Στερεύει το νερό στη Μεσσηνία: Στο «κόκκινο» δήμοι του Νομού – Προβληματισμός στον αγροτικό κόσμο – Στο …άγνωστο τα έργα υποδομής

23 Ιουνίου 2024

Οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας αναμένεται να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Μεσσηνία, αν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ως έχουν και αν η πολιτεία συνεχίσει να μην λαμβάνει μέτρα.

Σημαντικά ζητήματα με την υδροδότηση, ιδίως του καλοκαιρινούς μήνες, αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι δήμοι της Μεσσηνίας, καθώς τα αποθέματα νερού, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, έχουν μειωθεί σημαντικά.

Ο δήμος Καλαμάτας βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νερού, μέσω νέων γεωτρήσεων, ενώ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία απευθύνει έκκληση για λελογισμένη χρήση νερού. Την προηγούμενη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, είχε αναφερθεί στο ζήτημα μιλώντας για μείωση των αποθεμάτων νερού κατά 40%.

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο δήμος Τριφυλίας όπου οι διακοπές νερού είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή της Τριφυλίας είναι το γεγονός ότι ο δήμαρχος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Τριφυλίας (ΔΕΥΑΤ) εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή, στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή δεν ήταν μια θεωρία συνωμοσίας. Χτυπάει, ήδη, την πόρτα σε περιοχές σαν τη δική μας, με σημαντική μείωση στα αποθέματα νερού, λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων, της αύξησης των θερμοκρασιών και της σπατάλης νερού, με χρήση απαρχαιωμένων και λανθασμένων μεθόδων άρδευσης».

Σημαντική επιδείνωση των προβλημάτων ύδρευσης καταγράφεται και στον δήμο Δυτικής Μάνης. Παρότι τα προβλήματα στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν εμφανιστεί χρόνια πριν η αντιμετώπισή τους καθυστέρησε. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες μέρες κατακυρώθηκε από την περιφέρεια Πελοποννήσου σύμβαση προμήθειας μονάδας αφαλάτωσης νερού στην περιοχή.

Τα έργα

Σημαντικά προβλήματα προκαλεί ήδη και αναμένεται να προκαλέσει περισσότερα η έλλειψη νερού και στις καλλιέργειες του Νομού.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο πρωτογενής τομέας εισέρχεται σε «αχαρτογράφητα νερά», δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει είναι πρωτόγνωρες και υπογραμμίζουν ότι εκείνο που θα χρειαστεί είναι η διασφάλιση αποθεμάτων νερού.

Παρότι η πιο πάνω πεποίθηση δεν είναι καινούρια τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση νερού έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει, το Μιναγιώτικο φράγμα ακόμα βρίσκεται στα χαρτιά, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις που απαιτούνται σε ολόκληρη τη Μεσσηνία (μικρότερα φράγματα, λιμνοδεξαμενές, εξυγίανση εγγειοβελτιωτικών υποδομών), βρίσκονται στο άγνωστο.

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Άγιο Βασίλη Τρίπολης-Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Αιτωλοακαρνανία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

EURO 2024: Πρώτη και αήττητη η Γερμανία στα νοκ άουτ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Έκτακτα μέτρα λόγω καύσωνα: Κλείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι στη Μεσσηνία – Η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ύστερα από σχετικό μήνυμα της  Γενικής Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ για τη λήψη έκτακτων μέτρων

Δείτε επίσης