Μετά την παρουσίαση της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων από τον υπουργό Εθνική Άμυνας, Νίκο Δένδια, στην Επιτροπή Εθνική Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και την ανακοίνωση της απόφασης για κλείσιμο δεκάδων στρατοπέδων εντός του 2025, ανοίγει και πάλι το θέμα του στρατοπέδου της Καλαμάτας.
Ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλές φορές την τοπική επικαιρότητα αναμένεται να τεθεί και πάλι στο δημόσιο διάλογο, καθώς η μελλοντική λειτουργία του στρατοπέδου της Καλαμάτας, όπως και πολλών άλλων ανά τη χώρα, δεν είναι εξασφαλισμένη, μετά την ανακοίνωση του Νίκου Δένδια στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής ότι εντός του 2025 θα μπει λουκέτο σε 137 στρατόπεδα.
Το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα», όπου εδρεύει το 9ο Σύνταγμα Πεζικού, από τον Νοέμβριο του 2023 δέχεται στρατιώτες, καθώς λειτουργεί ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Στρατού Ξηράς, ωστόσο, θεωρείται ένα από τα στρατόπεδα που θα μπουν στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Το ενδεχόμενο αυτό, να τεθεί ζήτημα λειτουργίας του στρατοπέδου της Καλαμάτας, ήδη απασχολεί το πολιτικό προσωπικό του Νομού και ανεπίσημα έχουν εκφραστεί οι πρώτες σκέψεις για το μέλλον των υποδομών του και την αξιοποίησή τους.
Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στην παρούσα φάση καταγράφονται ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της αξιοποίησης του σημαντικού κτιριακού δυναμικού που διαθέτει το στρατόπεδο της Καλαμάτας, κάτι που στο παρελθόν, όταν επικρατούσε η άποψη ότι τα στρατόπεδα φέρνουν ανάπτυξη, κανένας τοπικός πολιτικός παράγοντας δεν τολμούσε να προτείνει.
Πλέον, εκείνο που μένει να αποδειχθεί είναι εάν οι επερχόμενες αποφάσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποτελέσουν σημείο καμπής για το μέλλον του στρατοπέδου της Καλαμάτας ή εάν θα επικρατήσουν οι φωνές που θεωρούν επιβεβλημένη τη λειτουργία στρατιωτικής μονάδας στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.