Οικολόγοι ξαναχτυπούν την Καλαμάτα: Υποστηρίζουν ότι 3 παραλίες είναι “ακατάλληλες” για κολύμπι

7 Ιουλίου 2017

Μείζον θέμα προκύπτει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, από τη δημοσιοποίηση έρευνας του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) που βγάζει ακατάλληλες για κολύμπι 3 παραλίες της Καλαμάτας. Ερωτήματα για την “ανεκτικότητα” του δήμου Καλαμάτας και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας σε ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία και τον τουρισμό. 

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα του Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) τα αποτελέσματα έρευνας σε παραλίες της Μεσσηνίας (Καλαμάτας, Μάνης και Μεσσήνη) σχετικά με την ποιότητα των νερών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα 3 παραλίες της Καλαμάτας (μια στη Δυτική Παραλία, μια πλησίον της εκκλησίας της Αναλήψεως και μια στην Ναυαρίνου (Alpha Bank) είναι ακατάλληλες για κολύμπι!

Η ανακοίνωση

Σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ σημειώνεται: “Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιεί εδώ και 37 χρόνια κάθε καλοκαίρι και αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας. Σήμερα δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σε νερά κολύμβησης για 15 πολυσύχναστες παραλίες της Μεσσηνίας . Η μεγάλη έρευνα που αφορά τις παραλίες άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουλίου. Το ΠΑΚΟΕ θα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες που μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα χωρίς να βάζουν την υγεία την δική τους και των παιδιών τους σε κίνδυνο. Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ,(χημικοί, βιολόγοι κλπ.) Από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση), συλλέγονται δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις”.

Αμφισβητούν τα αποτελέσματα δήμος Καλαμάτας και Περιφέρεια

Πέρυσι, όταν είχε έρθει και πάλι στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο θέμα τόσο ο δήμος Καλαμάτας, όσο και η περιφέρεια Πελοποννήσου είχαν αντιδράσει άμεσα αφήνοντας αιχμές για την έρευνα που τότε είχε δει το φως της δημοσιότητας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι αρμόδια για τη διενέργεια μετρήσεων και δειγματοληψιών είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, τις οποίες και διενεργεί κατά την θερινή περίοδο  σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Νομού. Προσέθετε, ανατρέποντας πλήρως τα στοιχεία της έρευνας του ΠΑΚΟΕ, ότι σύμφωνα με τα μέχρι τότε αποτελέσματα των μετρήσεων δεν προέκυπτε κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες ως προς την ακαταλληλότητα των νερών των ακτών κολύμβησης του Νομού.

Αντίστοιχα ο δήμος Καλαμάτας, λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης έρευνας έδωσε στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία που αναιρούσαν τα ευρήματα της έρευνας του ΠΑΚΟΕ. Μάλιστα ο δήμαρχος, Π. Νίκας, σε δήλωση που συνόδευσε τα στοιχεία που έδωσε ο δήμος στη δημοσιότητα τόνιζε ότι “πάνω από όλα είναι η υγεία των δημοτών και των επισκεπτών και αυτοί μπορούν να αισθάνονται τυχεροί όταν απολαμβάνουν το μπάνιο τους στις πανέμορφες παραλίες της Καλαμάτας, μια πόλη που λόγω της 30ετούς λειτουργίας βιολογικού καθαρισμού”.

Τα ερωτήματα

Είναι προφανές ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία των στοιχείων που δίνουν στη δημοσιότητα ο δήμος Καλαμάτας και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας με τα στοιχεία του ΠΑΚΟΕ. Ακόμα πιο προφανές είναι ότι είτε τα στοιχεία του δήμου και της Περιφέρειας, είτε τα στοιχεία του ΠΑΚΟΕ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αν, δε, σκεφτεί κανείς ότι το ζήτημα που τίθεται αφορά την υγεία των λουόμενων, αλλά και τον τουρισμό της Καλαμάτας, τίθεται εύλογα το ερώτημα γιατί ο Δήμος ή η Περιφέρεια δεν προσφεύγουν στις αρμόδιες αρχές (δικαιοσύνη κλπ), προκειμένου να προστατεύσουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες, αλλά και τη φήμη της Πόλης; Το πιο πάνω ερώτημα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό αν σκεφτεί κανείς ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Ερευνών είναι αμφιλεγόμενο και πολλές φορές η δράση του έχει καταγγελθεί και έχει βρεθεί σε αντιδικία με πολλούς δήμους ανά την Ελλάδα.

Τα ευρήματα του ΠΑΚΟΕ: 

ΠΑΚΟΕ1

ΠΑΚΟΕ2

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ανακοινώθηκε από τον Άρη ο Γιαννάκης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έξι νέες συλλήψεις για το φονικό στο Λαγανά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Απομακρύνεται η σαχαριανή σκόνη – Τι δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία – Εικόνες από την Καλαμάτα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης, με την ονομασία «Minerva Red», που εκδηλώνεται στη

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Η Εκκλησία έχει κάνει κατά καιρούς πάρα πολλά ανοίγματα, αλλά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις»

Στην εκπομπή « Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε την Τετάρτη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. O Μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στον νόμο

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Καλαμάτα -Ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ οι ριπές ανέμου – Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία [φωτογραφίες]

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Πνιγμένη»

Δείτε επίσης