Έκλεισε η συμφωνία για πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Η μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή στο ελληνικό χρηματιστήριο

20 Ιουνίου 2024

Έκλεισε η συμφωνία και ανακοινώθηκε σήμερα η πώληση των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar Hellas που αντιπροσωπεύει -όπως επισημαίνεται- τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ΕΕ.

Η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και επιχειρηματική αξία 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει το 36,59% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που κατέχει η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και των μετοχών που ελέγχουν μέτοχοι και στελέχη της εταιρείας ούτως ώστε στο κλείσιμο της συναλλαγής η Masdar να κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 67% των μετοχών στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η τιμή προσδιορίστηκε στα 20 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η Masdar θα προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς όλους τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την απόκτηση των μετοχών τους.

Η Masdar είναι 100% έμμεση θυγατρική της εταιρείας «Abu Dhabi Future Energy Company PJSC – Masdar». Η Masdar κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και βιώσιμης τεχνολογίας διεθνώς. Εξ’ αυτών, ήδη βρίσκονται σε λειτουργία έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος άνω των 20 GW, με στόχο τα 100 GW μέχρι το 2030.

«Η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίου στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας τη συμβολή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας και τον στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Η προτεινόμενη εξαγορά καταδεικνύει την κλίμακα και τις φιλοδοξίες των αναπτυξιακών σχεδίων της Masdar στην περιοχή και περαιτέρω εδραιώνει τον ρόλο της ως αξιόπιστος παγκόσμιος εταίρος ενεργειακής μετάβασης για κυβερνήσεις, επενδυτές, αναπτυξιακούς φορείς και κοινότητες σε όλον τον κόσμο», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Η Α.Ε. Σουλτάνος δρ. Al Jaber, υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, πρόεδρος της Masdar και πρόεδρος της COP28, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη στρατηγική της Masdar να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε 100 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030 και θα συμβάλει ουσιαστικά στην εγκατεστημένη ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα. Ως μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη το 2024, αυτή η επένδυση αντανακλά τη σαφή δέσμευση των ΗΑΕ στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη ενός από τους κεντρικούς στόχους της συμφωνίας των ΗΑΕ για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2030. Συνοπτικά, αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει τις έξυπνες ευκαιρίες ανάπτυξης μίας υπεύθυνης και τακτικής ενεργειακής μετάβασης που θα δημιουργήσει νέους κλάδους, νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, διευθύνων σύμβουλος της Masdar, ανέφερε: «Εισφέρουμε κεφάλαια και παγκόσμια τεχνογνωσία για να επιταχύνουμε την επέκταση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, υποστηρίζοντας τις ενεργειακές φιλοδοξίες της Ελλάδας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και επεκτείνοντας την παγκόσμια εμβέλεια της Masdar. Ως κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανάπτυξης ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο της Masdar στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή και να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη διοικητική ομάδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για να ενισχύσουμε τα φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδιά τους για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα».

Ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και εκτελεστικός πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, επεσήμανε: «Η συμφωνία μας με τη Masdar αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της πολύ μεγάλης αξίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς εκατοντάδων ανθρώπων εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αποτελεί δε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τις προοπτικές της. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο κορυφαίος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και βασικός πυλώνας της εθνικής προσπάθειας για μετάβαση σε ένα μέλλον με καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια για όλους. Ένα μέλλον με μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία για τη χώρα μας, βασισμένη σε καθαρή ενέργεια που θα παράγεται στον τόπο μας. Και θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αταμάν: Ξέρω ότι με παρακολουθούν από το ΝΒΑ, δεν υπάρχει καμία προσφορά μέχρι τώρα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι …αδιάβαστοι του συνδυασμού «Καλαμάτα_Μετά»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ OIKONOMIA

ΕΤΕπ: Συζητήσεις χρηματοδότησης κατοικιών για τη στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε νησιωτικούς και τουριστικούς προορισμούς

Πιθανότητες χρηματοδότησης έργων κοινωνικής και οικονομικά προσιτής στέγασης στην Ελλάδα συζητά ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η κινητικότητα είναι ιδιαίτερα έντονη

Δείτε επίσης