Η Μόσχα απειλεί με «οδυνηρή απάντηση», αν η Ευρωπαϊκή Ένωση κατασχέσει παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της

23 Οκτωβρίου 2025

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα δώσει «οδυνηρή απάντηση» σε οποιαδήποτε κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα σήμαινε κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Η προειδοποίηση διατυπώθηκε ενώ οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν σχέδιο για να χρησιμοποιηθούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία ως η βάση για ένα «δάνειο αποζημίωσης» 140 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία.

«Οποιεσδήποτε ενέργειες με ρωσικά περιουσιακά στοιχεία χωρίς τη συναίνεση της Ρωσίας είναι άκυρες από την άποψη του διεθνούς και του συμβατικού δικαίου. Δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος για να πάρεις τα κεφάλαια κάποιου άλλου χωρίς να πληγούν η τσέπη και το κύρος αυτών που απαλλοτριώνουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Βάσει του σχεδίου της ΕΕ, τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δεν θα κατασχεθούν και η Ρωσία θα διατηρήσει τα χρήματα τα οποία βρίσκονται στο βελγικό χρηματοοικονομικό ίδρυμα Euroclear.

Όμως η Ζαχάροβα δήλωσε πως το σχέδιο δείχνει ότι η Ευρώπη «δεν είναι πια ένα ασφαλές καταφύγιο για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία».

Η ίδια πρόσθεσε: «Με το να εμπιστευθείς τα κεφάλαιά σου σε Δυτικοευρωπαίους, περιλαμβανομένης της Euroclear, κινδυνεύεις τώρα να τα χάσεις όλα. Σας καλούμε να το σκεφτείτε δύο φορές πριν προβείτε σε ριψοκίνδυνες ενέργειες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΗ my home gas control
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Στον αέρα» το Φέγενορντ-Παναθηναϊκός, εν αναμονή της απόφασης για τη διεξαγωγή του ματς

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αταμάν: «Θα αντιμετωπίσουμε μία επιθετική ομάδα, πρέπει να είμαστε πολύ έξυπνοι αμυντικά»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον ιρανό ομόλογό του την «πλήρη απελευθέρωση» των δύο τελευταίων Γάλλων που αποφυλακίσθηκαν στην Τεχεράνη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν την «πλήρη απελευθέρωση» των Σεσίλ Κολέρ και Ζακ

Δείτε επίσης