Δ. Σαμπαζιώτης: Δασικοί Χάρτες το πρόσχημα για ένα νέο χαράτσι

22 Ιανουαρίου 2017

Mία ακόμα επώδυνη έκπληξη περίμενε χιλιάδες ιδιοκτήτες και παραγωγούς του νομού μας, καθώς αναρτήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή οι δασικοί χάρτες σύμφωνα με τους οποίους ένα μεγάλο κομμάτι της Μεσσηνίας χαρακτηρίζεται δασικό. Μάλιστα, όπως διαπιστώνουν πολλοί ιδιοκτήτες, φαίνεται πως έχουν τα χωράφια τους εντός δασικών ζωνών, ενώ αρκετές εκτάσεις που είναι λιοστάσια, περιβόλια ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις εμφανίζονται ως δασικές. Αυτό θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση του παραγόμενου ελαιόλαδου, με ετήσια απώλεια ακαθάριστου εισοδήματος και απώλειες για το κράτος από άμεσους φόρους.
Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία δημιουργούνται ως προς την αξιοπιστία των δασικών χαρτών, έτσι όπως αυτοί παρουσιάστηκαν. Ειδικά στη Μεσσηνία, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών εξαφανίζονται σχεδόν ολόκληροι οικισμοί, καθώς σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις θεωρούνται πλέον δασικές. Ουσιαστικά δηλαδή, καλούμαστε να επανέλθουμε στο 1945, όταν μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει δράσεις και ενέργειες τις οποίες έχει νομιμοποιήσει το κράτος – και τις οποίες το ίδιο το κράτος έρχεται τώρα να αναιρέσει.

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΟ 1945;


Πρώτο μεγάλο θέμα αποτελεί η χρησιμοποίηση των αεροφωτογραφιών του 1945, ενώ γνωρίζουμε πως δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν αξιόπιστη βάση δεδομένων, επειδή δείχνουν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας δασοκαλυμμένο αφού έμεινε για χρόνια ακαλλιέργητο λόγω του πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αεροφωτογραφίες αυτές καταγράφεται δασοκάλυψη στο 65% της επικράτειας, ενώ πρόσφατες φωτογραφίες δείχνουν δασοκάλυψη 25% περίπου. Παρόλο που η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα χρήσης αεροφωτογραφιών και του 1960, δυστυχώς στη σχετική εφαρμογή της ΕΚΧΑ Α.Ε. δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Δηλαδή, δεν έχουν συνεκτιμηθεί και συμπεριληφθεί οι φωτογραφικές λήψεις του 1960.
Το επιχείρημα ότι «ο νόμος δεν το επιτρέπει» είναι έωλο. Θα μπορούσε αν το ήθελε η κυβέρνηση, με αλλαγή του νόμου να χρησιμοποιήσει ως βάση ακόμα και αεροφωτογραφίες του 70.
Αν ισχύσουν όμως οι αεροφωτογραφίες του ̓45, τότε το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης γης θα σταματήσει να καλλιεργείται – με ολέθρια αποτελέσματα για την εθνική μας οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
Δεύτερο θέμα είναι ότι η φωτοερμηνεία της υφισταμένης κατάστασης έγινε σε ορθοφωτογραφίες υποτιθέμενης «Πρόσφατης λήψης» και συγκεκριμένα σε ορθοφωτογραφίες που προέκυψαν από φωτοληψίες της περιόδου 2007 έως 2009, δηλαδή 10 έτη πριν.
Ασφυκτικά είναι επίσης και τα περιθώρια μέσα στα οποία οι πολίτες πρέπει να κινηθούν για να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους. Θεωρώ πως είναι αδύνατον μέσα σε 60 ημέρες άνθρωποι οι οποίοι είναι περασμένης ηλικίας και δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα ηλεκτρονικά μέσα, να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να δημιουργήσουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να κάνουν τις ενστάσεις τους και τις διαμαρτυρίες τους, με στόχο δυστυχώς να αποδείξουν το αυτονόητο.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ


Σύμφωνα δε με τους ειδικούς, πουθενά δεν περιγράφονται οι τεχνικές προδιαγραφές με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ψηφιοποίηση, συνόρθωση και γεωαναφορά των ιστορικών αεροφωτογραφιών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) του 1945. Η δημιουργία δε των δασικών πολυγώνων (shape files) πραγματοποιήθηκε στην πράξη από μη εξειδικευμένο προσωπικό, που κατά τον νόμο δεν είχε την δυνατότητα να πραγματοποιεί φωτοερμηνεία. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πληθώρα λαθών και παραλήψεων που θα ταλαιπωρήσει οικονομικά και ψυχικά πολλούς συμπολίτες μας.
Επιπλέον, ελάχιστοι ιδιώτες μηχανικοί και δασολόγοι ενασχολούνται με τέτοια εξειδικευμένα θέματα – και όσοι τελικά υπάρχουν σε κάθε νομό αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες ενδιαφερομένους, στο ασφυκτικό μάλιστα περιθώριο των 60 ημερών.
Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι ότι ο κάθε ιδιοκτήτης και ο κάθε παραγωγός θα πρέπει, μέσα σε αυτές της συνθήκες κρίσης, να πληρώσει ένα ακόμα χαράτσι, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την επιδρομή του κράτους στο εισόδημά του. Θα πρέπει να βιώσει τελικά αβοήθητος μέσα στην ίδια του την πατρίδα «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος οικονομικού θανάτου».

ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ


Οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες μειώνουν δραματικά την καλλιεργούμενη έκταση του Ν. Μεσσηνίας, σε μια εποχή που η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί τον βασικό εργαλείο για έξοδο από την οικονομική κρίση.
Επιπλέον, με τη κύρωση των χαρτών, όλες οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές θα παύσουν να είναι επιλέξιμες για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, με αποτέλεσμα να χαθούν επιδοτήσεις μεγάλου ύψους. Θα χαθούν δηλαδή πάρα πολλά χρήματα, τα οποία και η κοινωνία τα έχει ανάγκη και η ελληνική πολιτεία τα έχει ανάγκη, αλλά κυρίως τα έχει ανάγκη ο τόπος.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ζημιάς, αξίΖει η αναφορά ενός παραδείγματος:
Μόνο τα ανήκοντα στην κατηγορία ΔΑ (Δασικά πριν, Αγροκτήματα τώρα) ανέρχονται σε 90.000 στρέμματα Χ 20 δένδρα/στρέμμα μας κάνουν 1.800.000 δένδρα Χ (4-5 kg)/δένδρο μας κάνουν 9.000 τόνους λάδι Χ 3,7 €/kg μας κάνουν 34 εκατομμύρια ευρώ.
Αρα 9-10.000 παραγωγοί θα χάσουν εισόδημα θα χάσουν επιδοτήσεις και ίσως τους ζητηθεί και η αναδρομική επιστροφή χρημάτων. Αφορά περίπου 1.600 αγρότες σε κάθε δήμο – και εδώ το ερώτημα είναι: Στην σημερινή κρίση έχουμε την πολυτέλεια ή αν θέλετε το δικαίωμα, να επιτρέψουμε την αφαίρεση ενός τέτοιου εισοδήματος από το νομό μας;

Η ΣΩΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Βεβαίως και πρέπει να γίνουν οι Δασικοί χάρτες, με τον σωστό τρόπο, με πραγματικά και πρόσφατα στοιχεία που θα απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση, με περιορισμό των λαθών και με γνώμονα να μην αδικηθούν και ζημιωθούν οι αγρότες μας, η παραγωγή μας και προφανώς η οικονομία της χώρας μας!
Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο άμεσα η κυβέρνηση να παγώσει οποιαδήποτε διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών και να προχωρήσει στην άμεση ακύρωση των σχετικών πράξεων της Διεύθυνσης Δασών.
Να δοθεί άμεσα εντολή να μην περάσουν τα στοιχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ – ή αν έχουν ήδη περάσει να ανακληθούν.
Να γίνει η φωτοερμηνεία με βάση τις ορθοφωτογραφίες του Ελαιοκομικού Μητρώου ή μεταγενέστερες.
Να γίνει η ψηφιοποίηση από επιτροπή με εξειδικευμένο προσωπικό.
Να γίνει χρήση πρόσφατων φωτογραφιών για την υφισταμένη κατάσταση.
Να γίνει ο ορισμός του παραβόλου σε ποσό ανά τεμάχιο, ανεξάρτητα από το εμβαδόν της έκτασης – ή τουλάχιστον να εξορθολογιστεί το παράβολο που είναι πολύ ακριβό, π.χ. στην 3η βαθμίδα από 5-20 στρέμματα που αφορά τον μικρό κλήρο, να γίνει αναλογικότερο, αφού συμπεριληφθεί ως βάση και η αντικειμενική αξία.
Και βεβαίως να δοθεί προθεσμία τουλάχιστον 6 μηνών για τις ενστάσεις.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ


Οι δασικοί χάρτες όπως έχουν παρουσιαστεί, είναι ξεκάθαρο πως αποτελούν ένα ακόμα εργαλείο μεθοδευμένου ξεκληρίσματος και ξεριζώματος του αγρότη από τη γη του. Πολλές εκτάσεις που σήμερα είναι καλλιεργήσιμη γη κινδυνεύουν να χαθούν από τους ιδιοκτήτες τους, επειδή δεν θα προλάβουν να υποβάλουν ένσταση, ή επειδή θα χάσουν την ένσταση, ή επειδή δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα τιμήματα για να ξανά αγοράσουν την γη τους. Δυστυχώς, η κυβέρνηση συνεχίζοντας τη φοροληστρική επιδρομή της με πρόσχημα τους δασικούς χάρτες, έρχεται και αμφισβητεί κόπους και θυσίες ετών, με στόχο να επιβάλει στον αγροτικό κόσμο έναν ακόμη φόρο.

Δημήτρης Σαμπαζιώτης

πρώην βουλευτής Μεσσηνίας, ΝΔ

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

23χρονος κατηγορείται για κλοπές σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Οιχαλία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νέες πληροφορίες για την πυρκαγιά στο club “Please Don’t Tell”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

Δείτε επίσης