To μήνυμα του Δημάρχου της Καλαμάτας για τα 200 χρόνια από την 23η Μαρτίου 1821

Οι Έλληνες τιμούμε φέτος τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.  

Η Καλαμάτα μας, τιμά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του Έθνους μας και νοιώθει ξεχωριστή. Διότι αποτελεί κομβικό σημείο της Ιστορίας.

Και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι’ αυτό!

Υπερήφανοι, διότι η περιοχή μας, η ιδιαίτερη πατρίδα μας, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ιστορικά γεγονότα, καθώς η Καλαμάτα ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό ζυγό.

Απ’ εδώ, από την Καλαμάτα στάλθηκε στην Ευρώπη το πρώτο πολιτικό και συνάμα διπλωματικό έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων.

Η περίφημη «Προκήρυξη», η «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», που φώτισε επαρκέστατα τον σκοπό του ιερού Αγώνα: 

«…εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν»!

Στην Καλαμάτα συγκροτήθηκε η πρώτη μορφή κεντρικής διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων, αμέσως μετά την απελευθέρωσή της. Ήταν η Μεσσηνιακή Γερουσία και συνέχειά της αποτέλεσε η Πελοποννησιακή Γερουσία!

Ως Δήμαρχος της ιστορικής πόλης της Καλαμάτας είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τη δημοκρατική παρακαταθήκη, την κληρονομιά ελευθερίας που μας παρέδωσε η πόλη στις 23 Μαρτίου 1821.  

Αγαπητοί συμπολίτες,

Το τεράστιο εγχείρημα των Ελλήνων το 1821, ήταν Αγώνας για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία.

Είναι οι Αξίες που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, αιώνες τώρα.

Αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα αλλά και το βαρύ χρέος που μας παραδίδει το ’21.

Έχουμε υποχρέωση να περιφρουρούμε τη Δημοκρατία μας. Να βελτιώνουμε διαρκώς τη λειτουργία των θεσμών συμμετοχής.

Να συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα και σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις. Να ασκούμε τα δικαιώματα μας,  αλλά και να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας. Μόνο έτσι θα απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά που απορρέουν από αυτήν.

Αγαθά, που οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα, ότι δεν ήταν ποτέ δεδομένα.

Κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα! Με τη θυσία των προγόνων μας.

Συμμετέχοντας υπεύθυνα, ενισχύουμε τη Δημοκρατία και δημιουργούμε τις ιδανικές συνθήκες ώστε να μην κινδυνεύσει ποτέ η Ελευθερία και η Ανεξαρτησία της Πατρίδας μας.  

Διασφαλίζοντας τη λειτουργία των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, ενισχύουμε τη συνοχή της κοινωνίας, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής, δημιουργούμε συνθήκες   ανάπτυξης και ευημερίας για τον τόπο και το λαό μας.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά, η Καλαμάτα στέλνει σε όλο τον Ελληνισμό το μήνυμα της Ενότητας και την απόφαση να αγωνιστούμε για τη δημιουργία συνθηκών, προκειμένου να οικοδομηθεί μια καλύτερη κοινωνία, ένα ευοίωνο μέλλον για όλους.

Εμείς οι Καλαματιανοί, εμείς οι Μεσσήνιοι, εμείς οι Έλληνες, είμαστε υπερήφανοι για το 1821!  

Είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας!

Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας!

Είμαστε υπερήφανοι, διότι οι Έλληνες πάντα αγωνίζονταν για τις Αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Με οδηγό την ιστορία μας προτάσσοντας το «εμείς» έναντι του «εγώ», αναδεικνύοντας εκείνα που μας ενώνουν και αποβάλλοντας αυτά που μας χωρίζουν, προχωρούμε δυναμικά.

Με σχέδιο και όραμα. Με βαθιά πίστη για το αύριο που δημιουργούμε, με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία μας.

200 χρόνια μετά, η Καλαμάτα με τόλμη επιθυμεί να καταστεί τόπος διπλωματίας, παραμένοντας σημείο αναφοράς, διατηρώντας άσβεστη τη φλόγα της πίστης στις Αρχές και τις Αξίες που ως παρακαταθήκη μας προσέφεραν οι Αγωνιστές του ’21.

ΑΠΑΝΤΕΣ ΠΝΕΟΜΕΝ ΠΝΟΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Χρόνια πολλά Καλαμάτα!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!  

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνάντηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας με τον υφυπουργό Παιδείας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Βολές σε Κουτσούλη και ΠΑΣΟΚ και από την παράταξη Τατούλη – «Αρχίζουν τα γραμμάτια και εξοφλούνται»

Βολές εναντίον του επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την οποία στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουτσούλη, με αφορμή την εκλογή του με

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σφοδρή επίθεση Μάκαρη στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ- «Σε συνεννόηση Πτωχός και Κουτσούλης»

Σφοδρή επίθεση εναντίον του συνδυασμού που στήριξε το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές και προσωπικά του επικεφαλής του, Δημήτρη Κουτσούλη, εξαπολύει με ανακοίνωσή

Το σχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Καλαμάτα: Εγκαταστάσεις στο Ανατολικό Κέντρο για 200 φοιτητές – Συνεργασία με κολέγιο των ΗΠΑ και υποσχέσεις για οικονομικά οφέλη [αναλυτικά η πρόταση]

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρόταση της ΤΕΜΕΣ προς τον δήμο Καλαμάτας, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικής Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και

Δήμος Καλαμάτας: Προχωράει η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης – Oλοκληρώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων οι απαιτούμενες εργασίες μετά τον εντοπισμό ευρημάτων

Επανεκκίνησαν, δίχως προβλήματα, οι εργασίες κατασκευής του νέου αγωγού ύδρευσης Φ800, από τις Πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα, στην περιοχή της Άνθειας. Σύμφωνα

Δείτε επίσης