργοπορημένα να υιοθετεί τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη περιορισμών στο πρόγραμμα της Golden Visa και στο σύστημα Airbnb».

«Ο βασικός πυρήνας των μέτρων παραμένει η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της φτώχειας, όπου οι λεγόμενες στοχευμένες πολιτικές δράσεις σε τι μεταφράζονται; Σ’ ένα ελάχιστο δίκτυ προνοιακών παροχών» είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα και πρόσθεσε: «Πρόκειται για οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήδη ψηφισμένης από προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει την πολιτική που αναπαράγει στρατιές ανέργων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και εργαζομένων σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Αυτή η πολιτική, όμως, διαπερνά και τις διατάξεις του άρθρου 3 του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση των ωφελούμενων του προγράμματος στέγαση και εργασία για τους αστέγους. Η κυβέρνηση κάνει κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο. Εντάσσει στους φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα ακόμα και ιδιωτικές μονάδες απεξάρτησης, νομιμοποιώντας την ιδιωτικοποίηση και αυτού του ευαίσθητου τομέα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

1137 νέες προσλήψεις σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πυρκαγιά στο Μάτι: Για «εξόφθαλμη κακοδικία» κάνει λόγο η Ζ. Κωνσταντοπούλου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε επίσης