Μάιος 2024: Σε κανονικά επίπεδα η θερμοκρασία – Αναλυτικά στοιχεία για την Πελοπόννησο

1 Ιουνίου 2024

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Μάιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε κοντά στα κανονικά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Μάιος χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές της θερμοκρασίας με θετικές και αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας κατά την διάρκειά του, παρουσιάζοντας έντονες διαφορές της θερμοκρασίας με βάση την γεωγραφική περιοχή. Στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκαν αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και -0.9 °C κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο καθώς και στην Κρήτη, καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις, +0.7 με +1.1 °C. Ενώ σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Νησιά Αιγαίου και Δωδεκάνησα η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε κοντά στον μέσο όρο με αποκλίσεις, -0.4  με +0.3 °C.

Στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκε ο 1ος μήνας με αρνητικές αποκλίσεις μετά από 10 συνεχόμενους μήνες (από τον Ιούλιο 2023) όπου καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις (και μάλιστα στους 5 μήνες με πολύ μεγάλες αποκλίσεις της τάξης των +2°C και πάνω). Στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο αποτελεί τον 11ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο 2023) που παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Μάιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα:

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Μαΐου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.

ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Mετεγκατάσταση Ρομά από την Αγ. Τριάδα: Παρουσιάστηκε η προκαταρκτική μελέτη κατασκευής καταυλισμού στην Μπιρμπίτα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εντοπίστηκε απανθρακωμένη σορός στα Άνω Λιόσια – Εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Καύσωνας: Ξεπέρασε τους 41 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Μεσσηνία – Οι περιοχές του Νομού που έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες

Θερμοκρασίες πάνω από τους 41 βαθμούς Κελσίου κατέγραψε το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Μεσσηνία την Τετάρτη (12/6).

Καύσωνας/Μεσσηνία : Τους 39,6 βαθμούς Κελσίου έφτασε το θερμόμετρο – Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε 7 περιοχές του Νομού

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Τρίτη (11/6) στη Μεσσηνία από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Σκάλα,

Δείτε επίσης