Το καλοκαίρι η παρουσίαση προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για το παράκτιο μέτωπο της Καλαμάτας

Με τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας ολοκληρώθηκε η Διημερίδα: Τεχνική Βοήθεια για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη «Χτίζοντας πιο βιώσιμες και ανθεκτικές ελληνικές πόλεις», που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Μαΐου 2024 στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου τεχνικής βοήθειας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που υλοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η εκδήλωση αποτελούσε ένα επιτελικό στάδιο της δουλειάς που έχει κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα για 4 ελληνικές πόλεις, την Καλαμάτα, την Καβάλα, το Ηράκλειο και την Λάρισα και οι κύριοι στόχοι της ήταν:

– Να αναδειχθεί η προσέγγιση ανάπτυξης ικανοτήτων και τα αποτελέσματα της Φάσης 1 του έργου τεχνικής βοήθειας.

– Να δοθεί η ευκαιρία στα συμμετέχοντα στελέχη των Δήμων να μοιραστούν διδάγματα και τεχνικές γνώσεις που αποκτήθηκαν από τη συμμετοχή στο έργο σε επιμέρους θεματικά πεδία.

– Να διαμοιραστούν οι τεχνικές γνώσεις που αποκτήθηκαν ανά θεματικό πεδίο, σε συνεδρίες ολομέλειας, πάνελ και επιμέρους συνεδρίες.

– Να δημιουργηθεί μία ευκαιρία δικτύωσης για τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εθνικών φορέων για να συζητηθούν προκλήσεις και ευκαιρίες που σχετίζονται με τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και την προσέγγιση ΟΧΕ – ΒΑΑ.

– Να αναδειχθούν οι ανάγκες υποστήριξης των Δήμων για την ανάπτυξη ικανοτήτων και να αναπτυχθεί μια δυναμική προς μια πιθανή φάση παρακολούθησης του έργου.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος συμμετείχε στο πάνελ «Ανάγκες και προσεγγίσεις για τη δημιουργία ικανοτήτων σε τοπικό επίπεδο» στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Καβάλας, ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ.  Δήμου Λάρισας και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο Δήμαρχος τοποθετήθηκε αναλυτικά για τις ανάγκες και τις προσεγγίσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη και κυρίως στην στρατηγική του Δήμου όσον αφορά την επίτευξη της Κλιματικής Ουδετερότητας, στους σχεδιασμούς που έχει επιτύχει η πόλη της Καλαμάτας μέχρι τώρα και στους στόχους της για το μέλλον.

Η Προϊσταμένη Διευθύντρια Προγραμματισμού Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτα Κουράκλη παρουσίασε τα  αποτελέσματα του σχεδιασμού της Στρατηγικής για το παράκτιο μέτωπο της Καλαμάτας, που εκπόνησε η Ομάδα της ΠΤ με τους συνεργάτες της, την ομάδα αρχιτεκτόνων – πολεοδόμων Superwien της Βιέννης και την Urbana από Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας  τις συμμετοχικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στον αστικό σχεδιασμό.

Ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας Βασίλης Παπαευσταθίου συμμετείχε στο πάνελ Προκλήσεις και ευκαιρίες για την κλιματική προσαρμογή σε επίπεδο αστικής περιοχής και τοποθετήθηκε στον τρόπο της αποτελεσματικής αξιοποίηση των διαθέσιμων κλιματικών δεδομένων στην ανάπτυξη πολιτικών, στρατηγικών σχεδίων και έργων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, αλλά και σε όλες τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από τα εμπλεκόμενα μέρη. 

Η πλήρης δουλειά της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Παράκτιο Μέτωπο Καλαμάτας που περιλαμβάνει την ανάλυση των κλιματικών κινδύνων της πόλης και μια οραματική προσέγγιση για την ανάδειξή του Παράκτιου Μετώπου της πόλης μας θα παρουσιαστεί αναλυτικά το καλοκαίρι στο κοινό της Καλαμάτας.

City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στ. Κασσελάκης: Η διάσωση του ΕΣΥ και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η πρώτη προτεραιότητα για μας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κυρ. Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση, αυστηρά οριοθετημένες κόκκινες γραμμές και με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με απόφαση Πτωχού: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην «Μοριάς Α.Ε.» – Το βιογραφικό του Θ. Κουναδέα

Ο Θεόδωρος Κουναδέας αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου «Μοριάς», μετά από σχετική επιλογή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη

Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Πρόσθετες διευκρινίσεις» για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρατηρήσεις επί των εγγράφων εφαρμογής του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» απέστειλε η Γενική Διεύθυνση

Δείτε επίσης