23η Μαρτίου: «Βουβός» εορτασμός αλλά με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον

23 Μαρτίου 2021

Χωρίς τη συμμετοχή κόσμου, ελέω κορονοϊού, η Καλαμάτα γιορτάζει την επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Σε Σαμαρά και Παυλόπουλο στραμμένο το πολιτικό ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της γιορτάζει σήμερα η Καλαμάτα, σε μια συγκυρία όμως που προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα.

Από τη μια η Καλαμάτα καλείται να τιμήσει τη συμπλήρωση 2 αιώνων από την απελευθέρωσή της και από την άλλη οι πολίτες, οι οποίοι και δίνουν πνοή σε τέτοιες εκδηλώσει,ς είναι αναγκασμένοι να μείνουν στα σπίτια τους, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό.

Έτσι, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Πόλης, η οποία παραδοσιακά πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πλατεία της 23ης Μαρτίου και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων κόσμου, ενώ οι λιγοστές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είναι προσαρμοσμένες στις απαγορεύσεις, με τη συμμετοχή μόνο λίγων επισήμων του τόπου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα είναι:   

Ώρα 13.45:  Ι. Μονή Βελανιδιάς. Έναρξη της Λαμπαδηδρομίας που μεταφέρει την Ιερή Φλόγα στην Καλαμάτα

Ώρα 14.30:  Άφιξη του λαμπαδηδρόμου στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων. Αφή της Φλόγας στο βωµό

Ώρα 14.50: Άφιξη Επισήμων

Ώρα 15.00: ∆οξολογία στον Ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόµου

Ώρα 15.30: Ανάγνωση Όρκου των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων

Ώρα 15.45: Τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του 1821. Κατάθεση στεφάνων. Προσκλητήριο Οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα.

Ώρα 15.50: Τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων του 1821. Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Ώρα 19.00: Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Ομιλία τέως Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου με θέμα: «Όψεις της πορείας του Ελληνικού Έθνους – Ρίζες και Προοπτικές».

Το πολιτικό ενδιαφέρον

Η ημέρα έχει το δικό της ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον, το οποίο επικεντρώνεται σε δύο πολιτικά πρόσωπα.

Το πρώτο είναι ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας, Αντώνης Σαμαράς, του οποίου η παρουσία στη Μεσσηνία πάντοτε συνιστά πολιτικό θέμα.

Ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό, η παρουσία του κ. Σαμαρά στην Καλαμάτα σήμερα θα έχει επιπλέον ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι πολιτικές του θέσεις, ιδίως σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, αποτελούν θέμα συζήτησης στην κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου.

Το δεύτερο πρόσωπο, στο οποίο επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον, είναι ο Μεσσήνιος τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας.

Η ομιλία του κ. Παυλόπουλου, με θέμα «όψεις της πορείας του Ελληνικού Έθνους – Ρίζες και Προοπτικές», είναι βέβαιο ότι θα «αγγίξει» και ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, κυρίως το πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, γεγονός που θα έχει ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Πόλεμος» Μπαρμπαρίγου-Πετρετζίκη για τη …Μάνη!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας: Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Απομακρύνεται η σαχαριανή σκόνη – Τι δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία – Εικόνες από την Καλαμάτα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης, με την ονομασία «Minerva Red», που εκδηλώνεται στη

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Η Εκκλησία έχει κάνει κατά καιρούς πάρα πολλά ανοίγματα, αλλά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις»

Στην εκπομπή « Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε την Τετάρτη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. O Μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στον νόμο

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Καλαμάτα -Ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ οι ριπές ανέμου – Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία [φωτογραφίες]

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Πνιγμένη»

Δείτε επίσης