Ιταλία: Υπεροχή των προοδευτικών υποψήφιων στις δημοτικές εκλογές

4 Οκτωβρίου 2021

Οι πρώτες προβολές επί πραγματικών ψήφων (το 5% επί του συνόλου) επιβεβαιώνουν τα exit poll των ιταλικών δημοτικών εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, οι προβολές δείχνουν ότι στο Μιλάνο ο κεντροαριστερός απερχόμενος δήμαρχος, Μπέπε Σαλα, λαμβάνει το 56% των ψήφων και μπορεί να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Οι πρώτες προβολές της δημόσιας τηλεόρασης Rai επιβεβαιώνουν, επίσης, ότι και στη Νάπολη και την Μπολόνια, οι προοδευτικοί υποψήφιοι (με τη στήριξη των Πέντε Αστέρων) Γκαετάνο Μανφρέντι και Ματέο Λέπορε, έχουν τεράστιο προβάδισμα, με ποσοστό άνω του 60%.

Στο Τορίνο όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος: ο κεντροαριστερός Στέφανο Λορούσο, βάσει προβολών λαμβάνει το 44,3% και ο κεντροδεξιός Πάολο Νταμιλάνο το 40,4%. Στην Τεργέστη προηγείται, με μεγάλη διαφορά, ο κεντροδεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, με ποσοστό 46.5%.

Σε ό,τι αφορά τη Ρώμη και την περιφέρεια της Καλαβρίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί οι προβολές βάσει πραγματικών ψήφων. Τα exit poll, όμως, στην ιταλική πρωτεύουσα δείχνουν ότι μπορεί να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, ο κεντροδεξιός Ενρίκο Μικέτι και ο κεντροαριστερός Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Όσο για την Καλαβρία τα exit poll παρουσιάζουν καθαρό προβάδισμα της κεντροδεξιάς παράταξης.

Οι πρώτες πολιτικές εκτιμήσεις είναι ότι η Λέγκα φαίνεται να χάνει μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων και ότι υπάρχουν σημαντικές απώλειες και για τα Πέντε Αστέρια. Σταθερές παραμένουν κεντρώες δυνάμεις όπως η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας. Θετικό είναι το μήνυμα για το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους δημάρχους των μεγάλων πόλεων, τέλος, υπάρχει η αίσθηση ότι η κεντροδεξιά παράταξη δεν επέλεξε, σε αρκετές περιπτώσεις «δυνατά» πρόσωπα και ότι δεν έδωσε την εντύπωση μιας ομοιογενούς συμμαχίας.

Η δε κεντροαριστερά κερδίζει- όπως φαίνεται- σε τρεις μεγάλες πόλεις από τον πρώτο γύρο, αλλά οι απώλειες των Πέντε Αστέρων σε αρκετές περιοχές της χώρας, δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας μελλοντικής συμμαχίας των δυο αυτών δυνάμεων για τις βουλευτικές εκλογές.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμα και την ίδια ημέρα με άλλα εμβόλια

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νέα προθεσμία έλαβε ο 39χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της 42χρονης στην Κυπαρισσία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τεταμένη η ατμόσφαιρα στα πανεπιστήμια – Kίνημα φιλοπαλαιστινίων Αμερικανών φοιτητών

Εκατοντάδες συλλήψεις, αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής των ταραχών αντιμέτωποι με οργισμένους φοιτητές: η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη σήμερα στα αμερικανικά πανεπιστήμια, που βρίσκονται

Δείτε επίσης