7 απόστρατοι στο Περού καταδικάστηκαν να εκτίσουν 15 ως 20 χρόνια κάθειρξης για σφαγές επί Φουχιμόρι

30 Νοεμβρίου 2024

Περουβιανό δικαστήριο καταδίκασε χθες Παρασκευή επτά απόστρατους να εκτίσουν ποινές κάθειρξης 15 ως 20 ετών για τις δολοφονίες 16 αμάχων, κατά τη διάρκεια δυο εμβληματικών σφαγών διαπραχθεισών επί των ημερών του προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον ανταρτών της άκρας αριστεράς.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή ποινών 25 χρόνων κάθειρξης στους κατηγορούμενους, μέλη του ίδιου στρατιωτικού αποσπάσματος, γνωστού με το όνομα Ομάδα Κολίνα, που ενεπλάκη στις σφαγές το 1992 στο χωριό Πατιβίλκα και στο πανεπιστήμιο Λα Καντούτα, στην πρωτεύουσα Λίμα.

Ουδείς από τους κατηγορούμενους ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία, που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση της περουβιανής δικαιοσύνης. Οι περισσότεροι εκτίουν ήδη ποινές για άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν τα πέτρινα χρόνια του Περού (1980-2000).

Ο πρώην πρόεδρος Φουχιμόρι αντιμετώπιζε επίσης δίωξη στο πλαίσιο της δίκης αυτής, που δεν άρχισε παρά μόλις τον Δεκέμβριο του 2023. Όμως απεβίωσε εξαιτίας επιπλοκών καρκίνου την 11η Σεπτεμβρίου στη Λίμα, σε ηλικία 86 ετών.

Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του Περού αντιμετώπιζε κατηγορίες για τη σφαγή στο Πατιβίλκα, όπου εκτελέστηκαν έξι αγρότες που οι αρχές υποψιάζονταν πως συνδέονταν με τους μαοϊστές αντάρτες της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι.

Το 2009, είχε ήδη δικαστεί για τη σφαγή εννιά φοιτητών και καθηγητή στο πανεπιστήμιο Λα Καντούτα. Του επιβλήθηκε ποινή 25 ετών κάθειρξης διότι διέταξε τη σφαγή αυτή, καθώς και ακόμα μία, στη συνοικία Μπάριος Άλτος, στη Λίμα, το 1991. Εκεί είχαν δολοφονηθεί 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδί.

Τον Δεκέμβριο του 2023, έπειτα από σχεδόν δεκαέξι χρόνια στη φυλακή, ο πρώην πρόεδρος με ιαπωνική καταγωγή αφέθηκε ελεύθερος για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς είχε εύθραυστη υγεία.

Η δικαιοσύνη υπογράμμισε το 2009 ότι οι 25 άνθρωποι που δολοφονήθηκαν στην Μπάριος Άλτος και στο Λα Καντούτα ήταν αθώοι, δεν είχαν την παραμικρή σχέση με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Περού ανάμεσα από τη μια στις δυνάμεις του κράτους κι από την άλλη τους αντάρτες του Φωτεινού Μονοπατιού και του Επαναστατικού Κινήματος Τούπακ Αμάρου (MRTA, γκεβαριστές) από το 1980 ως το 2000 άφησε πίσω κάπου 69.000 νεκρούς και 21.000 εξαφανισθέντες, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΥΑ Καλαμάτας - Νερό πολύτιμο αγαθό
Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 - Δήμος Καλαμάτας - 21 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κόσοβο/έκρηξη σε κανάλι μεταφοράς νερού: Ο πρωθυπουργός μιλά για «τρομοκρατική επίθεση» και δείχνει τη Σερβία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Moody’s υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου της Ουγγαρίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Απάντηση Βαρθολομαίου στις αντιδράσεις για κοινή ημέρα εορτασμού του Πάσχα από Ορθοδόξους και Καθολικούς – Σκληρή δήλωση για Πούτιν και Κύριλλο

Στην πρόταση για μόνιμη καθιέρωση του εορτασμού του Πάσχα από την Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία την ίδια ημέρα αναφέρθηκε εκ νέου ο

Δείτε επίσης