ΠΑΣΟΚ: «Παρατηρητής των προβλημάτων των αγροτών ο πρωθυπουργός»

21 Ιουνίου 2024

«Υπό την πίεση του χαμηλών εκλογικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να ασχοληθεί με τον πολύπαθο αγροτικό τομέα.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο πριν πέντε χρόνια (Ιούλιος 2019), είχε θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα ως κεντρικής πολιτικής επιλογής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, οι αγρότες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνεται. Πλήρης αποτυχία!» επισημαίνει κοινή ανακοίνωση του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής και των βουλευτών Μανόλη Χνάρη – Χριστίνας Σταρακά, υπεύθυνων Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Είναι γνωστό σε όλους πως τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν τοποθετηθεί πέντε υπουργοί ΥΠΑΑΤ, χωρίς να έχει εκπονηθεί ένα συγκροτημένο και οργανωμένο σχέδιο αγροτικής πολιτικής.

Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής παραμένει. Το κόστος ενέργειας έχει εκτιναχθεί και το πολυδιαφημιζόμενο αγροτικό τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» με τις υψηλές τιμές ρεύματος δεν είναι ελκυστικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών. Από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου έχει δοθεί μια μικρή προκαταβολή, που απέχει κατά πολύ από την πρόταση μας για κατάργηση του. Τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές και τα γεωργικά εφόδια πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., γεγονός που ο Πρωθυπουργός της χώρας ομολογεί ότι μόλις σήμερα το έμαθε!

Πράγματι, κ. Πρωθυπουργέ ισχύει η διαπίστωσή σας ότι η γραφειοκρατία στραγγαλίζει τους παραγωγούς και υστερούμε ως χώρα στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών. Μόνο που η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους συνεργάτες σας και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) παραμένουν ακόμα και σήμερα απλήρωτα ποσά από τις ενισχύσεις του 2023 και η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024, δεν είναι λειτουργική. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οργανισμός πληρωμών, έχει τεθεί σε ευρωπαϊκή επιτήρηση με επιβολή βαρύτατων προστίμων, με κίνδυνο να χάσει τη διαπίστευση του και να μην μπορούν να καταβληθούν στους παραγωγούς οι ενισχύσεις της ΚΑΠ.

Πέντε χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια αναθεώρησης του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Η τελευταία αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε το 2011, και σήμερα ο οργανισμός αδυνατεί να καλύψει ζημίες που οφείλονται στις συνέπειες της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης, ενώ τα ταμειακά του διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί.

Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ελάχιστες επενδύσεις προβλέπονται στον πρωτογενή τομέα. Η ελληνική γεωργία είναι ο φτωχός συγγενής» προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Για το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, το βασικό πρόταγμα είναι η προστασία και η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της αλιευτικής παραγωγής, με τη διαμόρφωση και ανάδειξη μιας ελκυστικής και δυναμικής υπαίθρου με υψηλή ποιότητα ζωής και πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βόρεια Μακεδονία: Η πρέσβης των ΗΠΑ χαιρετίζει τη δήλωση του εντολοδόχου πρωθυπουργού, ότι θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας κατά την ορκωμοσία του

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μπορέλ: Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Συνάντηση μελών της ΕΘΕΑΣ με τον Κώστα Τσιάρα – Στο τραπέζι οι Δηλώσεις ΟΣΔΕ και η στήριξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών

Το μεσημέρι της Παρασκευής (12/07), τα μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση

Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι επιδοτήσεις, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, προκειμένου ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενημερώσει τα μέλη της

Δείτε επίσης