Έδωσαν εκατομμύρια για 63 στρέμματα και τα «χαρίζουν» για μια χούφτα ευρώ!

Αντιμέτωποι με τις ολέθριες επιλογές τους βρίσκονται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, οι οποίοι, ως στελέχη της νομαρχιακής αρχής Δράκου, συναίνεσαν στην πανάκριβη αγορά οικοπέδου στην περιοχή «Μακαρία». 20 περίπου χρόνια μετά, ο κ. Νίκας και ο κ. Αναστασόπουλος, ενοικιάζουν την ίδια έκταση για λίγα ευρώ, αλλά δεν την θέλει κανείς!

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας προχωρά στην αγορά οικοπέδων, προκειμένου, υποτίθεται, να λύσει το πρόβλημα της στέγασης των τσιγγάνων.

Τα εν λόγω οικόπεδα, στις περιοχές της Μεσσήνης «Μπιρμπίτα» και «Μακαρία», αγοράζονται έναντι δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών και ορισμένοι μιλούν για τιμή – σκάνδαλο, καθώς οι εκτάσεις βρίσκονται σε μια βαλτώδη περιοχή, η οποία δεν διαθέτει καμία υποδομή.

Ωστόσο, οι φωνές που αντιδρούν «χάνονται» μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που έχει κυριεύσει τη Νομαρχία Μεσσηνίας, η οποία μιλά για επιλογή που θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα της στέγασης των τσιγγάνων. Πρωτοκλασάτα στελέχη εκείνης της νομαρχιακής αρχής και πρώτοι στους πανηγυρισμούς ήταν ο Παναγιώτης Νίκας, μετέπειτα δήμαρχος Καλαμάτας και σήμερα περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο Στάθης Αναστασόπουλος, μετέπειτα δήμαρχος Μεσσήνης και σήμερα αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.

Η ιστορία στη συνέχεια είναι γνωστή. Στο οικόπεδο της «Μπιρμπίτα» στήνονται οικίσκοι, προκειμένου να στεγαστούν οι τσιγγάνοι, ωστόσο, λίγους μήνες μετά, η κατασκήνωση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς το πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή είναι πρωτοφανές. Το μόνο που απομένει να θυμίζει τον …πρότυπο καταυλισμό είναι οι τσιμεντένιες βάσεις των οικίσκων.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για το δεύτερο οικόπεδο (Μακαρία), καθώς ο προγραμματισμός για τη μεταστέγαση μένει στα χαρτιά και στα χέρια της Νομαρχίας και μετέπειτα της περιφέρειας Πελοποννήσου μένει ένας βάλτος.

Οι δήμαρχοι του «δεν ξέρω τίποτα»

Ενδιαμέσως, ο κ. Νίκας, έχει γίνει δήμαρχος Καλαμάτας και ο κ. Αναστασόπουλος δήμαρχος Μεσσήνης. Και οι δυο, όμως, δεν πράττουν τίποτα, προκειμένου το οικόπεδο να αξιοποιηθεί.

Μάλιστα, ο κ. Νίκας, σαν να μην γνωρίζει τίποτα για το «έγκλημα», ως δήμαρχος Καλαμάτας, ζητά και τα ρέστα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, υποστηρίζοντας ότι έχει ευθύνη για την αποτυχία του σχεδίου μεταστέγασης των τσιγγάνω στη Μπιρμπίτα, ενώ απειλεί (Σεπτέμβριος 2014) πως «αν δεν αποδοθούν (σσ οι εκτάσεις) στους τσιγγάνους, ο Δήμος Καλαμάτας θα ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση και θα προσφύγει στον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ενοικίαση και οι νέες υποσχέσεις Νίκα

Τα χρόνια περνούν και η περιφερειακή αρχή Τατούλη, έχοντας κληρονομιά έναν βάλτο 63 στρεμμάτων, προχωρά στην ενοικίαση του χώρου, προκειμένου να υπάρξει, έστω ένα υποτυπώδες έσοδο.

Αλλά ούτε με αυτό φαίνεται να συμφωνεί ο κ. Νίκας. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2019, όντας «φρέσκος» Περιφερειάρχης δηλώνει ότι η «Μακαρία» θα παραχωρηθεί στο Δήμο Μεσσήνης: «Θα άρω τη  μίσθωση που έχει γίνει για την έκταση στη Μακαρία και θα συνεργασθώ με τους δημάρχους να τα πάρουν και να τα αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο για τους Ρομά, με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας. Οι δήμαρχοι, όμως, θα έχουν τον πρώτο λόγο» δηλώνει στις 18 Σεπτεμβρίου στην εφημερίδα «Θάρρος».

Ωστόσο και πάλι ο κ. Νίκας δεν λέει την αλήθεια. Λίγους μήνες μετά, η δική του περιφερειακή αρχή, επαναπροκηρύσσει διαγωνισμό για τη μίσθωση του οικοπέδου της Μακαρίας! Η διάρκεια της σύμβασης είναι για 7 χρόνια και ως τιμή εκκίνησης ορίζεται το ποσό των 233 ευρώ το μήνα, 2.800 ευρώ το χρόνο!  

Οι εκπλήξεις όμως δεν τελειώνουν εδώ για τον κ. Νίκα, καθώς στο διαγωνισμό δεν εμφανίζεται κανένας ενδιαφερόμενος, παρότι η τιμή ενοικίασης είναι εξευτελιστική και πριν από λίγες μέρες αναγκάζεται να κηρύξει το διαγωνισμό άγονο.  

Ο λογαριασμός στον πολίτη

Αποτέλεσμα; Ο κ. Νίκας, ο οποίος πανηγύριζε όταν δόθηκαν εκατομμύρια για την αγορά ενός βάλτου, σήμερα έρχεται αντιμέτωπος με τις ολέθριες και πανάκριβες επιλογές της νομαρχιακής αρχή Δράκου, την οποία υπηρέτησε πιστά.

Εν κατακλείδι, η ιστορία των οικοπέδων της Μπιρμπίτας και της Μακαρίας θα μπορούσε να είναι «θεία δίκη» για τον κ. Νίκα. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για σπατάλη δημοσίου χρήματος, αυτοί που «τιμωρούνται» είναι οι πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν τις πολιτικές επιλογές αυτοδιοικητικών όπως ο κ. Νίκας.  

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες για την επίθεση στον αστυνομικό

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΟΠ: Άλλα λέει ο Χαρίτσης και άλλα ο Αραχωβίτης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Βολές σε Κουτσούλη και ΠΑΣΟΚ και από την παράταξη Τατούλη – «Αρχίζουν τα γραμμάτια και εξοφλούνται»

Βολές εναντίον του επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την οποία στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουτσούλη, με αφορμή την εκλογή του με

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σφοδρή επίθεση Μάκαρη στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ- «Σε συνεννόηση Πτωχός και Κουτσούλης»

Σφοδρή επίθεση εναντίον του συνδυασμού που στήριξε το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές και προσωπικά του επικεφαλής του, Δημήτρη Κουτσούλη, εξαπολύει με ανακοίνωσή

Το σχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Καλαμάτα: Εγκαταστάσεις στο Ανατολικό Κέντρο για 200 φοιτητές – Συνεργασία με κολέγιο των ΗΠΑ και υποσχέσεις για οικονομικά οφέλη [αναλυτικά η πρόταση]

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρόταση της ΤΕΜΕΣ προς τον δήμο Καλαμάτας, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικής Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και

Δήμος Καλαμάτας: Προχωράει η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης – Oλοκληρώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων οι απαιτούμενες εργασίες μετά τον εντοπισμό ευρημάτων

Επανεκκίνησαν, δίχως προβλήματα, οι εργασίες κατασκευής του νέου αγωγού ύδρευσης Φ800, από τις Πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα, στην περιοχή της Άνθειας. Σύμφωνα

Δείτε επίσης