Το τρίωρο της “Μέδουσας” στη Μεσσηνία: Απανωτές καταιγίδες με ριπές ανέμου των 7 μποφόρ

/

Και τη Μεσσηνία “χτύπησε” το καιρικό φαινόμενο που έχει ονομαστεί “Μέδουσα” και έπληξε χθες ολόκληρη σχεδόν τη Χώρα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφηκαν τα χαρακτηριστικά του φαινομένου στη Μεσσηνία ήταν: 2 απανωτές καταιγίδες διάρκειας 3 ωρών και συνεχόμενα ηλεκτρικά (αστραπές) που έκαναν τη νύχτα μέρα. Καταγράφηκαν 75.8 mm, με μέγιστη ραγδαιότητα 202.2 mm/hr, 7 μποφόρ ριπές ανέμου και εντυπωσιακή πτώση θερμοκρασίας που έφτασε τους 18.2c.
Τα συνεχόμενα ηλεκτρικά και οι ισχυρές ριπές προξένησαν προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Μεσσηνίας, με πολλές διακοπές ρεύματος. Η ραγδαιότητα του φαινομένου κινήθηκε γενικά σε μέτρια επίπεδα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα καθώς ο όγκος νερού έπεσε μοιρασμένος, σε 3 ώρες.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Όσον αφορά τον καιρό σήμερα προβλέπεται ότι έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ,τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης ανέμων από μεταβλητές διευθύνσεις, με ριπές που θα αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 8.3 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 1 (Χαμηλή).

20155820_10214151766208338_887565309041439987_n

Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“9 χρόνια και βάλε” θα χρειαστεί ο Δ. Καφαντάρης για να αντικαταστήσει τα καρκινογόνα δίκτυα νερού!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μεσσηνία: Σεισμική δόνηση 3.2 Ρίχτερ τα ξημερώματα με επίκεντρο τον Ταΰγετο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ