Ποτοποιία Καλλικούνη: H μακροβιότερη παραγωγική μονάδα στη Μεσσηνία και στην Ελλάδα

28 Μαρτίου 2021

Οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις που πατούν σε ιστορία τριών διαφορετικών αιώνων και παραμένουν ελληνικές και οικογενειακές είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Το powergame.gr με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 συνομίλησε με τους συνεχιστές του Νικόλαου Καλλικούνη ο οποίος το 1850 ίδρυσε στην Καλαμάτα την ομώνυμη ποτοποιία. Είναι η εταιρεία που καταγράφεται σήμερα ως η μακροβιότερη στην νεότερη Ελλάδα καθώς παρέμεινε ενεργή και δυναμική για πάνω από 170 χρόνια.

Ας ξεκινήσουμε όμως με την ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης. Στην σκιά του μεσαιωνικού κάστρου τoυ Γοδεφρείδου ή Ζοφρουά Βιλλεαρδουίνου της πόλης της Καλαμάτας, παράγονται για πρώτη φορά στο πρώτο ιδρυθέν Ατμοκίνητο Πνευματοποιείο το 1850, από τον νεαρό απόφοιτο της Σχολής των Φυσικών επιστημών της Τεργέστης Γεώργιου Καλλικούνη, μια σειρά αρωματικών αποσταγμάτων με πρωτόγνωρες γεύσεις όπως μαστίχα, ρακή, λεμόνι, κερασό, κακάο, σαρτρέζ, καφές, πικρόν, γαρύφαλλο, κίνα, δεσποτικό, αμύγδαλο, κακουλές, τριαντάφυλλο, μέντα και άνθος λεμονιάς, εκχυλίζοντας και αποστάζοντας αρωματικά φυτά, σπόρους, χυμούς φρούτων και αρωματικές ρίζες, από την πλούσια αγροτική Μεσσηνιακή παραγωγή.

Το 1894 ο ποιητής Γ. Σουρής επισκέπτεται την Καλαμάτα και γράφει στον “Ρωμηό” της 2ας Απριλίου του ιδίου χρόνου, «να και Ρακί, κονιάκ, σαρτρέζ, λικέρ του Καλλικούνη .. γι αυτά τα αθάνατα ποτά καθένας μας φθονεί». Δύο χρόνια αργότερα στην Καλαμάτα θα βρεθεί ο Γάλλος δημοσιογράφος Georges De Magris, ο οποίος στο φύλλο της Γαλλικής εφημερίδας L Encyclopedie Contemporaine της 29ης Μαρτίου 1896, γράφει τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στην Ποτοποιία Καλλικούνη, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι 2.000 άτομα επισκέπτονται καθημερινά το ομώνυμο κατάστημα της λιανικής πώλησης της, από το πρωί ως το βράδυ και δοκιμάζουν τα προϊόντα της.

Στην συνέχεια την διεύθυνση της Ποτοποιίας έχει αναλάβει ο Νικόλαος Καλλικούνης, χημικός-οινολόγος με σπουδές στην Γαλλία, ο οποίος διαβλέποντας τα αδιέξοδα της εσωτερικής αγοράς, στρέφεται αποφασιστικά προς τις διεθνείς αγορές με συνεχείς εξορμήσεις και συμμετοχές σε πολλές διεθνείς Εκθέσεις της Ευρώπης και της Αμερικής . Το δύσκολο για την εποχή εγχείρημα, αποδεικνύεται απολύτως επιτυχές και η Ποτοποιία κερδίζει 46 χρυσά μετάλλια και Τιμητικά Διπλώματα απονομής διακρίσεων για τα εκτιθέμενα προϊόντα της, τα οποία κοσμούν σήμερα το Εκθετήριο της Εταιρείας στην Καλαμάτα.

O Nικόλαος Καλλικούνης αναγνωρίζεται πλέον στην Ευρώπη, ως καταξιωμένος γευσιγνώστης και διεθνής προσωπικότης των επιχειρήσεων, προσκαλείται επισήμως το 1897 από την πόλη των Παρισίων να συμμετάσχει ως τιμώμενο μέλος της Ελλανοδίκου Επιτροπής (Membre de Jury- Hors Concours), στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1897.

Το Παρίσι υποκλίνεται στην Καλαμάτα

Στην μεγάλη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων «Exposition Unioverselle de Paris – Neuilly» το 1900 στο Πεδίο του Άρεως, με Πρόεδρο της οργανωτικής Επιτροπής τον Gustave Eiffel, παρουσιάζονται σε μια τεράστια διαμορφωμένη έκταση πολλών χιλιάδων τετ. μέτρων, όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής με κυριότερο τον πύργο του Eiffel συμμετέχουν 76.000 εκθέτες από όλες σχεδόν τις χώρες, με τους επισκέπτες να υπερβαίνουν τα 50.000.000 (αριθμός ρεκόρ μέχρι σήμερα). Ο Ν. Καλλικούνης συμμετέχει στην Έκθεση, με περίπτερο της Ποτοποιίας στο Grand Palais, όπου εκτίθενται όλα τα προϊόντα του κυρίως τα Λικέρ και το Κονιάκ. Το περίπτερο της Εταιρείας σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Lucien Magne, σε στυλ Αrt nouveau και καθ’ όλη την διάρκεια της Έκθεσης από την 15 Απριλίου έως την 12 Νοεμβρίου, το επισκέπτονται άνω των 25.000 επισκεπτών. Οι γευσιγνώστες αποφαίνονται για το καλίγευστον με ενθουσιώδεις κριτικές, με αποτέλεσμα το περίφημο Café Anglais κέντρο καλλιτεχνών και διανοουμένων στην Boulevard des Italiens, να θεωρεί υποχρέωση του να παραγγέλνει μεγάλη ποσότητα φιαλών Λικέρ και Κονιάκ, τα οποία και θα αποτελέσουν αναπόσπαστον πλέον τμήμα της κάβας, του καλύτερου εστιατορίου στο Παρίσι.

Στην αλληλογραφία του Ν. Καλλικούνη με τον διάσημο chef του εστιατορίου Adolph Duglere, προτείνεται η εισαγωγή του Κονιάκ Καλλικούνη στο περίφημο menu «Trois Empereurs».Το ιδιαίτερο «Cognac Callicouni Imperiale» πλέον, κλείνει το διάσημο menu σαν ποτό πρώτης επιλογής μετά το δείπνο. Το café Anglais μετά από μία θριαμβευτική πορεία, έκλεισε οριστικά το 1913, αλλά την κάβα και τα περίφημα menu αγόρασε ο Andre Terrail και η παράδοση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στο εστιατόριο Tour d’ Argent στο Παρίσι.

Κατά την διάρκεια της Έκθεσης στον διαγωνισμό Grand Concours για κρασιά και ποτά, ο Ν. Καλλικούνης αποσπά χρυσό βραβείο ως ανωτάτη διάκριση για το «Cognac Imperiale» και τα Λικέρ. Ο Δ. Γαλάνης ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και χαράκτες, μαθητής του Νικηφόρου Λύτρα και απόφοιτος της Ecole des Beaux Arts και αργότερα καθηγητής χαρακτικής στην ίδια σχολή επιδιώκει να συναντήσει τον Ν. Καλλικούνη, στο Café Anglais στο οποίο συχνάζει μαζί με τον Toulouse Lautrec, και αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει μια σειρά από διαφημιστικές αφίσες της αναγνωρισμένης πλέον Ποτοποιίας. Μερικές πρωτότυπες αφίσες διασώζονται σήμερα και εκτίθενται στο Εκθετήριο της Ποτοποιίας στην Καλαμάτα. Πρωτότυπη αφίσα (Ποτά Καλαμών Καλλικούνη) έχει συμπεριληφθεί σε πολλές εκθέσεις με έργα του Δ. Γαλάνη.

Στις 16 Φεβρουαρίου 1900 ο Βασιλεύς Γεώργιος Α, απονέμει στον Ν. Καλλικούνη τον Αργυρούν Σταυρόν των Ιπποτών του Τάγματος του Σωτήρος για τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Βιομηχανία.

Μετά τον θάνατο του Ν. Καλλικούνη, την επιχείρηση αναλαμβάνει η σύζυγός του Κλειώ Καλλικούνη, βοηθούμενη από τις δύο αδελφές της, οι οποίες απεδείχθησαν εξαιρετικά ικανές, κατορθώνοντας να κρατήσουν ενεργή την επιχείρηση, στην ζοφερή περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής, της οικονομικής κρίσης 1929-1931 και των αναταράξεων του μεσοπολέμου. Το 1936 ο Ν. Καλλικούνης ο νεότερος, χημικός-οινολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλαμβάνει την ευθύνη της Ποτοποιίας, της οποίας η πορεία διακόπτεται κατά την ταραγμένη περίοδο 1940-1950. Ουσιαστικά η Ποτοποιία επανακτά την δυναμική της, διατηρούσα όμως στο ακέραιο το παλαιό κύρος και την φήμη της, μετά το τέλος του πολέμου, όπου οι πωλήσεις και οι εξαγωγές διευρύνονται εντυπωσιακά και ο Βασιλεύς Παύλος το 1960, προς επιβράβευση εκδίδει εντολή εισαγωγής των αναγνωρισμένων αποσταγμάτων στην κάβα των Ανακτόρων και απονέμει στον Νικόλαο Καλλικούνη τον τιμητικό τίτλο του Προμηθευτή της Βασιλικής Αυλής .

Τα Αποστακτήρια Καλλικούνη συνεχίζουν με την τέταρτη γενιά και όπως αναφέρει στο powergame.gr o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Καλλικούνης πολύ πρόσφατα, πριν από έναν μήνα εισήλθαν στην επιχείρηση ο γιός και η κόρη του “με στόχο να συνεχίσουμε για άλλα 170 χρόνια”. Ο ίδιος παραδέχεται ότι είναι πολύ μεγάλη ευθύνη όχι μόνο απλά να διατηρείς ζωντανή μία ιστορική οικογενειακή επιχείρηση αλλά να καταφέρνεις να την προσαρμόζεις στις αναγκες κάθε εποχής και να την παραδίδεις στην επόμενη γενιά ακμαία.

Εξαγωγές σε 20 χώρες

Σήμερα από τις εγκαταστάσεις της στην ΒΙΠΕ Μεσσηνίας εξάγει σε είκοσι χώρες, κατά σειρά σπουδαιότητας, στην Γερμανία, Η.Π.Α., Κύπρο, Ρωσία Βέλγιο, Καναδάς, Ιταλία, Ολλανδια, Ισπανία και Γκραν Κανάρια, Κίνα, Ουκρανία Λιθουανία Ισραήλ και Χονγκ Κονγκ ενώ παραμένει δυναμική και στην ελληνική αγορά. Δεν υπάρχει αλκοολούχο ποτό της παγκόσμιας γευστικής κληρονομιάς που να μην παράγουν ή που να μην μπορούν να παράξουν. Από τα πλέον premium που βραβεύονται σε διεθνής διαγωνισμούς έως τα basic που καλύπτουν τις ανάγκες all inclusive ξενοδοχείων. “Στην αγορά των ξενοδοχείων της Κρήτης, της Ρόδου, της Κω και άλλων περιοχών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχουμε μπει εδώ και τριάντα χρόνια. Παράγουμε αξιόπιστα και ποτά με προδιαγραφές και τα προσφέρουμε για τις ανάγκες τους. Με εγχώρια προϊόντα υποκαθυστούμε εισαγωγές και διατηρούμε θέσεις εργασίας στην Ελλάδα” αναφέρει ο κ. Καλλικούνης.

Η σύνδεση της με τον τουρισμό σε συνδυασμό με το παρατεταμένο lockdown της περσινής χρονιάς οδήγησαν σε πτώση των πωλήσεων κατά 40% περίπου πέρυσι κάνοντας τον συνομιλητή μας να μιλάει για μια από τις πλέον δύσκολες χρονιές στην ιστορία της εταιρείας. Εδώ να πρέπει να αναφέρουμε ότι τα Αποστακτήρια Καλλικούνη διαθέτουν ισχυρή παρουσία και στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο και η μαστίχα.

Η τελευταία γενιά της ποτοποιίας Καλλικούνη δηλώνει ιδιαίτερα υπερήφανη για το διπλής αποστάξεως «premium» Gin «OLD-SPORT». Πρόκειται για ένα απόσταγμα με ιστορία, πνεύμα, κληρονομιά και χαρακτήρα, που κλείνει μέσα του το μυστικό μίας ισορροπημένης κατ’ αρχήν εκχυλίσεως και εν συνεχεία αποστάξεως, καρπών, αρκεύθου (Juniper), με σπόρους κοριάνδρου, αγγελικής, καρδάμου, με μέρη φλοιού νεραντζιών και λεμονιών, φυσικής μαστίχης και άλλων προσεκτικά επιλεγμένων ευωδιαστών φυσικών βοτάνων. Βραβευμένο δύο φορές σε Διεθνή Διαγωνισμό Βρετανικού οργανισμού στο Λονδίνο, όπου επί 700 δειγμάτων από 60 χώρες το «Mediteranian» «Old-Sport Gin» των «Callicounis Distilleries» κατετάγη δεύτερο αποσπώντας Ασημένια Διάκριση.

Το στρατηγείο

Πέντε πλήρεις αυτόματες γραμμές εμφιάλωσης, δυναμικότητας 60.000 φιαλών ανά βάρδια, γραμμή εμφιάλωσης ανθρακούχων ποτών δυναμικότητας 8.500 φιαλών, πλήρες συγκρότημα δεξαμενών, αναδευτήρων και φίλτρων, με τρεις άμβυκες απόσταξης και συστοιχίας εκχυλιστήρων για παραγωγή εκχυλισμάτων αρωματικών φυτών, συγκρότημα παστερίωσης-ομογενοποίησης υψηλής πίεσης δύο σταδίων, για παραγωγή ποτών με βάση την κρέμα γάλακτος, συνθέτουν τον παραγωγικό εξοπλισμό του εργοστασίου της Εταιρείας. Βοηθητικός εξοπλισμός όπως πύργοι κλίνης ενεργού άνθρακα για την παραγωγή Βότκας υψηλής ποιότητας, συγκρότημα ψύξης δυναμικότητας 20.000 λίτρων Brandy στους -12°C.

Στην μεσσηνιακή εταιρεία έχει παραχθεί σημαντικό ερευνητικό έργο, που αφορά την διερεύνηση των μηχανισμών παλαίωσης των αποσταγμάτων, την ποσοτική και ποιοτική εξέλιξη ορισμένων βασικών συστατικών, σε συνάρτηση του χρόνου παραμονής σε δρύϊνα βαρέλια. Στην ειδικά διαμορφωμένη αποθήκη παλαίωσης αποσταγμάτων οίνου και Brandy, σε δρύινα βαρέλια 250 και 420 λίτρων παραμένουν σε αποθήκευση-παλαίωση από 3 έως 25 χρόνια, 35.000 λίτρα αποστάγματος οίνου και 22.000 λίτρα Brandy. H Ποτοποιία Καλλικούνη, λόγω της μακροχρόνιας πορείας της, διαθέτει αποστάγματα οίνου διαφόρων ηλικιών, προσφάτως αποσταχθέντα έως και αποστάγματα παλαίωσης 40 ετών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του Brandy Alexander Imperial που αποτελεί το πετράδι του στέμματος στην επιχείρηση.

Επέκταση στα συμπληρώματα διατροφής και στα αντισυπτικά

Αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε στην παρασκευή παραφαρμακευτικών προϊόντων μέσω της καθημερινής τυποποίησης τεσσάρων προϊόντων, που αποτελούν συνδυασμό φρέσκου χυμοποιημένου ζελέ φύλλων Αλόης σε ποσοστό 95%, με χυμό φράουλας, ή με αιθέριο έλαιο λεμονιού, ή με εκχύλισμα φυσικής Μαστίχας, ή και σκέτο. Προσφάτως προσετέθει και ένα πέμπτο προϊόν φρέσκου φυσικού χυμού Αλόης, σε συνδυασμό με εκχύλισμα Ελληνικού Κρόκου. Στα άμεσα σχέδια είναι η παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής, με συνδυασμό συμβατών θεραπευτικών ενδημικών βοτάνων, από το φαρμακείο της ελληνικής φύσης.

Αποδεικτικό την ευελιξίας που μαζί με την ποιότητα είναι και τα στοιχεία που διατηρούν τα Αποστακτήρια Καλλικούνη δραστήρια 170 χρόνια είναι ότι πριν από ένα χρόνο δρομολογήσαν την παραγωγή αντισηπτικών και απολυμαντικών προϊόντων, με την ανέγερση νέας πρότυπης μονάδας τυποποίησης αλκοολούχων αντισηπτικών διαλυμάτων και βιοκτόνων-απολυμαντικών, εγκεκριμένων από την απαιτητική αξιολόγηση του Ε.Ο.Φ.. Πρόκειται για την σειρά αντισηπτικών και απολυμαντικών «Alpha Protect» που απευθύνονται τόσο για προσωπική όσο και για επαγγελματική χρήση.

Όσο για το μέλλον ο κ. Καλλικούνης δηλώνει αισιόδοξος, όπως λέει του αρκεί που η φετινή χρονιά δείχνει να είναι καλύτερη από την περσινή.

Πηγή:powergame.gr 

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

OlivaCoin: Το κρυπτονόμισμα που αλλάζει την αγορά ελαιολάδου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πελώνη: Στα μέσα της εβδομάδας οι αποφάσεις για ελεγχόμενη επανεκκίνηση λιανεμπορίου – σχολείων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Απομακρύνεται η σαχαριανή σκόνη – Τι δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία – Εικόνες από την Καλαμάτα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης, με την ονομασία «Minerva Red», που εκδηλώνεται στη

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Η Εκκλησία έχει κάνει κατά καιρούς πάρα πολλά ανοίγματα, αλλά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις»

Στην εκπομπή « Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε την Τετάρτη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. O Μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στον νόμο

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Καλαμάτα -Ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ οι ριπές ανέμου – Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία [φωτογραφίες]

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Πνιγμένη»

Δείτε επίσης