Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Πελοποννήσου: Σημαντικά προβλήματα εντόπισε ο Θ. Βασιλόπουλος – Τι είπε για το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής στην Καλαμάτα

Εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020 στην Ανάπτυξη της Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Καλαμάτα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Πελοπόννησος 2021-2027.

Το πλαίσιο των συζητήσεων αφορούσε τα έργα και τις δράσεις που έχουν γίνει αλλά και αυτά που έχουν δρομολογηθεί, με αρμόδιους φορείς, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες, και στελέχη να καταθέτουν την εμπειρία τους και τις απόψεις τους αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στα πάνελ συζητήσεων συμμετείχε και ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος, που αναφέρθηκε στις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και στη ΒΑΑ του Δήμου Καλαμάτας, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα προηγούμενα χρόνια, στην εξέλιξη της Καλαμάτας, στις αστικές αναπλάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στους σχεδιασμούς που πρέπει να κάνουν οι Δήμοι για τις επόμενες δεκαετίες, λαμβάνοντας πλέον υπόψη τις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η κλιματική κρίση, αλλά και άλλοι κοινωνικοί, οικονομικοί  και πολιτικοί παράμετροι.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που διαπίστωσε κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος αναφέρθηκε στην έλλειψη πόρων, προσωπικού, προβλήματα στη σύνταξη μελετών, στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που συνοδεύουν τους διαγωνισμούς με την υποβολή, τις αποφάσεις ένταξης, τις διαγωνιστικές διαδικασίες που χρονοτριβούν, αλλά και τις συμπληρωματικές συμβάσεις και αναθεωρήσεις που έρχονται ως αποτέλεσμα του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από την υποβολή της πρότασης έως την ανάδειξη του εκάστοτε αναδόχου και την εκτέλεση του έργου. Παράγοντες που πάνε πίσω τα έργα, ενώ χαρακτήρισε ως «κερασάκι στην τούρτα» την υγειονομική κρίση που σε συνδυασμό με την ακολουθούμενη οικονομική κρίση εκτίναξε το κόστος.

Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει και τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στο να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες αυτές και να γίνουν πιο ευέλικτες οι διαδικασίες. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μάς έμαθε ότι δεν πρέπει να σχεδιάζουμε για το σήμερα, για τα επόμενα χρόνια μόνο, αλλά οραματικά να βλέπουμε και τις επόμενες δεκαετίες. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά, και θα αλλάξουμε την περιοχή μας».  

Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής

Αναφερόμενος στο Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής στην Καλαμάτα ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι «έρχεται να λειτουργήσει ως φάρος αυτής της προσπάθειας, στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα», υπογραμμίζοντας το ρόλο πρωτίστως των συνεργασιών, προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα, αλλά και να εδραιωθεί η «περιφερειακή συνείδηση», με αναπτυξιακά έργα και δράσεις προς όφελος όλης της Περιφέρειας.

  

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ποινική δίωξη στον δημοσιογράφο που καταγγέλθηκε από τη σύντροφό του για περιστατικό βίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τζαμουράνης – Χανδρινός: «Η δημοτική αρχή Καλαμάτας δεν μπορεί να διαχειριστεί τα δύσκολα ζητήματα – Προτιμά να κάνει ψηφοθηρία με γιορτές και επιχορηγήσεις»

Σφοδρή επίθεση στη δημοτική αρχή Καλαμάτας εξαπολύουν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Βασίλης Τζαμουράνης, και ο Δημοτικός Σύμβουλος της

ΔΕΥΑΚ: Καθησυχάζει μετά το φαινόμενο «αφρισμού» στο δίκτυο ύδρευσης της Μικρομάνης – «Είναι κατάλληλο» το νερό σημειώνει η Δημοτική Επιχείρηση

Ανακοίνωση, σχετικά με το φαινόμενο του «αφρισμού», που εμφανίστηκε στο δίκτυο ύδρευσης της Μικρομάνης, εξέδωσε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ).

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: «Είναι εξοργιστικό εν μέσω καύσωνα να μένουν ολόκληρα χωριά χωρίς νερό μαζί με τις γειτονιές της Καλαμάτας»

Ανακοίνωση, με αφορμή τα προβλήματα ύδρευσης σε Άρι και Μικρομάνη, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας. Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Είναι πραγματικά εξοργιστικό εν

Δείτε επίσης