«Στηρίζουμε τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις» σημείωσε ο Λ. Αυγενάκης σε συνάντηση με εκπροσώπους των εννέα Διεπαγγελματικών

13 Ιουνίου 2024

Στην στήριξη της κυβέρνησης ως προς τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε τρίωρη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εννέα Διεπαγγελματικών που λειτουργούν στη χώρα, μετά από δικό τους αίτημα.

«Στη δική μας πολιτική οι Διεπαγγελματικές έχουν ρόλο. Έχετε αποστολή να επιτελέσετε και θα σας στηρίξουμε. Θέλουμε να μπούμε σε μια νέα εποχή» τόνισε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο έγινε και με τη δική σας συμβολή».

Στόχος, όπως είπε, είναι μέχρι τέλος του έτους να ιδρυθούν Διεπαγγελματικές Οργανώσεις σε Υδατοκαλλιέργεια, Αλιεία, Γραβιέρα Κρήτης – ΠΟΠ, Οσπρίων, Βιομηχανικής ντομάτας, Ελαιολάδου και Μελιού.

Παράλληλα ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε πως για το ΥΠΑΑΤ οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις αποτελούν θεσμικούς συνομιλητές σημειώνοντας πως «μετά από τη θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων εκ των πραγμάτων ο ρόλος σας αναβαθμίζεται και θα κατοχυρωθεί και νομοθετικά».

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των Διεπαγγελματικών θα μετέχουν, γνωμοδοτικά, και στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου.

Επιπλέον, απηύθυνε κάλεσμα στους εκπροσώπους των Διεπαγγελματικών να καταθέσουν προτάσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ μεταξύ άλλων χαρακτήρισε σημαντική την υποχρέωση της χώρας μας για τη λειτουργία του ΑΡΤΕΜΙΣ-2.

«Έχουμε δρόμο ακόμη μέχρι την πλήρη εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ» επισήμανε ο κ. Αυγενάκης συμπληρώνοντας πως «αυτό το ομιχλώδες τοπίο γύρω από τον συγκεκριμένο Οργανισμό δεν περιποιεί τιμή για την Ελλάδα».

Μιλώντας για τη συνάντηση που έγινε με την DG AGRI την περασμένη Τρίτη, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε πως οι εκπρόσωποί της έδωσαν συγχαρητήρια στις υπηρεσίες για την προσπάθεια που γίνεται, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά νιώθουν ότι απέναντί τους έχουν αξιόπιστους συνομιλητές.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης ήταν θετικός στο αίτημα των Διεπαγγελματικών για διετή παράταση στην υποχρέωση που έχουν για κάλυψη κατά 30% της αντιπροσωπευτικότητας σε παραγωγή, εμπορία και μεταποίηση.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων μίλησαν με θερμά λόγια για το μέχρι τώρα έργο του κ. Αυγενάκη στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, λέγοντας ότι ξεκίνησε να λύνει χρόνια προβλήματα που κανείς μέχρι σήμερα δεν άγγιζε, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και προσθέτει πως εκτίμησαν ως θετικό το ενδεχόμενο παραμονής του στο «τιμόνι» του υπουργείου, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση αλλαγής, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος σε πολλά από τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν ήδη. Επιπλέον, ζήτησαν περισσότερη συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση έλαβαν μέρος η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Ρυζιού, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠΤ), η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και Τομέας Κτηνοτροφίας στον Τομέα του Αιγοπρόβειου Κρέατος, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) και η νεοσύστατη Διεπαγγελματική Οργάνωση Κορινθιακής Σταφίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στα 6,33 δισ. ευρώ οι αρχικές οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Μαΐου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στ. Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός να αγκαλιάσει όλους τους προοδευτικούς πολίτες

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Συνάντηση μελών της ΕΘΕΑΣ με τον Κώστα Τσιάρα – Στο τραπέζι οι Δηλώσεις ΟΣΔΕ και η στήριξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών

Το μεσημέρι της Παρασκευής (12/07), τα μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση

Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι επιδοτήσεις, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, προκειμένου ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενημερώσει τα μέλη της

Δείτε επίσης