Ένας Μανιάτης «θωράκισε» την Ελλάδα από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

/

Πίσω από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το πιο σύγχρονο και πρωτοποριακό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, που καταγράφει και εντοπίζει τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού στη χώρα μας, είναι ένα μεγάλο όνομα της επιστήμης.

Ο άνθρωπος που οραματίστηκε, εμπνεύστηκε και δημιούργησε το κολοσσιαίο αυτό Ιδρυμα, είναι ο Μανιάτης, Γρηγόρης Σκαλκέας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας εξέλεξε Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας τον αείμνηστο Καθηγητή και Ακαδημαϊκό Γρηγόριο Σκαλκέα και η σχετική τελετή ανακήρυξης πραγµατοποιήθηκε στην αίθουσα του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Καλαµάτας, την 23η Μαρτίου 2011, σε ειδική εκδήλωση.

Ο σπουδαίος επιστήμονας, γιατρός και ακαδημαϊκός ως τον θάνατό του, με διαρκή προσωπικό αγώνα, παραμερίζοντας εμπόδια πραγματοποίησε ένα εγχείρημα που φάνταζε ουτοπικό. Η προσφορά του Ιδρύματος στην έρευνα, την εθνική οικονομία και την κοινωνία, ιδιαίτερα τη σημερινή συγκυρία που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πανδημία, δικαιώνει πλήρως το όραμά του και τον αγώνα του.

«Η ανάπτυξη και η πορεία του ΙΙΒΕΑΑ οφείλεται στο όραμα και το έργο του ιδρυτή μας, του  αείμνηστου καθηγητή-ακαδημαϊκού Γρηγορίου Σκαλκέα, στον οποίο οφείλουμε πολλά» υποστηρίζουν στελές του Ιδρύματος.

Ο αστικός μύθος μάλιστα, λέει ότι αρχικά ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ήταν αρνητικός στη δημιουργία ενός τέτοιο Ιδρύματος. Στην πορεία, ωστόσο, πείστηκε όταν γνωρίστηκε με τον Γρ. Σκαλκέα – ο οποίος ήταν θεράπων γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο – ο οποίος και του εκμυστηρεύτηκε το όραμά του.

*Από το ρεπορτάζ του iefimerida.gr με θέμα το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ελλάδα: Συνεχίζονται έως την Πέμπτη οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τεστ ανίχνευσης κορονοϊού στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ