Παράταση ενεργοποίησης δικαιωμάτων για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις

9 Μαΐου 2017

Διστακτικοί οι δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων δεν ενεργοποιούν τα δικαιώματά τους υπό τον φόβο φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Προβληματισμός στους φορείς ενεργοποίησης. Διπλή κυβερνητική πρωτοβουλία για να μην χαθούν άδικα επιδοτήσεις.

Προβληματισμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο καθώς πολλοί δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τα δικαιώματά τους φοβούμενοι ότι εισπράττοντας τα αντίστοιχα ποσά θα έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις.

Τι ισχύει 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων είναι τα εξής:

Α) Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ (παλιοί ή όσοι συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2024) δεν θα έχουν περικοπή της σύνταξής τους ούτε θα επιβαρυνθούν με ασφαλιστικές εισφορές.

Β) Οι συνταξιούχοι δημοσίου ή άλλων ταμείων που βγήκαν στην σύνταξη μέχρι τις 13 Μαΐου 2016 και λαμβάνουν επιδότηση δεν θα έχουν περικοπή της σύνταξής τους.

Γ) Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 13η Μαΐου του 2016 και έχουν εισοδήματα από επιδότηση ή πώληση αγροτικών προϊόντων θα έχουν περικοπή της σύνταξής τους κατά 60%.

Δ) Μισθωτοί ή Ελεύθεροι Επαγγελματίες που λαμβάνουν επιδότηση ή πωλούν αγροτικά προϊόντα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα με το εισόδημα που προκύπτει από την αγροτικής τους δραστηριότητα.

Οι ενεργοποιήσεις μέχρι σήμερα

Η διστακτικότητα των αγροτών προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία των φορέων ενεργοποίησης δικαιωμάτων ανά την Ελλάδα αλλά και στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το messiniapress.gr, μόλις 6 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων (15 Μαΐου) σε ολόκληρη τη Χώρα έχουν υποβληθεί περίπου 200.000 αιτήσεις από τις 700.000 που υπολογίζονταν ότι θα υποβληθούν. Στη Μεσσηνία έχουν υποβληθεί 21.000 αιτήσεις από τις 35.500 που είχαν υπολογισθεί.

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Η κυβέρνηση έχοντας κατανοήσει το πρόβλημα που έχει προκύψει αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αναλάβει διπλή πρωτοβουλία, προκειμένου να μην χαθούν επιδοτήσεις.

Πρώτον: Αναμένεται να κατατεθεί αίτημα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, προκειμένου να δοθεί παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου στην υποβολή αιτήσεων ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, κάνοντας χρήση πρόσφατης σχετικής απόφασης.

Δεύτερον: Αναμένεται άμεσα η έκδοση εγκυκλίων με τις οποίες θα αποσαφηνίζονται σημεία του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού. Για παράδειγμα αναμένεται εγκύκλιος με την οποία μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες θα απαλλάσσονται από επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες θα προκύπτουν από αγροτική δραστηριότητα (επιδοτήσεις ή πώληση αγροτικών προϊόντων) με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μεσσηνία: Τίμησαν τους αστυνομικούς που έσωσαν 5 πολίτες στις πλημμύρες

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Γκρίνια στο facebook με αφορμή την ανανέωση της ΝΔ στη Μεσσηνία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τα πρώτα αγροδιατροφικά προϊόντα με πιστοποιητικό για την αντιοξειδωτική δράση τους: Λάδι, ελιές και κορινθιακή σταφίδα στη λίστα

Nέο και ισχυρότερο πλεονέκτημα στην ευρωπαϊκή και μεσογειακή διατροφή, το εμπόριο, την εθνική παραγωγή και οικονομία αποκτούν πλέον τα κύρια ελληνικά αγροτοδιατροφικά

Δείτε επίσης