Ένωση Μεσσηνίας: Παράταση για το πλάνο αναδιάρθρωσης – Νέες συνεργασίες με ιδιώτες

Όχημα για την απαλλαγή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας από τα οικονομικά βαρίδια που «κληρονόμησε» από την πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας αποτελεί, σύμφωνα με τη διοίκησή του, η υπαγωγή στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα από τις 29 Ιανουαρίου.

Κάνοντας δεκτή τη σχετική προσφυγή, το δικαστήριο έδωσε επί της ουσίας στον συνεταιρισμό χρονικό περιθώριο τεσσάρων μηνών στη διάρκεια των οποίων θα έχει τη δυνατότητα, σε συνεννόηση με τους πιστωτές του, να καταλήξει σε ένα σχέδιο εξυγίανσης, απαλλαγμένος από τη δαμόκλειο σπάθη των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και την οικονομική ασφυξία λόγω της δέσμευσης των λογαριασμών του.

Βαριά η κληρονομιά

«Ο αγροτικός συνεταιρισμός, ως καθολικός και απόλυτος διάδοχος της πρώην ΕΑΣ, απέκτησε έναν τεράστιο όγκο υποχρεώσεων, απέναντι τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς, όσο και προς το ΙΚΑ, την εφορία, τους εργαζόμενους, προμηθευτές, συνολικού ύψους περίπου στα 18 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 11 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, οφείλονται στην Πειραιώς», εξηγεί ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Πάζιος.

«Ουσιαστικά, ο συνεταιρισμός, από το 2013 και μετά, κατόρθωσε με ίδιες δυνάμεις να αντεπεξέλθει και να συνεχίσει να λειτουργεί, προσπαθώντας παράλληλα, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να εξυπηρετεί τους παραγωγούς και τα πρατήριά του να είναι ανοιχτά. Διατήρησε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο, από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, στο κομμάτι του ΟΣΔΕ, όμως με την πάροδο των ετών οι προηγούμενες οφειλές δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τη ρευστότητα και τη βιωσιμότητά του», συμπληρώνει ο ίδιος.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Πάζιος, πρόκειται για ένα σχέδιο εν λειτουργία εξυγίανσης, το οποίο ήταν μονόδρομος, «ώστε να μπορεί ο συνεταιρισμός να συνεχίσει να ασκεί τις δραστηριότητές του, να καταστεί εφικτή η συμφωνία με το σύνολο των πιστωτών, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, ώστε να μπορέσουμε να υποβάλουμε στο αρμόδιο δικαστήριο την αίτηση υπαγωγής στο 106β».

Στα σκαριά και νέες συμπράξεις με ιδιώτες

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ο ίδιος, «δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις μας, προσχηματικά ή μη. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον με συγκεκριμένες διευθετήσεις, στο οποίο ο συνεταιρισμός θα λειτουργεί απρόσκοπτα και θα έχει το ζωτικό περιβάλλον να προχωρήσει και σε αναπτυξιακές δραστηριότητες που αυτήν τη στιγμή, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να είναι πρώτης προτεραιότητας».

Στα σχέδια του συνεταιρισμού είναι, επίσης, να διευρύνει τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτή που «τρέχει» με την εταιρεία Κωνσταντόπουλος, στο σκέλος της τυποποίησης και της εμπορίας ελιάς με τη μορφή μίσθωσης και σύμβασης προμήθειας. «Έχουμε στα σκαριά μια αντίστοιχη πρόταση σύμπραξης με ιδιώτη, που δεν θα αφορά το ελαιόλαδο ή την ελιά, αλλά άλλου τύπου εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες για το νομό», αναφέρει ο κ. Πάζιος.

Πηγή: ypaithros.gr

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Διαμαρτυρίες αγροτών: Η παράξενη πτώση τιμών ελαιολάδου κινητοποιεί τις ισπανικές αρχές

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Απευθείας αναθέσεις 33.000 ευρώ του Παναγιώτη Νίκα για τις εκδηλώσεις της 23ης Μαρτίου!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Εκτεθειμένος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας: Υπέρ της απόφασης Γεωργαντά για το ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του Νομού λέει η ΠΕΜΕΤΕ

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ),