Ξεκινά αύριο η δίκη για το ναυάγιο της Πύλου – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας

20 Μαΐου 2024

Ξεκινά την Τρίτη (21/5) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των 9 Αιγύπτιων, οι οποίοι κατηγορούνται για την τραγωδία. Κάλεσμα κομμάτων, φορέων και συλλογικοτήτων σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη της δίκης των 9 Αιγύπτιων επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου, οι οποίοι κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για την τραγωδία.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Καλαμάτας, ωστόσο, το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο και εκτός δικαστικής αιθούσης, δεδομένου ότι την ίδια ώρα πολιτικά κόμματα, φορείς και συλλογικότητες του Νομού έχουν απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Μεσσηνίας, συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις που καλούν σε Δικαιοσύνη, καλεί τα μέλη του στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 21 Μαΐου στις 9:00 π.μ., ημέρα έναρξης της δίκης των φερόμενων ως διακινητών του ναυαγίου της Πύλου, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους αφήνοντας άφωνο ολόκληρο το πλανήτη. Το καΐκι Adriana που μετέφερε πάνω από 700 πρόσφυγες και μετανάστες βυθίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου 2023 47 ναυτικά μίλια νότια μίλια της Πύλου. Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να απαντήσει στα ερωτήματα για το πως χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές και να διασφαλίσει την απονομή δικαιοσύνης. Κι όμως, ακόμα δεν έχουμε πάρει απαντήσεις.

Ανεξάρτητοι φορείς, ευρωπαϊκοί θεσμοί και δημοσιογράφοι διεθνούς κύρους έχουν στραφεί κατά των Ελληνικών αρχών για αυτή την υπόθεση και για τον τρόπο που τη χειρίστηκαν εκ των υστέρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έφερε πολλές φορές το θέμα στη βουλή ρωτώντας επίσημα “Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το υπαγόμενο σε αυτό Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για να διακριβωθούν: Οι συνθήκες που οδήγησαν στο ναυάγιο που συνέβη ανοικτά της Πύλου την 14η Ιουνίου 2023, τα περιστατικά που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν, τις ευθύνες που υπάρχουν και σε ποιες υπηρεσίες καταλογίζονται, τις διαταγές που εδόθησαν πριν, κατά και μετά τη βύθιση του πλοίου, τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν και τέλος τις μέχρι τώρα διοικητικές ενέργειες των ελληνικών αρχών για τη διερεύνησή του”.

Ακόμα περιμένουμε τα πορίσματα για το ρόλο των αρχών, καθώς και την εξέταση της μήνυσης που κατέθεσαν 40 επιζώντες στο Ναυτοδικείο Πειραιά.

Τη Τρίτη 21 Μαΐου ξεκινά στη Καλαμάτα δίκη με κατηγορούμενους ως διακινητές εννέα επιζώντες του ναυαγίου. Δεν αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους ανάμεσα στα θύματα για να καλύψουμε κρατικές και συστημικές ευθύνες. Να μη ξαναζήσουμε την απουσία κράτους δικαίου που ζήσαμε στα Τέμπη, με τις τεράστιες ευθύνες που διαδέχτηκε η επίσης αδιανόητη απόπειρα συγκάλυψης. Θέλουμε δικαιοσύνη για αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν κυνηγώντας το όνειρο ενός καλύτερου αύριο.

Αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη, με νόμιμες ασφαλείς διόδους αντί για επαναπροωθήσεις, και για ένα Ευρωπαϊκό κράτος με θεσμούς δικαιοσύνης και όχι συγκάλυψης».

Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

«Στις 15 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό ναυάγιο της Πύλου. Για να το πούμε καθαρά, από το έγκλημα της Πύλου, από τις βάρβαρες πολιτικές των ελληνικών αρχών και των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με πράξεις και παραλείψεις, απάνθρωπη αδιαφορία και προκατάληψη, όπως δυστυχώς όλα δείχνουν, οδήγησαν στα βάθη της θάλασσας περισσότερες από 600 ανθρώπινες ζωές.

Την Τρίτη 21 Μαϊου το πρωί, ξεκινά στο Εφετείο της Καλαμάτας η δίκη της Πύλου. Αυτό το δικαστήριο όμως δεν δικάζει τους θύτες, δικάζει τα θύματα! Το Ναυτοδικείο που θα αναζητήσει την ευθύνη για τους ολέθριους χειρισμούς του Λιμενικού, την αλήθεια για τις εντολές που του ζήτησαν να εκτελέσει, δυστυχώς αργεί βασανιστικά. Η διερεύνηση κατ’ επέκταση για την πολιτική ευθύνη κινείται με ρυθμούς χελώνας και με έναν μοναδικό απώτερο στόχο. Τον ίδιο όπως στα Τέμπη. ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ. Την Τρίτη, φερόμενοι ως λαθροδιακινητές, δικάζονται 9 από τα θύματα! Πρόσφυγες και οι ίδιοι, ανάμεσα στους μόλις 104 που από τους 750 γλίτωσαν τον πνιγμό, επιλέχθηκαν στον σωρό, αυθαίρετα, ως εξιλαστήρια θύματα, για να συγκαλυφθουν οι πραγματικοί ένοχοι και να αποδοθεί κάπου το έγκλημα. Πάγια μέθοδος της Ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα όταν μετά από βίαιες επαναπροωθήσεις υπάρχει απώλεια ανθρώπων.

Την Τρίτη, η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας, οι νέοι και οι νέες μας, τα μέλη και οι φίλοι μας θα είμαστε εκεί, έξω και μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας. Μαζί με αλληλέγγυους από την πόλη μας, από όλη την Ελλάδα, απ’ όλο τον κόσμο. Εκεί που τα πιο έγκυρα Ευρωπαϊκά, Αμερικάνικα, Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα εκδηλώσουν για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον τους ρίχνοντας φως στο σκοτάδι της συγκάλυψης που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα είμαστε εκεί, υπερασπίζοντας τους αθώους. Ζητώντας την τιμωρία των ενόχων. Ως αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, ως αριστεροί και αριστερές. Επιδιώκοντας με την αγωνιστική μας παρουσία την άμεση αλλαγή του πολιτικού παραδείγματος. Υπερασπίζοντας ταυτόχρονα την ειρήνη, την ειρήνη με δικαιοσύνη για την μαρτυρική Παλαιστίνη. Και φυσικά στηρίζοντας την ίδια ημέρα, την απεργία της ΑΔΕΔΥ, τους εργαζόμενους -ες του δημόσιου τομέα και τα δίκαια αιτήματα τους».

Την περασμένη Πέμπτη οι συνήγοροι των 9 κατηγορούμενων παραχώρησαν συνέντευξη τύπου με αφορμή τη δίκη που ξεκινά στην Καλαμάτα:

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ισραήλ: «Πέρα από εξωφρενική» η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ιράν: Οι ένοπλες δυνάμεις ξεκινούν έρευνα για τα αίτια της συντριβής του προεδρικού ελικοπτέρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Συναγερμός στη Μεσσηνία: Εκρηκτικός συνδυασμός ζέστης και ισχυρών ανέμων – Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς – Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική και η αυτοδιοίκηση

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται η σημερινή ημέρα για τη Μεσσηνία, δεδομένου ότι ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο για

Δείτε επίσης