Απολογισμός των πρώτων 30 ημερών μετά την καταστροφή στη Μεσσηνία

8 Οκτωβρίου 2016

Την αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση έκαναν χθες, ένα μήνα μετά την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας από τη Μεσσηνία, οι βουλευτές του νομού του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, όσο και οι βουλευτές, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, αναφέρθηκαν σε όσα έχει ήδη πράξει η κυβέρνηση, αλλά και σε αυτά που πρόκειται να αποφασίσει.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει υπουργική απόφαση με την οποία θα ανασταλεί η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε εκείνους που πραγματικά επλήγησαν από τις καταστροφές, καθώς αυτό επιτρέπει το νομικό πλαίσιο. Την ίδια στιγμή οι βουλευτές Μεσσηνίας ξεκαθάριζαν, απαντώντας σε σχετικές ενστάσεις, ότι τα χρήματα που δόθηκαν για την αποκατάσταση των υποδομών των δήμων είναι η πρώτη δόση των συνολικών χρημάτων που θα δοθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης ξεκαθάρισαν ότι οι οφειλές που θα συγκεντρωθούν από την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων των πληγέντων περιοχών στη συνέχεια, όταν λήξη η περίοδος χάριτος, θα μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι και σε 24 δόσεις.

Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου

Εμείς προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε” σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος “πρώτα – πρώτα στην άμεση πρόκληση. Πως να δώσουμε άμεση βοήθεια σε αυτούς που είχαν πάθει ζημιές. Γι αυτό το λόγο από την πρώτη στιγμή ήταν στο Νομό κυβερνητικό κλιμάκιο με τους άμεσα αρμόδιους, για την προστασία του πολίτη, υπουργούς. Αμέσως μετά προσπαθήσαμε, οι υπουργοί που είχαμε την ευρύτερη συναρμοδιότητα, να καλέσουμε και τους τοπικούς βουλευτές, από όλα τα κόμματα προφανώς, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Εκεί τα μέτρα που πήραμε ήταν σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο αφορά τη μελλοντική θωράκιση των περιοχών μας, με αντιπλημμυρικά έργα που στην Καλαμάτα αγγίζουν ήδη τα 7.500.000 ευρώ. Το δεύτερο επίπεδο ήταν να μπορέσουμε να εκδώσουμε σύντομα τις πολλές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν πολλούς συναρμόδιους υπουργούς. Εκεί το νομοθετικό πλαίσιο πολλές φορές προβλέπει πλήρη καταγραφή των ζημιών για να μπορέσουν να ενεργοποιηθούν αντίστοιχα κονδύλια. Προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό, γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι κατάλογοι δεν ήταν πλήρης, με μια προκαταβολή της συνολικής δαπάνης. Όπου αυτό δεν είναι δυνατό, όπως στη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών, περιμένουμε τον πλήρη κατάλογο, προκειμένου να προχωρήσουμε στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Σε αντίθεση με το ο,τι προβλέπεται για τις φορολογικές απαλλαγές, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει απαλλαγή για όλους στις ασφαλιστικές εισφορές και αφορά μόνο αυτούς οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές”.

Οι δηλώσεις των βουλευτών

Γιώτα Κοζομπόλη: “Η ανταπόκριση της κυβέρνησης ήταν άμεση. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί χρήματα στο δήμο Καλαμάτας για το ειδικό βοήθημα των πληγέντων (767.000 ευρώ). Έχουν δοθεί, εκτάκτως, χρήματα στους δήμους για τις καταστροφές στις υποδομές. Ο ΕΛΓΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει προκαταβολή για τις αποζημιώσεις των αγροτών που υπέστησαν καταστροφές. Σχετικά με την υπουργική απόφαση για το πάγωμα των φορολογικών υποχρεώσεων, θέλω να διευκρινίσω ότι τα ποσά που θα συσσωρευθούν στο τέλος του εξαμήνου θα μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι και 24 δόσεις. Εξαιρούνται τα ποσά που αφορούν τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Τα ποσά αυτά θα πρέπει να πληρωθούν συνολικά στο τέλος της περιόδου χάριτος”.

Πέτρος Κωντσαντινέας: “Ενεργοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του κράτους πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά. Μέσα σε 28 ημέρες πιστώθηκαν όλα τα χρήματα των αποζημιώσεων. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Πέρα όμως από τα χρήματα που δόθηκαν λάβαμε και άλλα μέτρα σημαντικά. Έγινε εξάμηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και προβλέπεται το ίδιο να γίνει και για τις ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα δόθηκε εξάμηνη παράταση στη διακοπή παροχών ρεύματος από τη ΔΕΗ. Η μεγαλύτερη συνεισφορά, όμως, της κυβέρνησης ήταν η ικανοποίηση ενός παγίου αιτήματος των δήμων για τα αντιπλημμυρικά έργα της Μεσσηνίας. Το ποσό που έχει δώσει ήδη η κυβέρνηση στο δήμο Καλαμάτας ξεπερνά τα 7.500.000 ευρώ. Αυτά τα λεφτά δεν έχουν δοθεί ποτέ στη Μεσσηνία, ούτε από ντόπιους πολιτικούς που θα μπορούσαν στο παρελθόν να βοηθήσουν”.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ελαιόλαδο και άσκηση, τα μυστικά για καλή… καρδιά σύμφωνα με καθηγητή του Harvard

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ελαιόλαδο: Οι εκτιμήσεις για την τιμή και την παραγωγή στη Μεσσηνία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσομάλλης: Επιβεβαίωση όσων ξέραμε ήδη από 10 Ιανουαρίου για τον δικαστικό χάρτη της Μεσσηνίας – Αιχμές για τα «δια των ενεργειών μου»

Με αφορμή την εισαγωγή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το

Χαρίτσης: «Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα»

«Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα», δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του στην

Μαντάς για Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: «Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό, διατηρώντας τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα»

Πλήρη διατήρηση της δικαστικής ύλης για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, με παράλληλη διατήρηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της χωρικής του αρμοδιότητας, περιλαμβάνει το

ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωσε τους τελευταίους οκτώ υποψήφιους ευρωβουλευτές – Ο Γιάννης Πάζιος ανάμεσα στους «εκλεκτούς»

Ανακοινώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ οι τελευταίοι 8 υποψήφιοι του κόμματος για τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Ανάμεσα στους «εκλεκτούς» είναι και ο Γιάννης Πάζιος, μέλος της

Δείτε επίσης