Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Απαίτηση για διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ενεργό ρόλο των Περιφερειών στη διαχείριση των ενισχύσεων»

Ανακοίνωση, με τίτλο «απαίτηση για διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ενεργό ρόλο των Περιφερειών στη διαχείριση των ενισχύσεων από την Περιφερειακή Αρχή της Πελοποννήσου», εξέδωσε την Παρασκευή η περιφέρεια Πελοποννήσου, με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

Τατούλης: «Δυστυχώς αποδεικνύεται για ακόμα φορά ότι η Περιφερειακή Αρχή  αποτελεί το δεκανίκι της Κυβέρνησης»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την έντονη ανησυχία του για τη δυσλειτουργία και τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, εγκρίνοντας ψήφισμα που κατατέθηκε από την Περιφερειακή Αρχή.

Η αδιαφάνεια, οι καθυστερήσεις και οι περιπτώσεις διοχέτευσης κοινοτικών ενισχύσεων σε μη δικαιούχους, όπως τονίστηκε, είναι φαινόμενα που ενισχύθηκαν από τη λανθασμένη και παρατεταμένη εφαρμογή της τεχνικής λύσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2015. Η παραίτηση υπουργών και η ανάθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, παρότι αποδεικνύουν πολιτική ευθιξία και γρήγορα αντανακλαστικά, δεν αποτελούν ουσιαστική λύση του προβλήματος.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του και ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χρήστος Λαμπρόπουλος, “το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με το ψήφισμά του υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσων και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική, διαφανή και ανεπηρέαστη λειτουργία του κράτους προς όφελος των πολιτών”.

Η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου επισημαίνει ότι η αγροτική παραγωγή και οι κτηνοτρόφοι αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας και της κοινωνίας και δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, τη στήριξη και την αξιοπιστία του συστήματος ενισχύσεων.

Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου που είναι και η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής:

Παρακολουθούμε όλοι την τελευταία περίοδο την ανάδειξη του προβλήματος της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός οργανισμού με τεράστια επίδραση στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η δυσλειτουργία, η αδιαφάνεια και οι περιπτώσεις διοχέτευσης κοινοτικών ενισχύσεων σε μη δικαιούχους αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της διαχρονικής αναποτελεσματικότητας του βαθέος κράτους η οποία ενισχύθηκε από την κακή και παρατεταμένη εφαρμογή της τεχνικής λύσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015.

Οι παραιτήσεις υπουργών και η άμεση ανάθεση της δραστηριότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, αν και αποδεικνύουν την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και γρήγορα αντανακλαστικά, δεν αποτελούν λύση του προβλήματος.

Η συγκεκριμένη αποτυχία αναδεικνύει την ανάγκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματικότερη, διαφανή και ανεπηρέαστη από εξωθεσμικούς παράγοντες λειτουργία του κράτους.

Το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου ζητά από την κυβέρνηση:

Την πλήρη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις κοινοτικές ενισχύσεις.

Την επιστροφή όσων ενισχύσεων έχουν ληφθεί παράνομα.

Απόλυτη διαφάνεια και δικαιοσύνη στη λειτουργία του οργανισμού που θα αναλάβει τη διαχείριση και εκκαθάριση των ενισχύσεων στο εξής.

Την άμεση ολοκλήρωση των βοσκοτοπικών χαρτών.

Την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού των κοινοτικών ενισχύσεων.  

Τη δέσμευση ότι οι ενισχύσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά στον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο.

Την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ώστε να περάσουμε πραγματικά σε μια σύγχρονη ψηφιακή Πολιτεία, όπου τόσο οι κοινοτικές ενισχύσεις όσο και όλες οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες θα παρέχονται ανεξαρτήτως πολιτικών ή άλλων προτιμήσεων.

Την ενεργή συμμετοχή των περιφερειών στη νέα δομή διαχείρισης και ελέγχου των αγροτικών ενισχύσεων».

ΔΕΗ my home gas control
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Όσο περισσότερο σφίγγει ο κλοιός των σκανδάλων, τόσο περισσότερο επιδιώκεται ο έλεγχος της Δικαιοσύνης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συγκλονιστικός Τσιμίκας στον αποχαιρετισμό του στον Ζότα: «Ήμασταν τα νέα παιδιά στην πόλη»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ένωση προέδρων κοινοτήτων Μεσσηνίας: Επίσκεψη στον αστυνομικό διευθυντή – Στο επίκεντρο η παραβατικότητα

Τον Αστυνομικό Διευθυντή, Αθ. Χριστόπουλο, επισκέφθηκαν την Παρασκευή μέλη της Ένωσης Προέδρων Κοινοτήτων Μεσσηνίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν

Mετεγκατάσταση της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα ζητά ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού

Τη μετεγκατάσταση της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα ζητά με άρθρο του ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής

Δείτε επίσης