Ξεκινά η ανάπλαση της Υπαπαντής – Προχωρούν οι διαδικασίες της ανασκαφής

Τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει το έργο της ανάπλασης της Πλατείας της Υπαπαντής, καθώς σήμερα «έπεσαν» οι υπογραφές μεταξύ δήμου Καλαμάτας και αναδόχου. «Τρέχουν» οι διαδικασίες για να ξεκινήσει και το ανασκαφικό έργο, που θα αποκαλύψει την αρχαία Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας, ο Δήμαρχος και ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας υπέγραψαν την Τετάρτη τη σύμβαση του έργου, που αφορά την ανάπλαση της Πλατείας της Υπαπαντής και έχει ως προθεσμία εκτέλεσης 10 μήνες. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εργολάβο εντός του επόμενου μήνα θα ξεκινήσουν οι επεμβάσεις στην πλατεία.

Η ανασκαφή

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, έδωσε οδηγίες, προκειμένου ώστε να αφαιρεθεί από το αντικείμενο του έργου το τμήμα που έχει οριοθετηθεί νότια της πλατείας, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στη μελέτη. Ταυτόχρονα θα συνταχθεί η απαραίτητη κυκλοφοριακή – συγκοινωνιακή μελέτη για την αντιμετώπιση της προσωρινή διακοπής επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη και ακολούθως θα υπάρξει εξειδίκευση πίστωσης από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού για το εν λόγω τμήμα, ως υποέργο για την ανασκαφική έρευνα, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ.

Η μελέτη που έχει αποσταλεί στο Δήμο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως επανέλαβε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, προϋπολογισμού 182.000 ευρώ, αναφέρει ότι το ανασκαφικό έργο θα διενεργηθεί τόσο επί του πεζοδρομίου της νοτιοανατολικής γωνίας της πλατείας, όσο και επί μικρού τμήματος της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, θα διαρκέσει 9 μήνες και θα διενεργείται ταυτόχρονα και στα δύο τμήματα στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας όσο και επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, χωρίς αυτό να επηρεάζει το έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, θα αποστείλει τη μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας προς εξειδίκευση.

Τι περιλαμβάνει το έργο της ανάπλασης

Όσον αφορά το αντικείμενο του έργου της ανάπλασης, στόχος είναι να αποκατασταθεί το δάπεδο, να τοποθετηθούν νέα καθιστικά, να αναβαθμισθεί ο φωτισμός και να ενισχυθεί το πράσινο της πλατείας.

Η περιοχή προ της κυρίας εισόδου του Ναού, καθώς και η εν συνεχεία περιοχή, η οποία έχει και τα αγάλματα των αποθανόντων Μητροπολιτών, θα υπερυψωθεί περαιτέρω, έτσι ώστε να τονισθεί το περίγραμμα της κυρίως πλατείας, αλλά και να εμποδίζεται απολύτως η πρόσβαση των αυτοκινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Έναντι των αγαλμάτων θα τοποθετηθούν κτιστά παγκάκια στην πλευρά προς τη νότια οδό, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα μικρή πλατεία, αφιερωμένη στη μνήμη των Ιεραρχών. Η πλατεία αυτή θα αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της πλατείας της Μητρόπολης και του μικρού Ιερού Ναού με το κηπάριο που βρίσκεται δυτικά και θα διαστρωθεί με σχιστολιθικές πλάκες στρωμένες σε λωρίδες.

Οι υπάρχουσες διαμορφώσεις ΒΑ πίσω από το Ιερό του Ναού θα παραμείνουν ως έχουν διότι θεωρείται ότι επιλύουν επιτυχώς το πρόβλημα των υψομετρικών διαφορών. Θα γίνει όμως νέα πλακόστρωση.

Σε σχέση με το πράσινο προβλέπεται μικρή αύξηση των επιφανειών του, φύτευση μικρών δένδρων στην δυτική πλευρά και 5 μεγάλων αειθαλών δένδρων.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σύσκεψη για τον τουρισμό στην περιφέρεια Πελοποννήσου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έσπασε το «φράγμα» των 40.000 εμβολιασμών στη Μεσσηνία – Αναλυτικά στοιχεία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Βολές σε Κουτσούλη και ΠΑΣΟΚ και από την παράταξη Τατούλη – «Αρχίζουν τα γραμμάτια και εξοφλούνται»

Βολές εναντίον του επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την οποία στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουτσούλη, με αφορμή την εκλογή του με

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σφοδρή επίθεση Μάκαρη στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ- «Σε συνεννόηση Πτωχός και Κουτσούλης»

Σφοδρή επίθεση εναντίον του συνδυασμού που στήριξε το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές και προσωπικά του επικεφαλής του, Δημήτρη Κουτσούλη, εξαπολύει με ανακοίνωσή

Το σχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Καλαμάτα: Εγκαταστάσεις στο Ανατολικό Κέντρο για 200 φοιτητές – Συνεργασία με κολέγιο των ΗΠΑ και υποσχέσεις για οικονομικά οφέλη [αναλυτικά η πρόταση]

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρόταση της ΤΕΜΕΣ προς τον δήμο Καλαμάτας, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικής Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και

Δήμος Καλαμάτας: Προχωράει η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης – Oλοκληρώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων οι απαιτούμενες εργασίες μετά τον εντοπισμό ευρημάτων

Επανεκκίνησαν, δίχως προβλήματα, οι εργασίες κατασκευής του νέου αγωγού ύδρευσης Φ800, από τις Πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα, στην περιοχή της Άνθειας. Σύμφωνα

Δείτε επίσης