Μακελειό σε δίκη για πυρκαγιά σε χωματερή του δήμου Πύλου – Νέστορος το 2014

15 Ιουνίου 2018

Αποκαλυπτική δίκη στην Καλαμάτα για τη χωματερή της Πύλου. Καταδίκη Καφαντάρη – Τατούλη. Κανένα σχόλιο από το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος. Οργή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Ένταση μετά το τέλος της διαδικασίας. “Θα τον πάμε μέχρι τέλους” δηλώνει ο Ηλίας Κανάκης για τον Δ. Καφαντάρη.

Σε δύο χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή, καταδίκασε το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρη, και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Τατούλη, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας για πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί το 2014 στη χωματερή της Πύλου, σε μια αποκαλυπτική δίκη, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα. 

Αμηχανία στην πλευρά Καφαντάρη

Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, κατά την απολογία του, προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τη λειτουργία της χωματερής, παρότι σε αυτή μεταφέρονται ακόμα και σήμερα τα σκουπίδια του δήμου του. Μάλιστα, ο κ. Καφαντάρης, κατά την προσφιλή του τακτική οτι για όλα φταίνε οι άλλοι, προσπάθησε να επιρίψει όλες τις ευθύνες στον κ. Τατούλη, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια ήταν αρμόδια για τη λειτουργία της χωματερής στο δήμο του. Ωστόσο, η απολογία του κ. Κασφαντάρη δεν έπεισε κανέναν στην αίθουσα του δικαστηρίου, εκτός από τους δικηγόρους του, γεγονός που αποδεικνύεται από την απόφαση των δικαστών.

Ο κ. Καφαντάρης υποδέχθηκε την απόφαση με εμφανή αμηχανία, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι σε δήλωσή του, αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας επέλεξε να μην πει τίποτα για την ουσία της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και προσέθεσε ότι ελπίζει να δικαιωθεί στο εφετείο.

Οργή Τατούλη

Απεναντίας η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε έκπληξη, αλλά και την οργή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, ο οποίος σε σχετική του ανακοίνωση λίγες ώρες μετά το τέλος της διαδικασίας εξέφρασε την έντονη δυσφορία του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση: “Σε όλον τον πολιτικό μου βίο αγωνίζομαι για την υπεράσπιση του θεσμού της Δικαιοσύνης, πολλές φορές μάλιστα, με πολιτικό κόστος διότι είναι εδραία η πεποίθηση μου, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευνομούμενο κράτος, χωρίς Αμερόληπτη Δικαιοσύνη.

Δυστυχώς, σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας , αγνόησε ότι δεν έχω καμία αρμοδιότητα και με απόφαση του, έκρινε ότι με τον θεσμικό μου ρόλο ως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ότι είμαι ένοχος, για πυρκαγιά που προκλήθηκε το 2014 σε ανεξέλεγκτο ΧΑΔΑ που είχε δημιουργήσει ο δήμος Πύλου-Νέστορος, παρότι η πρόταση του Εισαγγελέα ήταν απαλλακτική, ο οποίος δήλωσε «χαρακτηριστικά» ότι δεν αποδείχθηκε ότι είχα ευθύνη για το συγκεκριμένο «ζήτημα».

Η απόφαση αυτή είναι προδήλως εσφαλμένη και δεν την αποδέχομαι, είναι ευθέως αντίθετη στο Νόμο.

Η συμμετοχή μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στη συγκεκριμένη δίκη αλλά κυρίως η αναιτιολόγητη απόφαση των συγκεκριμένων δικαστών και το επίπεδο κατανόησης που έδειξαν για την υπόθεση, κλόνισαν την εμπιστοσύνη μου στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Επιβεβαιώθηκε η ανασφάλεια Δικαίου που κατ’ επανάληψη μου τονίζουν οι πολίτες και ισχυροποιήθηκε η αντίληψη μου, ότι στη χώρα μας, το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Είναι βαθύτατα προσβλητικό προς το πρόσωπο μου ως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, να δικάζομαι για περιβαλλοντικά ζητήματα. Είμαι ο μοναδικός πολιτικός, που από την πρώτη στιγμή έθεσα σε πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας, συγκρουόμενος με τα κατεστημένα της «μαύρης μαφίας» των σκουπιδιών και με μοναδικό όπλο την τήρηση της νομιμότητας, κατάφερα να την επιβάλλω, με το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Σε μια Περιφέρεια όπου όταν ανέλαβα την ευθύνη της, λειτουργούσαν περίπου 100 ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ, οι περισσότεροι των οποίων στη Μεσσηνία και που όλοι οι αρμόδιοι, θεσμικοί φορείς ουδέποτε ανέλαβαν την ευθύνη που τους αναλογούσε και δεν επιβλήθηκαν ποτέ ποινές , όπως προβλέπεται από το ελληνικό και ευρωπαϊκό Δίκαιο, σε όλους αυτούς που για δεκαετίες δημιούργησαν «ωρολογιακές βόμβες» για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε δύο ίδιες περιπτώσεις, έχω ήδη αθωωθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου, με αμετάκλητες, ομόφωνες, αποφάσεις του, απόλυτα τεκμηριωμένες καθώς όπως έχουν αποφανθεί ουδεμία αρμοδιότητα έχω εκ του νόμου για τα συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Διαβεβαιώνω τους πολίτες, οι οποίοι είναι η πηγή άντλησης της δύναμής μου, ότι θα εξαντλήσω τη δυνατότητα που μου δίνει ο νόμος, αλλά κυρίως την ευθύνη μου απέναντι τους, για μια κοινωνία όπου η δικαιοσύνη θα λειτουργεί βάση της απόλυτης τήρησης του Συντάγματος και των Νόμων του κράτους έξω και πέρα από οτιδήποτε «μολύνει» τη νομιμότητα”.

Ένταση

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας επικράτησε ένταση, καθώς η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, εμφανίστηκε οργισμένη από το γεγονός ότι στο εσωτερικό της αίθουσας εκφράστηκε η πεποίθηση για την καταδίκη του Πέτρου Τατούλη, πριν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Σύμφωνα με την κα Νικολάκου, σχετική φράση ειπώθηκε αμέσως μετά την αθωωτική πρόταση του κ. Εισαγγελέα, σε μια χρονική στιγμή που κανείς δεν πίστευε ότι οι δύο κατηγορούμενοι θα καταδικαστούν.

Κανάκης: Θα τον πάμε μέχρι τέλους

Στην απόφαση της δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πύλου – Νέστορος, Ηλίας Κανάκης. Ο κ. Κανάκης σε σχετική του ανακοίνωση σημειώνει: “Η σημερινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, το οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών στο δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, για την πυρκαγιά στη χωματερή του Αγίου Νικολάου της Πύλου το 2014, δικαιώνει τον αγώνα της παράταξής μας όλα αυτά τα χρόνια.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια απόφαση – σταθμό, καθώς αποκαλύπτει τις εγκληματικές ευθύνες του δημάρχου Πύλου – Νέστορος έναντι της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής μας.

Η προσπάθεια του κ. Καφαντάρη να πείσει τους Δικαστές ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα έπεσε στο κενό, καθώς κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε η τεράστια ευθύνη του στο έγκλημα της χωματερής του Αγίου Νικολάου.

Η παράταξη “Κοινωνία σε Κίνηση” και εγώ ως επικεφαλής της δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εναντίον όσων παίζουν με την υγεία των κατοίκων του Δήμου μας, εναντίον όσων υποβαθμίζουν το περιβάλλον της περιοχής μας.

Δηλώνουμε ότι θα κινηθούμε εναντίον του κ. Καφαντάρη με κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να καταδειχθεί η ανικανότητά του να διαχειριστεί τα ζητήματα του Δήμου μας.

Δηλώνουμε ότι “θα τον πάμε μέχρι τέλους”, προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι είναι μοιραίος για το δήμο Πύλου – Νέστορος”.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τ. Αποστολόπουλος: Η ενότητα και ο ενιαίος λόγος πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σαμαράς: Η κυβέρνηση υπογράφει ένα έκτρωμα – θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Νέος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου ο Θανάσης Βασιλόπουλος – Άνετη επικράτηση της παράταξης του δημάρχου Καλαμάτας

«Μπροστά μας έχουμε μία κρίσιμη πενταετία, γεμάτη προκλήσεις και προοπτικές» δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος, μετά τη νίκη του συνδυασμού του στις εκλογές

Στη «μάχη» για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου ο Θανάσης Βασιλόπουλος – Την Τρίτη καταθέτει ψηφοδέλτιο ο δήμαρχος Καλαμάτας

Την Τρίτη (13/2) θα επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, για τη θέση του προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου, καθώς εκείνη

Κυρ. Μητσοτάκης: Ενεργοποιείται πλατφόρμα ενημέρωσης για την πορεία των έργων σε κάθε περιφέρεια – Θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη

Λεπτομερή ενημέρωση για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να γίνει «ένα βήμα παρακάτω στην κατεύθυνση

Δείτε επίσης