Έδωσαν εκατομμύρια για 63 στρέμματα και τα «χαρίζουν» για μια χούφτα ευρώ!

/

Αντιμέτωποι με τις ολέθριες επιλογές τους βρίσκονται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, οι οποίοι, ως στελέχη της νομαρχιακής αρχής Δράκου, συναίνεσαν στην πανάκριβη αγορά οικοπέδου στην περιοχή «Μακαρία». 20 περίπου χρόνια μετά, ο κ. Νίκας και ο κ. Αναστασόπουλος, ενοικιάζουν την ίδια έκταση για λίγα ευρώ, αλλά δεν την θέλει κανείς!

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας προχωρά στην αγορά οικοπέδων, προκειμένου, υποτίθεται, να λύσει το πρόβλημα της στέγασης των τσιγγάνων.

Τα εν λόγω οικόπεδα, στις περιοχές της Μεσσήνης «Μπιρμπίτα» και «Μακαρία», αγοράζονται έναντι δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών και ορισμένοι μιλούν για τιμή – σκάνδαλο, καθώς οι εκτάσεις βρίσκονται σε μια βαλτώδη περιοχή, η οποία δεν διαθέτει καμία υποδομή.

Ωστόσο, οι φωνές που αντιδρούν «χάνονται» μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που έχει κυριεύσει τη Νομαρχία Μεσσηνίας, η οποία μιλά για επιλογή που θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα της στέγασης των τσιγγάνων. Πρωτοκλασάτα στελέχη εκείνης της νομαρχιακής αρχής και πρώτοι στους πανηγυρισμούς ήταν ο Παναγιώτης Νίκας, μετέπειτα δήμαρχος Καλαμάτας και σήμερα περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο Στάθης Αναστασόπουλος, μετέπειτα δήμαρχος Μεσσήνης και σήμερα αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.

Η ιστορία στη συνέχεια είναι γνωστή. Στο οικόπεδο της «Μπιρμπίτα» στήνονται οικίσκοι, προκειμένου να στεγαστούν οι τσιγγάνοι, ωστόσο, λίγους μήνες μετά, η κατασκήνωση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς το πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή είναι πρωτοφανές. Το μόνο που απομένει να θυμίζει τον …πρότυπο καταυλισμό είναι οι τσιμεντένιες βάσεις των οικίσκων.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για το δεύτερο οικόπεδο (Μακαρία), καθώς ο προγραμματισμός για τη μεταστέγαση μένει στα χαρτιά και στα χέρια της Νομαρχίας και μετέπειτα της περιφέρειας Πελοποννήσου μένει ένας βάλτος.

Οι δήμαρχοι του «δεν ξέρω τίποτα»

Ενδιαμέσως, ο κ. Νίκας, έχει γίνει δήμαρχος Καλαμάτας και ο κ. Αναστασόπουλος δήμαρχος Μεσσήνης. Και οι δυο, όμως, δεν πράττουν τίποτα, προκειμένου το οικόπεδο να αξιοποιηθεί.

Μάλιστα, ο κ. Νίκας, σαν να μην γνωρίζει τίποτα για το «έγκλημα», ως δήμαρχος Καλαμάτας, ζητά και τα ρέστα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, υποστηρίζοντας ότι έχει ευθύνη για την αποτυχία του σχεδίου μεταστέγασης των τσιγγάνω στη Μπιρμπίτα, ενώ απειλεί (Σεπτέμβριος 2014) πως «αν δεν αποδοθούν (σσ οι εκτάσεις) στους τσιγγάνους, ο Δήμος Καλαμάτας θα ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση και θα προσφύγει στον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ενοικίαση και οι νέες υποσχέσεις Νίκα

Τα χρόνια περνούν και η περιφερειακή αρχή Τατούλη, έχοντας κληρονομιά έναν βάλτο 63 στρεμμάτων, προχωρά στην ενοικίαση του χώρου, προκειμένου να υπάρξει, έστω ένα υποτυπώδες έσοδο.

Αλλά ούτε με αυτό φαίνεται να συμφωνεί ο κ. Νίκας. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2019, όντας «φρέσκος» Περιφερειάρχης δηλώνει ότι η «Μακαρία» θα παραχωρηθεί στο Δήμο Μεσσήνης: «Θα άρω τη  μίσθωση που έχει γίνει για την έκταση στη Μακαρία και θα συνεργασθώ με τους δημάρχους να τα πάρουν και να τα αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο για τους Ρομά, με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας. Οι δήμαρχοι, όμως, θα έχουν τον πρώτο λόγο» δηλώνει στις 18 Σεπτεμβρίου στην εφημερίδα «Θάρρος».

Ωστόσο και πάλι ο κ. Νίκας δεν λέει την αλήθεια. Λίγους μήνες μετά, η δική του περιφερειακή αρχή, επαναπροκηρύσσει διαγωνισμό για τη μίσθωση του οικοπέδου της Μακαρίας! Η διάρκεια της σύμβασης είναι για 7 χρόνια και ως τιμή εκκίνησης ορίζεται το ποσό των 233 ευρώ το μήνα, 2.800 ευρώ το χρόνο!  

Οι εκπλήξεις όμως δεν τελειώνουν εδώ για τον κ. Νίκα, καθώς στο διαγωνισμό δεν εμφανίζεται κανένας ενδιαφερόμενος, παρότι η τιμή ενοικίασης είναι εξευτελιστική και πριν από λίγες μέρες αναγκάζεται να κηρύξει το διαγωνισμό άγονο.  

Ο λογαριασμός στον πολίτη

Αποτέλεσμα; Ο κ. Νίκας, ο οποίος πανηγύριζε όταν δόθηκαν εκατομμύρια για την αγορά ενός βάλτου, σήμερα έρχεται αντιμέτωπος με τις ολέθριες και πανάκριβες επιλογές της νομαρχιακής αρχή Δράκου, την οποία υπηρέτησε πιστά.

Εν κατακλείδι, η ιστορία των οικοπέδων της Μπιρμπίτας και της Μακαρίας θα μπορούσε να είναι «θεία δίκη» για τον κ. Νίκα. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για σπατάλη δημοσίου χρήματος, αυτοί που «τιμωρούνται» είναι οι πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν τις πολιτικές επιλογές αυτοδιοικητικών όπως ο κ. Νίκας.  

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες για την επίθεση στον αστυνομικό

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΟΠ: Άλλα λέει ο Χαρίτσης και άλλα ο Αραχωβίτης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανασχηματισμός με εκπλήξεις στο δήμο Πύλου – Νέστορος: Αντιδήμαρχος με σημαντικές αρμοδιότητες ο Ηλίας Κανάκης – Η απόφαση του του Π. Kαρβέλα και οι πρώτες δηλώσεις

Μια μεγάλη έκπληξη εμπεριείχαν οι αποφάσεις του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, σχετικά με τον