Ο στρατός των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την κατασκευή τεχνητού λιμανιού για να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

8 Μαΐου 2024

Ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε την κατασκευή προσωρινού τεχνητού λιμανιού για τη διευκόλυνση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας διά θαλάσσης, όμως δεν μπορεί να το εγκαταστήσει στην θέση του προς το παρόν εξαιτίας των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες Τρίτη.

Μπροστά στις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που εγείρει το Ισραήλ στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω χερσαίων οδών στον παλαιστινιακό θύλακο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε στις αρχές Μαρτίου σχέδιο για την κατασκευή προσωρινού τεχνητού λιμανιού.

Το κόστος κατασκευής αναμενόταν να ανέλθει σε περίπου 320 εκατομμύρια δολάρια.

«Η κατασκευή των δυο τμημάτων του τεχνητού λιμένα (…) τελείωσε» και μένει πλέον να μεταφερθούν στο σημείο όπου θα τοποθετηθούν, είπε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σιγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Επικρατούσαν «ισχυροί άνεμοι και ψηλά κύματα» χθες, καθιστώντας «επικίνδυνη» την τοποθέτηση των στοιχείων αυτών στο σημείο που ορίστηκε, διευκρίνισε.

Το τεχνητό λιμάνι και αμερικανικά πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την κατασκευή του «βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι της Ασντότ», στο Ισραήλ, σημείωσε.

Οι εργασίες μεταφέρθηκαν στην Ασντότ εξαιτίας των καιρικών συνθηκών την περασμένη εβδομάδα. Όταν ο επιτρέψει ο καιρός, το λιμάνι θα τοποθετηθεί σε ακτή του θυλάκου από ισραηλινούς στρατιωτικούς, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ.

Εξάλλου η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το κλείσιμο από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δυο από τα σημαντικότερα φυλάκια από όπου εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο, στη Ράφα και στο Κερέμ Σαλόμ, διά στόματος εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.

«Τα σημεία διέλευσης που έκλεισαν πρέπει να ξανανοίξουν, είναι απαράδεκτο το ότι έκλεισαν», είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ, σύμφωνα με την οποία το Κερέμ Σαλόμ αναμένεται να ανοίξει ξανά σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την παράδοση βομβών στο Ισραήλ εξαιτίας των «ανησυχιών» τους για τη Ράφα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μεξικό: 9 πτώματα στο κέντρο μιας από τις πιο επικίνδυνες πόλεις στη χώρα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

Δείτε επίσης