Η απλή αναλογική ξεγύμνωσε το πολιτικό προσωπικό της Πελοποννήσου

Στην πλήρη απαξίωση έχει οδηγήσει ο Παναγιώτης Νίκας το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου, προκειμένου να κυβερνήσει ανενόχλητος. Εγκλωβισμένος ο Πέτρος Τατούλης. Πολιτικός τυχοδιώκτης ο Γιώργος Δέδες. Ανήμπορες να απεγκλωβιστούν από τις προσωπικές πολιτικές εμμονές τους οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων.

Μπορεί οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές να πραγματοποιήθηκαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, θέτοντας ως κυρίαρχο πολιτικό διακύβευμα τις συναινέσεις και τις συνεργασίες σε δήμους και περιφέρειες, ωστόσο, το πολιτικό προσωπικό της περιφέρειας Πελοποννήσου έδειξε ανέτοιμο να ανταπεξέλθει στην πρόκληση.

Μοιραία, λοιπόν, το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο είναι ο «καθρέφτης» της περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει μετατραπεί σε τσίρκο εκθέτοντας παρατάξεις και πολιτικά πρόσωπα.

Ο αυτοκράτορας Νίκας

Όσοι γνωρίζουν τον Παναγιώτη Νίκα από το δήμο Καλαμάτας ήξεραν ότι ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι «αλλεργικός» σε έννοιες όπως η «συνεργασία» και η «συναίνεση».

Ο κ. Νίκας έχει μάθει δεκαετίες ολόκληρες να λειτουργεί συγκεντρωτικά και αυταρχικά απέναντι στα συλλογικά όργανα, απέναντι στους συνεργάτες του και γενικά απέναντι σε κάθε φωνή που δεν λέει «ναι» στις επιλογές του.  

Ένας πολιτικός με αυτή τη νοοτροπία είναι σαφές ότι δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει την απλή αναλογική, την οποία άλλωστε είχε αποκηρύξει πριν ακόμα εφαρμοστεί στην πράξη.

Η επιλογή του να επιλέξει για πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ένα πρόσωπο αμφιλεγόμενο, το οποίο δεν διαθέτει την πολιτική συγκρότηση για να αντιληφθεί το θεσμικό του ρόλο, ήταν ένα σαφές μήνυμα για το τι θα επακολουθήσει.

Την ίδια στιγμή, η αφόρητη πίεση που άσκησε και ασκεί σε υπουργούς και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα νοθεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα της απλής αναλογικής και θα οδηγήσουν σε θεσμικά όργανα – εκτρώματα, με διορισμένες πλειοψηφίες, ήταν ένα ακόμα μήνυμα πως ο κ. Νίκας δεν ήταν διατεθειμένος να υπηρετήσει τη βούληση των πολιτών, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις τελευταίες εκλογές.

Οι δημόσιες παραδοχές του, εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι δεν τον δεσμεύουν οι αποφάσεις του Οργάνου απλά είναι το κερασάκι στην τούρτα της πολιτικής αυθαιρεσίας του κ. Νίκα και δείχνουν το μέγεθος του πολιτικού αμοραλισμού του.

Στόχος του είναι να διοικεί ανενόχλητος, χωρίς τις ενοχλητικές φωνές που θολώνουν το αφήγημα του «επιτυχημένου» και προκειμένου να το επιτύχει αυτό δεν διστάζει να απαξιώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, γνωρίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να «προσπεράσει» το Όργανο, στο οποίο δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο παγιδευμένος Τατούλης

Ο μόνος που θα μπορούσε να ανακόψει τον κ. Νίκα και ως πολιτικό μέγεθος, αλλά και ως πολιτική δύναμη εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, ήταν και είναι ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, και η παράταξη της «Νέας Πελοποννήσου».

Ο κ. Τατούλης, ωστόσο, παρότι ήταν από τους πρώτους αυτοδιοικητικούς που τάχθηκαν υπέρ της απλής αναλογικής, στην πράξη έδειξε ότι δεν μπορεί να την υπηρετήσει.

Ο ίδιος και η παράταξή του παγιδεύτηκαν στην πολιτική ατζέντα του νέου περιφερειάρχη και αποδέχθηκαν το ρόλο του απολογούμενου σε μια σειρά από ζητήματα της Περιφέρειας.

Έτσι, αντί ο κ. Τατούλης να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στην υπεράσπιση του έργου του και στην αναγκαιότητα δημιουργικής αντιπολίτευσης, εγκλωβίστηκε στην επιλογή του κ. Νίκα να μετατρέψει την πολιτική αντιπαράθεση σε προσωπική διένεξη.

Την ίδια στιγμή ο κ. Τατούλης δεν κατάφερε να βρει κοινά σημεία με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευση, προκειμένου να δημιουργήσει ισχυρά πολιτικά αναχώματα στον κ. Νίκα, εμμένοντας και τονίζοντας όσα τον χωρίζουν από αυτές.

Ο «ερμαφρόδιτος» Δέδες

Ο επικεφαλής της παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα δηλαδή που επέβαλε την απλά αναλογική στην αυτοδιοίκηση, αποτελεί τη μεγαλύτερη …αποκάλυψη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επιχείρησε να φέρει το βασικό πολιτικό διακύβευμα της απλής αναλογικής, αυτό των συναινέσεων, στα μέτρα του, προσπαθώντας να υπηρετήσει τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες.

Δεν δίστασε να παράσχει πολιτική στήριξη στον κ. Νίκα εντός του Συμβουλίου σε δύσκολες στιγμές για τον Περιφερειάρχη, χωρίς να υπάρχει σαφές πολιτικό υπόβαθρο.

Τα μέλη της παράταξής του κ. Δέδε άργησαν να το κατανοήσουν τις στοχεύσεις του επικεφαλής τους και πλέον, τώρα που έχουν υποστεί την απαξίωση του περιφερειακού Συμβουλίου, προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις

Ευθύνες για την κατάντια του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις του.

Ο υποψήφιος που στήριξε το ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Μπουντρούκας, έχασε κάθε πολιτική αξιοπιστία όταν αποδέχθηκε έμμισθη θέση στο πλευρό του κ. Νίκα.

Ο υποψήφιος που στήριξε το ΚΚΕ, Νίκος Γόντικας, έχει μείνει προσκολλημένος στην εποχή που ήταν περιφερειάρχης ο κ. Τατούλης.

Οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων (Θανάσης Πετράκος, Δήμητρα Λυμπεροπούλου και Παναγιώτης Κάτσαρης) πορεύονται στο γνωστό δρόμο της περιχαράκωσης με το βλέμμα στο μικρό τους εκλογικό ακροατήριο, που τους επιτρέπει να …επιβιώνουν πολιτικά.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πέμπτη (22/4): Ο καιρός στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Συναγερμός» για την αντιπυρική περίοδο: Περιπολίες του Στρατού στον Ταΰγετο – Από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές

Παρουσία εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (30/4) η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας. Η διευρυμένη

Απειλή λειψυδρίας στην Καλαμάτα: Με διαδικασία «έκτακτης ανάγκης» αναζήτηση νερού σε 8 περιοχές

Επικαλούμενη λόγους έκτακτης ανάγκης και τον κίνδυνο της λειψυδρίας η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) επισπεύδει τις διαδικασίες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν

Περιφερειακό Συμβούλιο: Αντιπαράθεση για την συμπόρευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Για «απειλές» και «παζάρια» μιλούν οι αντιπολιτεύσεις

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των αντιπολιτεύσεων ξέσπασε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αφορμή την πρόσφατη εκλογή του επικεφαλής της παράταξης του