Το Ισραήλ θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός

4 Ιουλίου 2024

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος συγκαλεί το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας με θέμα τις νέες προτάσεις της Χαμάς για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα, δήλωσε πηγή του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου. Θα προηγηθούν διαβουλεύσεις του Νετανιάχου με την διαπραγματευτική του ομάδα.

Το Ισραήλ έλαβε χθες την απάντηση της Χαμάς επί της προτάσεως που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος του Μαΐου από τον αμερικανό πρόεδρο και η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 120 ομήρων και εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Χαμάς έχει επιδείξει ευελιξία ως προς ορισμένα ζητήματα η οποία θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας πλαισίου αν υπάρξει ισραηλινή έγκριση.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι τυχόν συμφωνία θα πρέπει να οδηγήσει στον τερματισμό του πολύμηνου πολέμου στην Γάζα και στην πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από τον ισραηλινό θύλακα.

Το Ισραήλ επιμένει ότι θα αποδεχθεί μόνο προσωρινές ανάπαυλες στις συγκρούσεις μέχρι την εξουδετέρωση της Χαμάς.

Το σχέδιο προβλέπει την σταδιακή απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων κατά τις δύο πρώτες φάσεις εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων. Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα και την επιστροφή των λειψάνων των νεκρών ομήρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

H Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης: 20 χρόνια από τον άθλο της Πορτογαλίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Άνοιξαν οι κάλπες στη Βρετανία για τις βουλευτικές εκλογές

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

Δείτε επίσης