Κυρ. Μητσοτάκης: Το κράτος είναι παρών από την πρώτη στιγμή σε εκατοντάδες εστίες φωτιάς

1 Ιουλίου 2024

«Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται, δυστυχώς, εν μέσω της αναμέτρησης με τις πυρκαγιές, που και φέτος δοκιμάζουν τη χώρα. Το κράτος είναι παρών από την πρώτη στιγμή σε εκατοντάδες εστίες, σε ολόκληρη την επικράτεια, όμως είχαμε έναν εξαιρετικά δύσκολο Ιούνιο από πλευράς καιρικών συνθηκών, με υψηλή ξηρασία και ασυνήθιστα υψηλούς ανέμους γι’ αυτή την εποχή», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο. «Και θέλω να ξεκινήσω, αγαπητέ υπουργέ Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ευχαριστώντας όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής, για την πολύ σπουδαία δουλειά την οποία έκαναν τις τελευταίες μέρες, αλλά προφανώς να επιστήσω και πάλι την προσοχή όλων μας σε ένα καλοκαίρι το οποίο προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Αλλά πιστεύω ότι αυτές τις μέρες είδαμε έναν πολύ καλύτερο συντονισμό, είδαμε πολύ έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, είδαμε για πρώτη φορά τη μεγάλη σημασία των drones για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών. Νομίζω ότι είδαμε καλύτερο συντονισμό Αστυνομίας, Αυτοδιοίκησης και εθελοντών και νομίζω το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν, παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι καμένες εκτάσεις και οι ζημιές να είναι περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος της απειλής.

Αναζήτησα ενδεικτικά τα στοιχεία από τις δύο πολύ δύσκολες πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στη Σταμάτα. Σε κάθε μία από τις δύο πυρκαγιές λιγότερα από 1.000 φαίνεται να είναι τα στρέμματα τελικά τα οποία κάηκαν».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως αυτή η μάχη προφανώς και θα διαρκέσει.

«Μπαίνουμε πια στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου και σίγουρα δεν θα κερδηθεί χωρίς τη συνδρομή και των πολιτών, ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης.

Γι’ αυτό αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας η παράταση της προθεσμίας καθαρισμού των οικοπέδων που εμπίπτουν στην πρόβλεψη του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Αναφερόμαστε πρωτίστως στα οικόπεδα τα οποία είναι εντός σχεδίου, εντός ορίων οικισμού.

Παρατείνουμε την προθεσμία για 15 μέρες ακόμα, γιατί μπορεί μεν οι δυνάμεις του κράτους να είναι πιο έτοιμες φέτος, μπορεί το νομικό μας οπλοστάσιο να είναι πιο ισχυρό, όμως τίποτα -αποδεικνύεται αυτό και στην πράξη- δεν είναι πιο χρήσιμο από την έγκαιρη προετοιμασία και τη συμμετοχή του πολίτη στη συλλογική άμυνα απέναντι στους φυσικούς κινδύνους».

«Θέλω να τονίσω ότι το μέτρο των καθαρισμών των οικοπέδων εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας με αυτόν τον τρόπο. Είναι λογικό, θα έλεγα, να έχει παρουσιάσει κάποιες αρχικές αρρυθμίες, αλλά νομίζω ότι και αυτές οι αδυναμίες δεν μετριάζουν καθόλου τη σημασία τους. Παραπάνω από 500.000 οικόπεδα, για εκτάσεις κάθε μεγέθους, έχουν ήδη δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα. Προφανώς ο σκοπός μας είναι να αυξήσουμε κι άλλο αυτόν τον αριθμό, έστω και αν βρισκόμαστε πια στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Νομίζω ότι και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε δρομολογήσει την αφαίρεση των συσσωρευμένων κλαδιών, ειδικά στις περιοχές της Αττικής, ώστε να μην αποτελούν και αυτά εν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς.

Οπότε, κ. υπουργέ, θα μας μιλήσετε και στη συνέχεια, θα μας παρουσιάσετε στη συνέχεια λίγο πιο αναλυτικά τα στοιχεία, αλλά τονίζω ότι τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και προφανώς αυτό επιβάλλει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ όλων των υπηρεσιών: των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, των Δασικών μας Υπηρεσιών. Νομίζω ότι εκεί πράγματι έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική τομή, με πολύ καλύτερη παρουσία των δασικών υπαλλήλων στο πεδίο.

Από την πρώτη στιγμή θυμίζω, με δική μας απόφαση οι Δασικές Υπηρεσίες μετακινήθηκαν, η αρμοδιότητά τους μετέπεσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Και νομίζω ότι αυτή ήταν μια παρέμβαση η οποία έχει ήδη δείξει ουσιαστικά δείγματα γραφής, αν τη συνδυάσουμε και με τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο επίπεδο της οργανωμένης πρόληψης από το Υπουργείο, αξιοποιώντας και σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στέφανος Κασσελάκης: «Να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου – Χρέος των προοδευτικών δυνάμεων είναι το ανάχωμα στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σπανούλης: «Πίεση έχουν αυτοί που είναι ανασφαλείς… όχι εμείς»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε επίσης