Θεατής η Μεσσηνία στον «πόλεμο» για το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο

24 Μαρτίου 2021

Ένας ιδιότυπος, πολιτικός και επιχειρηματικός, πόλεμος εξελίσσεται με αφορμή την επέκταση του φυσικού αερίου σε πόλεις της περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ αυτών και στην Καλαμάτα. Ανεξήγητη σιωπή από βουλευτές, αυτοδιοικητικούς και φορείς της Μεσσηνίας.

Συνεχίζεται ο ιδιότυπος πόλεμος που έχει ξεσπάσει, με αφορμή την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε πόλεις της περιφέρειας Πελοποννήσου (Άργος, Ναύπλιο, Σπάρτη και Καλαμάτα).

Η επιχειρηματική μάχη

Στον πόλεμο ενεργό ρόλο έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Από τη μια πλευρά είναι η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), η οποία όμως είναι υπό ιδιωτικοποίηση, και από την άλλη η HENGAS, η οποία έχει ήδη λάβει άδεια για τη δημιουργία δικτύων σε Μεγαλόπολη, Τρίπολη και Κόρινθο, ενώ στελέχη της έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται και για τις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΔΑ προσφάτως έχασε το δικαιώμα διανομής στις πόλεις της Πελοποννήσου, ωστόσο, έχει προσφύγει στα αρμόδια όργανα κατά της απόφασης της ΡΑΕ, ενώ στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα, που αφορά την περίοδο 2021-2025, έχει συμπεριλάβει τις πόλεις της Πελοποννήσου.

Η πολιτική μάχη

Ο «πόλεμος» για το φυσικό αέριο έχει και πολιτική διάσταση, καθώς πολιτικοί παράγοντες της περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετέχουν σε αυτόν.

Ο βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης, αλλά και ο βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, αμφότεροι υφυπουργοί της κυβέρνησης, έχουν στηρίξει το σχέδιο της HENGAS, το οποίο αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας.

Από την άλλη πλευρά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, είναι απέναντι από τη διαδικασία που αφορά τις τρεις πόλεις (Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Κόρινθο), καθώς είναι υπέρ της υλοποίησης του έργου, τουλάχιστον στις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου, από τη ΔΕΔΑ.

Ο κ. Νίκας δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει 20.000.000 ευρώ από Ευρωπαϊκούς πόρους, με την υποσημείωση όμως ότι αυτοί οι πόροι απευθύνονται μόνο στη ΔΕΔΑ και …απειλεί ότι «σε διαφορετική περίπτωση, το εν λόγω κονδύλιο θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή οδικών έργων στην Περιφέρειά».

Επιπλέον, σε σημερινό ρεπορτάζ του ιστότοπου insider.gr, σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου «αναμένεται να προχωρήσει σε πρόσκληση αποκλειστικά για τη ΔΕΔΑ, για τη χρηματοδότηση των έργων στους τέσσερις Δήμους μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ 2014 – 2020» . 

Ίσες αποστάσεις από Σκρέκα

Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, φαίνεται να τηρεί ίσες αποστάσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια τηλδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με τον κ. Νίκα, όπου παρατήρησε ότι τόσο η ΔΕΔΑ όσο και οι ΡΑΕ είναι ανεξάρτητες αρχές και -ως εκ τούτου- το υπουργείο δεν έχει καμία εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα ,πέρα από τη δεδομένη θέση του ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η σιωπή της Μεσσηνίας

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν οι φορείς της Μεσσηνίας δείχνουν να αδιαφορούν, για ένα ζήτημα, η επίλυση του οποίου, θα μπορούσε να δώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στο Νομό.

Οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν κάνει ούτε μια παρέμβαση τους τελευταίους μήνες, οπότε και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Για ανεξήγητους λόγους κανείς δεν έχει πει και, κυρίως, κανείς δεν έχει πράξει τίποτα.

Την ίδια στιγμή, οι αυτοδιοικητικοί του Νομού, ιδίως ο δήμος Καλαμάτας, φαίνεται ότι δεν ασχολείται με το ζήτημα, ενώ φορείς, όπως το επιμελητήριο Μεσσηνίας, το οποίο θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο, παραμένουν θεατές.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Περαιτέρω στήριξη των κλάδων εστίασης και τουρισμού προωθεί η κυβέρνηση-Δηλώσεις Χρ. Σταϊκούρα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κορονοϊός: 3.062 νέα κρούσματα και 67 θάνατοι – 10 κρούσματα στη Μεσσηνία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Χαρίτσης: «Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα»

«Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα», δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του στην

Μενδώνη από την Καλαμάτα: «Η Ελλάδα πρέπει ενωμένη, με πίστη στη δημοκρατία και στις οικουμενικές αξίες του δυτικού πολιτισμού, να προχωρεί μπροστά»

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, παρέστη στην παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στη Καλαμάτα

Δείτε επίσης