Unicef: Επισιτιστική ανασφάλεια και στις πλούσιες χώρες

15 Ιουνίου 2017

Το ένα στα πέντε παιδιά στις χώρες υψηλού εισοδήματος ζει σε σχετική εισοδηματική φτώχεια και κατά μέσο όρο το ένα στα οχτώ αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ οι δείκτες δεν είναι ενθαρρυντικοί και στα θέματα υγείας, εκπαίδευσης, ισότητας των φύλων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε το Ερευνητικό Κέντρο Innocenti της UNICEF. H Ελλάδα έχει καλή βαθμολογία στους δείκτες της «ειρήνης και δικαιοσύνης», με χαμηλά ποσοστά έμφυλης βίας και σχολικού εκφοβισμού (3η στην κατάταξη), ακολουθούν οι γνώσεις των εφήβων για περιβαλλοντικά ζητήματα (17η), 20η στην υγεία και ευημερία, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των χωρών.

Η έκθεση «Οικοδομώντας το Μέλλον: Τα Παιδιά και οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στις Πλούσιες Χώρες» είναι η πρώτη, που αξιολογεί την κατάσταση των παιδιών σε 41 χώρες υψηλού εισοδήματος σε σχέση με τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ), που προσδιορίστηκαν ως οι σημαντικότεροι για την παιδική ευημερία. Κατατάσσει τις χώρες με βάση τις επιδόσεις τους και διευκρινίζει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι προηγμένες οικονομίες για την επίτευξη παγκόσμιων δεσμεύσεων έναντι των παιδιών.

Η νεογνική θνησιμότητα έχει μειωθεί στις περισσότερες χώρες. Και τα ποσοστά αυτοκτονίας μεταξύ των εφήβων, οι γεννήσεις σε εφηβική ηλικία και η μέθη μειώνονται. Ωστόσο, ένας στους τέσσερις έφηβους αναφέρει δύο ή περισσότερα ζητήματα ψυχικής υγείας περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Ακόμα και στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Φινλανδίας, περίπου το ένα πέμπτο των 15χρονων δεν φτάνει τα ελάχιστα επίπεδα επάρκειας στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.

Κατά μέσο όρο, 14% των ενηλίκων, που ερωτήθηκαν σε 17 πλούσιες χώρες πιστεύουν, ότι τα αγόρια αξίζουν προτίμησης για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και στην πλειονότητα αυτών των χωρών αυτή η πεποίθηση είναι υψηλότερη μεταξύ των ανδρών.

Στην κατάταξη 41 χωρών, ο σχετικός πίνακας ευνοεί εκείνες τις χώρες, που εμφανίζονται συχνά στην κορυφή των πρόσφατων συγκρίσεων της ανθρώπινης και παιδικής ανάπτυξης -τις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και την Ελβετία- και λιγότερο τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος στην ομάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Χιλή. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς, καθώς όλες οι χώρες κατατάσσονται στο μέσο ή το χαμηλότερο τρίτο της κατάταξης, σε δύο ή περισσότερους στόχους, προσθέτει ο οργανισμός.

Για ορισμένους δείκτες -ανισότητα εισοδήματος, εφηβική αυτόαναφερόμενη ψυχική υγεία και παχυσαρκία- οι τάσεις υποδηλώνουν αιτία ανησυχίας στην πλειονότητα των πλουσίων χωρών. Στις δυο από τις τρεις χώρες, που μελετήθηκαν, τα φτωχότερα νοικοκυριά με παιδιά είναι πλέον πολύ πιο πίσω από τον μέσο όρο από ό,τι το 2008. Το ποσοστό παχυσαρκίας στις ηλικίες 11-15 ετών και το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν δύο ή περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας την εβδομάδα, αυξάνεται στην πλειοψηφία των χωρών.

Παρόλο που πολλές χώρες έχουν σημειώσει ευρεία πρόοδο σε αρκετούς δείκτες, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους σε άλλους τομείς. Τα εθνικά επίπεδα εισοδήματος δεν εξηγούν όλες αυτές τις διαφορές: για παράδειγμα, η Σλοβενία βρίσκεται πολύ μπροστά από πολύ πλουσιότερες χώρες σε πολλούς δείκτες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στην 37 θέση από τις 41 στον συνοπτικό πίνακα.

Πηγή:ΑΠΕ

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συμπληρωματικά στοιχεία από Κ. Μητσοτάκη για το “Πόθεν Έσχες”

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αλ. Τσίπρας: Η χώρα εξέρχεται από την κρίση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τεταμένη η ατμόσφαιρα στα πανεπιστήμια – Kίνημα φιλοπαλαιστινίων Αμερικανών φοιτητών

Εκατοντάδες συλλήψεις, αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής των ταραχών αντιμέτωποι με οργισμένους φοιτητές: η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη σήμερα στα αμερικανικά πανεπιστήμια, που βρίσκονται

Δείτε επίσης