Στο «φως» η μυκηναϊκή ταυτότητα της Μεσσηνίας: Για πρώτη φορά στο κοινό ευρήματα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας – Στο επίκεντρο τα κτερίσματα από τον ασύλητο «Τάφο του Γρύπα Πολεμιστή»

12 Φεβρουαρίου 2025

Συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού για την παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη

Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της εποχής του Χαλκού από την Μεσσηνία», που διοργανώνεται από υπουργείο Πολιτισμού/ Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο ΥΠΠΟ.

Η Έκθεση θα εγκαινιαστεί από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την Παρασκευή 14/2/2025, στις 19:00, και θα διαρκέσεις έως τις 27/4/2025.

Η έκθεση αναδεικνύει τη μυκηναϊκή μεσσηνιακή πολιτισμική ταυτότητα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό ευρήματα εξαιρετικής αισθητικής και αρχαιολογικής σημασίας: τα μοναδικής ομορφιάς κτερίσματα από τον ασύλητο επονομαζόμενο «Τάφο του Γρύπα Πολεμιστή», που ήρθε στο φως το 2015 από τη σκαπάνη του Jack L. Davis και της Sharon R. Stocker από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, αλλά και νέα ευρήματα από τους θολωτούς τάφους VI και VII στον Εγκλιανό, τον θολωτό τάφο στο Ψάρι, το εμβληματικό στέμμα από το Μυρσινοχώρι, καθώς και άλλα από παλαιότερες ανασκαφές.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα εκτεθούν, περιλαμβάνονται εξαιρετικής τέχνης ταφικά κτερίσματα, όπως σφραγιδόλιθοι με εγχάρακτες παραστάσεις, κοσμήματα από χρυσό, γυαλί και πολύτιμους λίθους, αντικείμενα από ελεφαντοστό και ελεφαντόδοντο, αιχμές βελών, τμήμα οδοντόφρακτου κράνους, χάλκινα όπλα, πήλινα ειδώλια και γραπτά αγγεία καθώς και τμήματα τοιχογραφιών.

Πιο αναλυτικά:

Στην Α’ αίθουσα θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά αγγεία, τοιχογραφίες και τέχνεργα από το «Ανάκτορο του Νέστορος, την Έδρα του Βασιλείου της Πύλου» (13ος αι. πΧ), με ψηφιακή οθόνη πολυμεσικού υλικού να εμπλουτίζει το εκθεσιακό αφήγημα, ενώ στις έξι εκθεσιακές ενότητες της Β’ αίθουσας «Ηγεμόνες και Ταφικά Μνημεία» παρουσιάζονται ευρήματα από ταφικά μνημεία σημαντικών μυκηναϊκών θέσεων, σε διάταξη που παραπέμπει στο ατέρμονο κυκλικό σχήμα, το σχήμα του θολωτού τάφου. Προέχουσα θέση έχει η κυκλική προθήκη με τα εντυπωσιακά ευρήματα από τον «Τάφο του Γρύπα Πολεμιστή», ενώ, μεταξύ πολλών άλλων, ξεχωρίζει η επιτοίχια προθήκη «Ταφικά Μνημεία στον Εγκλιανό» με νέα ευρήματα από τους θολωτούς τάφους VI kai VII, που καταδεικνύουν στενές επαφές με την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία.

Άνθεια- θολωτός τάφος-χρυσό δαχτυλίδι
Θολωτός Ψαρίου-Κράνος
Κουκουνάρα-σφραγιδόλιθος
Περιστεριά-χρυσό κύπελλο
Τάφος Πολεμιστή-χρυσό κύπελλο

Η Έκθεση θα μεταφερθεί στο μουσείο Getty Villa (εγκαίνια 25/6/2025), όπου θα παραμείνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2026.

Στη συνέχεια προγραμματίζεται η παρουσίασή της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τα εκθέματα θα τοποθετηθούν στη μόνιμη επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας, που μέχρι τότε θα έχει ανακαινισθεί και εκσυγχρονιστεί, όπως σημειώθηκε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ.

Αναλυτικά η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού:

«Η έκθεση “Πρίγκιπες της Πύλου” αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει, από κοντά, θησαυρούς της Εποχής του Χαλκού, που αποκαλύπτουν πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της Μυκηναϊκής περιόδου.

Η Μεσσηνιακή γη, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, συνεχίζει να μας επιφυλάσσει απρόσμενες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τον αστείρευτο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναπτύξει και υλοποιεί ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάδειξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, όπως συμβαίνει και με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται σημαντικά έργα στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως η ανάδειξη του Παλατιού του Νέστορα, των  Θολωτών Τάφων, αλλά και η αποκατάσταση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η παρουσίαση της έκθεσης, στη συνέχεια στο Μουσείο Γκετί, στο Λος Άντζελες, εντάσσεται στη στρατηγική εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού, η οποία υλοποιείται συστηματικά από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι δράσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες. Αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού που προωθεί τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διεθνή προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού παραμένει προσηλωμένο στην υλοποίηση αυτών των στρατηγικών επιλογών, που ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας και προβάλλουν  παγκοσμίως την ιστορική της κληρονομιά.

Η διοργάνωση της  συγκεκριμένης έκθεσης εξυπηρετεί αυτές τις δύο πολιτικές: Την  προβολή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού εν συνόλω και την προβολή και εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, εκτός συνόρων».

Η παρουσίαση έγινε από την προϊσταμένη της ΕΦΑ Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, που είχε τη γενική επιμέλεια και τον συντονισμό της έκθεσης, και από τον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας, Δημοσθένη Κοσμόπουλο, αρχαιολόγο, αναπληρωτή προϊστάμενο Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Μεσσηνίας. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο γγ Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου και η διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ολυμπία Βικάτου.

ΔΕΗ my home gas control
Το Καμ Μπακ - Κωμωδία - Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας - Μέγαρο Χορού
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επικοινωνία Τραμπ και Πούτιν – Συμφώνησαν να συναντηθούν, ξεκινούν αμέσως διαπραγματεύσεις

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Άστατος ο καιρός στην Καλαμάτα την Πέμπτη [αναλυτικά η πρόγνωση]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οικονομική αρωγή του Δήμου Καλαμάτας για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στην Αρχαία Θουρία

Στην έγκριση της Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ των Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Καλαμάτας και Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ»

Συνάντηση Λ. Μενδώνη με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Αγίων Τόπων

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην υποστήριξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Δείτε επίσης