Όταν τα δημοσιονομικά στοιχεία εκθέτουν κάθε αφήγημα της αντιπολίτευσης τότε δεν της μένει παρά να βρίσκει εύκολα συνθήματα που χτυπούν «κάτω από τη μέση» και να εφαρμόζει με περίσσιο θράσος την μέθοδο των ψευδών ειδήσεων που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Σε πείσμα λοιπόν την καταστροφικής λογικής των πάντων της ΝΔ, όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν τη σταθερή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Το 2017 το πρώτο έτος ανάπτυξης μετά από χρόνια. Είχαμε τρία συνεχόμενα θετικά τρίμηνα (αύξηση του ΑΕΠ 0,4% το πρώτο τρίμηνο, 1,6% το δεύτερο και 1,3% το τρίτο, αλλά το τελευταίο με βάση τα προσωρινά στοιχεία που ενδέχεται να αναθεωρηθούν ανοδικά).
Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 5,3% το πρώτο επτάμηνο του 2017.
Οι ξένες άμεσες επενδύσεις ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του ‘17 σημειώνοντας αύξηση κατά 161% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2016. Σε επίπεδο έτους 2017, η αύξηση των επενδύσεων θα κλείσει στο 5,1%.
Ο τουρισμός φέτος σπάει νέο ρεκόρ με 30 εκατ. τουρίστες και σημαντικά αυξημένα έσοδα.
Το πρώτο επτάμηνο του 2017 οι εξαγωγές σημειώνουν αύξηση 18% σε ετήσια βάση, φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Η χώρα πραγματοποίησε δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές και αυτή τη στιγμή οι αποδόσεις όλων των κατηγοριών ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στο επίπεδα του φθινοπώρου 2009 – κυριολεκτικά στα προ κρίσης επίπεδα, με το 10ετές να έχει πέσει κάτω από το όριο του 5%.
Και το κυριότερο, η ανεργία έπεσε στο 21%, από το 27% που ήταν μόλις 3 χρόνια πριν. Το 2018 αναμένεται να βρεθεί κάτω από το 20%.
Η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ανήλθε το 2016 σε 11,4%, φέρνοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, η απορρόφηση που είχαν πιάσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο χρονικό σημείο (2009) της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2007-2013) ήταν μόλις 1.5%.
Μέχρι το τέλος του 2017 η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα φτάσει σε ποσοστό ρεκόρ του 20%.
Έχουμε ενεργοποιήσει προγράμματα 1,2 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ, στα οποία έχουν ενταχθεί χιλιάδες επιχειρήσεις. Για ορισμένα από αυτά τα προγράμματα έχει αρχίσει η εκταμίευση των χρημάτων προς τους δικαιούχους, και οι πληρωμές αναμένεται να καλύψουν όλα τα προγράμματα ως το τέλος του 2017.
Η επιτυχία στην απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της πλήρους αξιοποίησης των κονδυλίων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2007-2013) που έφερε ξανά τη χώρα στην κορυφή της Ευρώπης (σε επίπεδα απορρόφησης).
Καταγράψαμε τις επιτυχίες αυτές παρά την τραγική κατάσταση που μας κληροδότησε σε ό, τι αφορά τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007-2013 η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: α) τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση στα περισσότερα προγράμματα, β) τις υπερδεσμεύσεις, ακόμη χειρότερα, πόρων 6 δις ευρώ, από τις προεκλογικές εντάξεις έργων-τίτλων, μέχρι και μία μέρα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Όλα αυτά τα έργα ήσαν ανώριμα, δεν συνοδεύονταν από μελέτες και δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή τους, με την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ να γίνεται μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα πελατειακά δίκτυα και να ναρκοθετηθεί η πορεία της επερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πολύ σημαντική δουλειά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε στον τομέα της απορρόφησης και χρηματοδότησης αναγνωρίστηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους, με τον πιο επίσημο τρόπο: στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου έγινε ρητή αναφορά στην εξαιρετική «αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα που έφερε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 11 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια».
Πέρα από τις επιτυχίες στην απορρόφηση, δίνουμε έμφαση σε νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε όλα τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, εισάγαμε π.χ. τη «ρήτρα εργασίας». Αυτό σημαίνει ότι πριμοδοτούνται περισσότερο οι επιχειρήσεις, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και, δεύτερον, ότι δεν μπαίνουν καθόλου στο ΕΣΠΑ όσοι δεν τηρούν αυστηρά την εργατική νομοθεσία. Συν τοις άλλοις επιδοτούμε το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας για το πρώτο διάστημα.
ΤΡΙΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η τρίτη αξιολόγηση που κλείνουμε τώρα είναι η πρώτη αξιολόγηση όχι μόνον από την αρχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την αρχή των μνημονίων η οποία κλείνει χωρίς καθόλου δημοσιονομικά μέτρα. Μάλιστα στην πραγματικότητα, καταφέραμε κάτι ακόμη πιο σημαντικό, καθώς η τρίτη αξιολόγηση κλείνει με θετικά μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ: είναι τα χρήματα που προέκυψαν από την επισκόπηση δαπανών (περικοπή σπατάλης στο Δημόσιο, με κόψιμο των μη κοινωνικά ανταποδοτικών δαπανών), για τα οποία έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών να τα δώσουμε σε προγράμματα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας (αύξηση οικογενειακών επιδομάτων, πρόγραμμα βρεφονηπιακών σταθμών, σχολικά γεύματα).
Στα θετικά της τρίτης αξιολόγησης υπάρχουν και μερικά μη οικονομικά μέτρα, με κορυφαίο την επαναφορά του προνομίου των εργαζομένων που θα λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους κατά την εκκαθάριση πτωχευμένης επιχείρησης, πριν από κάθε άλλο πιστωτή. Το προνόμιο αφορά ποσό 2.75Xβασικό μισθόX6 μήνες, δηλαδή ποσό 10.000 ανά εργαζόμενο. Θα νομοθετηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου και αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα (μαζί με την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, τα προγράμματα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για τη μετατροπή των «μπλοκακίων» σε σχέσεις εξαρτημένης εργασίας κλπ) για την επιστροφή της εργασίας στην κανονικότητα.
Πλέον προσεγγίζουμε τα δύο μεγάλα μας τελευταία μέτωπα που είναι
Α) Η συζήτηση για την έξοδο από το πρόγραμμα, με clean exit.
Β) Η συζήτηση για το χρέος.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη ρήτρα ανάπτυξης, την εξομάλυνση της καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, την πτώση των αποδόσεων όλων των κατηγοριών ομολόγων στα προ κρίσης επίπεδα.
Είμαστε τόσο κοντά προς τους τίτλους τέλους των μνημονιακών χρόνων όσο ποτέ άλλοτε μαζί με τους πολίτες, σεβόμενοι κάθε θυσία τους.
Πέτρος Κωνσταντινέας
Βουλευτής Μεσσηνίας, ΣΥΡΙΖΑ