Εκτελέστηκε στη Φλόριντα θανατοποινίτης για τη δολοφονία αστυνομικού το 1991

4 Μαρτίου 2026

Άνδρας καταδικασμένος στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία αστυνομικού το 1991 εκτελέστηκε χθες Τρίτη στη Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Ο Μπίλι Κιρς, 53 ετών, εκτελέστηκε με τη χρήση θανατηφόρου ενέσιμου διαλύματος κι ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 18:24 (σ.σ. τοπική ώρα· στη 01:24 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η υπηρεσία φυλακών στη Φλόριντα.

Πρόκειται για την πέμπτη εκτέλεση στη χώρα από την αρχή της χρονιάς. Τρεις έγιναν στη Φλόριντα. Όλες έγιναν με ενέσιμες θανατηφόρες χημικές ουσίες.

Τότε δεκαοκτώ ετών, ο Μπίλι Κιρς τραυμάτισε θανάσιμα αστυνομικό με το υπηρεσιακό όπλο του τελευταίου κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας τον Ιανουάριο του 1991.

Συνολικά, το 2025 στις ΗΠΑ έγιναν 47 εκτελέσεις· ο αριθμός ήταν υπερδιπλάσιος συγκρινόμενος με τις περίπου είκοσι τον χρόνο κατά μέσον όρο την τελευταία δεκαετία. Επρόκειτο για τον υψηλότερο αριθμό θανατώσεων μετά τις 52 το 2009.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι εκτελέσεις στη χώρα γίνονται με θανατηφόρα ενέσιμα διαλύματα, 39 πέρυσι.

Πέντε έγιναν με πρόκληση ασφυξίας διά της εισπνοής αζώτου, μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο στην Αλαμπάμα (νότια) το 2024 και ειδικοί του ΟΗΕ χαρακτηρίζουν μορφή «βασανιστηρίου». Τρεις έγιναν από εκτελεστικά αποσπάσματα στη Νότια Καρολίνα, για πρώτη φορά στις ΗΠΑ από το 2010.

Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες τρεις –Καλιφόρνια, Όρεγκον, Πενσιλβάνια– εφαρμόζεται μορατόριουμ στην εφαρμογή της, δυνάμει αποφάσεων των κυβερνητών τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πάνω από 9.000 πολίτες των ΗΠΑ έφυγαν από τη Μέση Ανατολή εξαιτίας του πολέμου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νέα πλήγματα του Ισραήλ σε «δεκάδες» στόχους στο Ιράν – Πολλοί νεκροί στον Λίβανο από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

Η χώρα «δεν βρίσκεται σε πόλεμο και δεν σκοπεύει να γίνει μέρος του πολέμου. Υπάρχει συντονισμός μας με την Γαλλία, την Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Μελόνι

«Η Ιταλία δεν βρίσκεται σε πόλεμο και δεν σκοπεύει να γίνει μέρος του πολέμου» τόνισε, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν: «Αρκετοί αμερικανοί στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί»

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, υποστήριξε ότι αρκετοί αμερικανοί στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί. «Μου έχει αναφερθεί ότι αρκετοί αμερικανοί

Δείτε επίσης