Εγκρίθηκε η 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ – Κ. Τσιάρας: Προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών οι παρεμβάσεις

20 Δεκεμβρίου 2024

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δεύτερη τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ), η οποία είχε υποβληθεί στις 24 Οκτωβρίου 2024.

«Οι προσπάθειες για την συνολικότερη αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ σε όλα τα επίπεδα συνεχίζονται μέσα από τις εντατικές και συστηματικές διαπραγματεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με στόχο την βελτίωση των εφαρμοστικών όρων του Εθνικού Στρατηγικού μας Σχεδίου, προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, του αγροδιατροφικού μας τομέα και των αγροτικών μας περιοχών συνολικότερα» τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας προσθέτοντας ότι: «Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές βελτιώσεις αλλά και νέες παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του, καθώς και στην ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων του παραγωγικού κόσμου της χώρας μας».

Ο γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης από την πλευρά του επισήμανε πως «Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της 2ης τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ είναι το αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας μας με τις Υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας της Ε.Ε. (DG AGRI), καθώς και μιας συστηματικής και μεθοδικής προσπάθειας που γίνεται από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών στην υλοποίηση των παρεμβάσεων του ΣΣ ΚΑΠ για την μεγαλύτερη δυνατή απλοποίηση του θεσμικού τους πλαισίου».

Η 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές βελτιώσεις και προσαρμογές, στη βάση της διαβούλευσης που προηγήθηκε με θεσμικούς φορείς του πρωτογενή τομέα της χώρας μας, καθώς και βάσει των στοιχείων του πρώτου έτους εφαρμογής της, ώστε να διασφαλιστεί η ισόρροπη επίτευξη των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών της στόχων.

Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις αφορούν σε:

* αλλαγές που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και τους ορισμούς.

* αλλαγές που αφορούν σε εισαγωγή νέων παρεμβάσεων για επενδύσεις σχεδίων βελτίωσης σε θερμοκήπια και για την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε ιδιαίτερα εντατικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και η βιομηχανική ντομάτα.

* αλλαγές που αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων για τα οικολογικά σχήματα.

* αλλαγές που σχετίζονται με παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς, όπως η μελισσοκομία.

* αλλαγές που αφορούν στις παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένων αυτών που επιφέρουν αλλαγές στους αριθμητικούς στόχους και τα συναφή ορόσημα για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται τέλος, ότι οι τροποποιήσεις που αφορούν σε στοιχεία άμεσων ενισχύσεων και τομεακών παρεμβάσεων, καθώς και σε ορισμένα στοιχεία της αιρεσιμότητας ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2025, ενώ οι τροποποιήσεις σχετικά με παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης από τις 24 Οκτωβρίου 2024. Τέλος, οι τροποποιήσεις που αφορούν στα πρότυπα ΚΓΠΚ 6, 7 και 8 ισχύουν για το έτος υποβολής αιτήσεων 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΗ my home gas control
Το Καμ Μπακ - Κωμωδία - Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας - Μέγαρο Χορού
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μαρινάκης: «Δεν υπάρχει κράτος Τουρκοκυπρίων, δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, άρα δεν υπάρχει και καμία τέτοια συμφωνία, η οποία να γίνει αποδεκτή»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αύξηση 7,9% σημείωσε ο τζίρος στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, τον Οκτώβριο εφέτος, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας: Πλειοδοτικός διαγωνισμός για 25 τόνους ελαιόλαδο – Στα 5,10 ευρώ η τιμή εκκίνησης

Ανακοίνωση, σχετικά με τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση 25 τόνων ελαιόλαδου ΠΟΠ Καλαμάτας, εξέδωσε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας. Αναλυτικά

Πώς οι μεταβολές των κλιματικών παραμέτρων επηρεάζουν τη γεωργία στην Ελλάδα – Οι επιπτώσεις στις ελιές και στα αμπέλια

Στοιχεία για τις μεταβολές τα τελευταία 30 χρόνια τριών μετεωρολογικών παραμέτρων που αποτελούν κλειδί για τη γεωργία (ξηρασία, βροχοπτώσεις, θερμοκρασία) παρουσιάστηκαν από

Δείτε επίσης