Παρέμβαση της κυβέρνησης για δασικούς χάρτες και επιδοτήσεις

24 Φεβρουαρίου 2017

Την ερχόμενη εβδομάδα η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για τους δασικούς χάρτες, το περίγραμμα της οποίας παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Καθησυχαστικός ο αναπληρωτής υπουργός, για τις επιδοτήσεις των αγροτών. Τι ισχύει με την επιστροφή τελών και την παραχώρηση δασικής γης για αγροτική χρήση. Βολές στους δήμους για τους οικισμούς. 

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, την ερχόμενη εβδομάδα, θα εκδηλωθεί νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης (υπουργική απόφαση) με στόχο να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Αυτό υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε, αναφερόμενος στις αγροτικές επιδοτήσεις, ότι “όπως δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας των εκτάσεων, έτσι δεν αμφισβητούνται και οι αγροτικές επιδοτήσεις, με δεδομένο ότι προχωρά η άρση του χαρακτηρισμού της αναδάσωσης, αρκεί οι περιοχές να ήταν πριν και να είναι και τώρα αγροτικές και όχι δάσος”. “Εξάλλου”, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, “ο νόμος προβλέπει ότι ακόμα και αν μια αγροτική περιοχή ήταν δάσος το 1945 και σήμερα δεν είναι, υπάρχει η δυνατότητα να παραχωρηθεί στον αγρότη για αγροτική χρήση. Εμείς θα φροντίσουμε να μειώσουμε το κόστος. Ετοιμάζουμε ρύθμιση για μείωση του κόστους, διότι σκοπός μας δεν είναι να αμφισβητήσουμε τις επιδοτήσεις, αλλά να τακτοποιήσουμε τις χρήσεις. Να γνωρίζουμε τι είναι δασικό και τι είναι αγροτικό. Σε καμία περίπτωση δεν θα αμφισβητήσουμε την αγροτική χρήση, εκεί που γινόταν με κανόνες”.

Επιστροφή τελών

Ο κ. Φάμελλος επιχείρησε να αποσαφηνίσει και το ζήτημα που σχετίζεται με την επιστροφή τελών στους πολίτες. Σύμφωνα με τα όσα ο κ. Αναπληρωτής είπε προβλέπεται επιστροφή τελών και στην περίπτωση που το Δασαρχείο έχει κάνει πράξη χαρακτηρισμού ή εκχώρηση και δεν το έχει περάσει στον δασικό χάρτη, στις περιοχές εποικισμού, οπουδήποτε δηλαδή έχει παρέμβει η Πολιτεία και δεν το έλαβε υπόψη στους χάρτες.

Παραχώρηση δασικής γης για αγροτική χρήση

Ο κ. Φάμελλος, επίσης, αναφέρθηκε και στο θέμα της παραχώρησης δασικής γης για αγροτική χρήση. Σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της αντίρρησης πριν από την κύρωση των δασικών χαρτών, ωστόσο για τις αγροτικές καλλιέργειες υπάρχουν διαδικασίες που επιτρέπουν και μετά την κύρωση να παραχωρηθούν για αγροτική χρήση. “Η παραχώρηση αυτή επιτρέπεται και προβλέπεται από τον νόμο. Μπορούν δηλαδή οι αγρότες, πληρώνοντας ένα τίμημα στην Πολιτεία, με βάση κάποιες προϋποθέσεις, να χρησιμοποιήσουν δασική γη για αγροτική καλλιέργεια”.

Αιχμές στους δήμους

Για το πρόβλημα που έχει ενσκήψει με τους οικισμούς ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι, παρά το γεγονός οτι το υπουργείο έχει αποστείλει δύο επιστολές στους Δήμους της χώρας, μέσω της ΚΕΔΕ, οι επτά στους δέκα Δήμους δεν έχουν αποστείλει τα οικιστικά περιγράμματα και τις οικιστικές πυκνώσεις, ως όφειλαν, εκ του νόμου. “Δεν θα χρεωθούν οι πολίτες επειδή ο Δήμος όπου ανήκουν δεν έχει ενημερώσει το Κτηματολόγιο για τα όρια των οικισμών, θα τους επιστραφούν τα τέλη αντιρρήσεων, εντός του τριμήνου της εξέτασης”, είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αναπτυξιακό Μοντέλο ανά περιφέρεια σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σοβαρό τροχαίο με νεκρή στον περιμετρικό της Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τα πρώτα αγροδιατροφικά προϊόντα με πιστοποιητικό για την αντιοξειδωτική δράση τους: Λάδι, ελιές και κορινθιακή σταφίδα στη λίστα

Nέο και ισχυρότερο πλεονέκτημα στην ευρωπαϊκή και μεσογειακή διατροφή, το εμπόριο, την εθνική παραγωγή και οικονομία αποκτούν πλέον τα κύρια ελληνικά αγροτοδιατροφικά

Δείτε επίσης