Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τις υποκλοπές – Οι ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών [video]

26 Αυγούστου 2022

«Ανταποκριθήκαμε ταχύτατα στο αίτημα να ανοίξει η βουλή νωρίτερα με την ελπίδα να υπάρξουν λύσεις στη λειτουργία των κρατικών δομών. Ελπίζω η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητήσουμε συγκλίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.

«Συλλογικά λάθη όλων των κυβερνήσεων πρέπει να βρουν την ώριμη συλλογική τους υπέρβαση τους» συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως «όταν πληροφορήθηκα την νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχτώ πως ήταν λάθος. Ακολούθησαν οι αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και την ΓΓ του πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ ανταποκρίθηκα στο αίτημα να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια, στην επιτροπή διαφάνειας και για σύσταση εξεταστικής επιτροπής».

«Καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο, που επιτελεί η ΕΥΠ» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως θα πρέπει «να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Γιατί είναι αυτή που συνέβαλε ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή μεταναστών στον Έβρο το 2020».

«Τίποτε δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση έναν πολύτιμο βραχίονα του κράτους. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να παραλύσει μία σημαντική κρατική δομή» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να γνωρίζουμε πως οι μυστικές υπηρεσίες δρουν σε μία λεπτή γραμμή. Σήμερα υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά, πολλά από αυτά έχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα όπως πληροφορήθηκα».

«Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια. Σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι λειτουργούν λογισμικά παρακολούθησης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το είπε και η κ. Μετσόλα» συμπλήρωσε και συνέχισε «Το ίδιο και στη σοσιαλιστική Ισπανία, ανακαλύφθηκε πως είχε παγιδευτεί με άλλη μέθοδο το κινητό του κ. Σάντσες. Και εγώ πληροφορούμαι από έγκυρους δημοσιογράφους, τους οποίους συχνά επικαλείστε, ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων όπως η σύζυγος και η κόρη μου, όταν ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός. Καταθέτω στα πρακτικά την σχετική ανάρτηση του κ. Τέλλογλου τον οποίο συχνά επικαλείστε και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα με άκουγαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».

«Στο εξωτερικό πολλοί θα ήθελαν μία Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη» ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να εκλείψει η παρεξήγηση, που σκόπιμα διακινείται μεταξύ παράνομων λογισμικών και των νόμιμων επισυνδέσεων. Για τα πρώτα υπάρχουν ρητές διαβεβαιώσεις, ότι δεν τα χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές και εμπεριέχεται σε απόρρητο πόρισμα που ζητώ να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής».

«Θυμίζω πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι «για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει νομικό κενό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Εξ’ ου και έκανα λόγο για πολιτικά μη αποδεκτή ενέργεια και επαναφέραμε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών. Είναι προφανές πως οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο μακριά από την δημοσιότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου μυστικότητα. Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η δημόσια προσέγγιση αυτών των δραστηριοτήτων. Όσοι το αρνούνται κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Από την πρώτη ώρα η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο για να ενημερωθεί και συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του εισαγγελέα και όχι να τον στοχοποιούμε. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια».

«Είναι σαφές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εργαλειοποιούν ένα πραγματικό θέμα για να στήσουν ένα δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης. Όταν λέτε ότι κατόπιν εντολής μου έγινε η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι ψέμα, ανέντιμο και ανήθικο για αυτό και επιστρέφεται σε αυτούς που τα λένε. Δίνετε απλόχερα επιχειρήματα σε όλους όσοι θέλουν την Ελλάδα αδύναμη στο εξωτερικό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.

«Αμέσως μετά την εκλογή του κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε, αρνήθηκε, όπως το κάνει και τώρα. Έχει πει πως δεν επιθυμεί καμία επαφή με την κυβέρνηση, είναι δικαιώμά του να επιλέγει φίλους και συμμάχους, αλλά να γνωρίζει πως τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Να μας πείτε εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά που υπήγαγε την ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως το έκανα και εγώ. Φαίνεται πως ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτη, εξ ου και πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη εάν ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τελικώς ψηφίζεις Τσίπρα».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα: «Τι σημαίνει για τον κοινοβουλευτισμό η φράση του κ. Τσίπρα, δεν αρκεί απλά η εναλλαγή στην εξουσία, και τι σημαίνει η ανασύνταξη της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας;» για να τονίσει ότι «είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα Δημοκρατίας. Αλήθεια πως θα συμβεί αυτό. Μήπως με Συνταγματική Αναθεώρηση ή μέσω Συντακτικής Συνέλευσης, που δεν προβλέπεται σε ομαλές περιόδους;».

Προσέξετε καλά κ. Τσίπρα, – συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – τα λόγια σας έχουν τη δική τους βαρύτητα. «Οφείλετε σήμερα να εξηγήσετε το σχέδιο σας πως θα προκύψουν αυτά τα οποία ήδη έχετε περιγράψει. Μήπως από δικαστές διορισμένους από τον κ. Πολάκη και ανεξάρτητες αρχές διορισμένες από την κ. Θάνου;».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεγάλη εικόνα λέει πως η Ελλάδα είναι σήμερα επίσημα ύστερα από 12 χρόνια εκτός από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. αφήνει πίσω τα μνήμονια, τους φόρους και μαζί με αυτούς τις πλατείες του λαϊκισμού. Τον τελευταίο μήνα συνάντησα τους τρεις σημαντικότερους ηγέτες της Αραβικής Χερσονήσου. «Επιμένω σε αυτή τη μεγάλη εικόνα γιατί αυτή θα αναμετρηθεί με τα δύσκολα στοιχήματα της συγκυρίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να εκτρέψουν την πορεία. Γνωρίζω επίσης πως υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις και αυτές που δεν αντέχουν τον δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Στην Ελλάδα δεν θα αναστηθούν τα λιμάνια που κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια και δραχμές, δεν θα χρηματοδοτηθούν ΜΜΕ από ξένα συμφέροντα. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν κάνουν πίσω, αυτήν την απόφαση δεν την εκχωρούμε σε κανένα. Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, χωρίς να αναλογίζετε τι σημαίνει, δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία, που πιέζετε; Για να οδηγήσετε την χώρα σε αστάθεια. Εγώ θα αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος, δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της 4ετίας θα έρθω να αναμετρηθούμε. Αυτή η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται σε πιέσεις. Δεν θα χάσουμε ποτέ το στόχο της Ελλάδος που αξίζουμε».

H δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη:

Η τριτολογία του Πρωθυπουργού:

Αλ. Τσίπρας: Δεν είστε τιμητής, είστε υπόλογος για θεσμικό παράπτωμα

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την αγόρευση του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τις υποκλοπές.

«Δεν έρχεστε εδώ ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Ο λαός μας λέει φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ όμως δεν θα φοβηθεί κανείς. Γιατί είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος».

Αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού λέγοντας: «Είχατε μία τοξική παρουσία μήπως συσπειρώσετε το κοινό σας αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών».

Συνέχιζε την επίθεση λέγοντας: «Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;». Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για «Θράσος και δειλία γιατί δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανιψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό».

Η δευτερολογία του κ. Τσίπρα:

Κατρίνης: Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εκβιάζεται, δεν είναι βολικός εταίρος

Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για τον ποιοι άλλοι πολιτικοί οι παράγοντες του δημοσίου βίου παρακολουθούνται ζήτησε ο Μιχάλης Κατρίνης

«Προφανώς η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν σας βοήθησε να καταλάβετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν εκβιάζεται και δεν είναι βολικός ετέρος», είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σας διαβεβαιώνουμε ότι συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε  «η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Κάνατε ό,τι μπορούσατε για να υποβαθμίσετε το γεγονός της παρακολούθησης».

«Οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ συνιστούν θεσμική εκτροπή», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν αντέχει την αλήθεια ο κ. Μητσοτάκης και για αυτό αποχωρεί, είπε ο Μιχάλης Κατρίνης όταν ο πρωθυπουργός έφυγε από την αίθουσα της Βουλής.

Ποιοι άλλοι πολιτικοί οι παράγοντες του δημοσίου βίου παρακολουθούνται ρώτησε τον πρωθυπουργό.

Δεν ξέρατε, δεν ρωτήσατε να μάθατε δεν σας ενδιαφέρει να μάθετε ποιοι παρακολοθούνται κατά τη δική σας διακυβέρνηση.

Χαρακτήρισε τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ διακοσμητικό. Ποιος ήταν όμως αυτός που τον επέλεξε με μια φωτογραφική τροπολογία; Ποιος υπήγαγε την ΕΥΠ στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού;».

Όπως είπε ο κ. Κατρίνης το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στη νομιμότητα γιατί η δημοκρατία δεν ανέχεται καθεστωτικές νοοτροπίες που την υπονομεύουν, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψει να επιστρέψουμε σε σκοτεινές περιοχές στο παρελθόν».

Ο Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους πολλές φορές να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή ο πρωθυπουργός για «ποιο λόγο παρακολουθούσατε τον Νίκο Ανδρουλάκη», προσθέτοντας αν «απειλούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Η ΕΥΠ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο είπε και αναφέρθηκε στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για της αλλαγή της.

Το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει το παιχνίδι κανενός και δεν εκβιάζεται είπε.

Η δευτερολογία του κ. Κατρίνη:

Κουτσούμπας: Δεν θα ξεφύγετε των ευθυνών σας κ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές

Προσωπικές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη απέδωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για τις υποκλοπές.

Αν νομίζετε κύριοι της κυβέρνησης ότι θα ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, είστε βαθιά γελασμένοι. Ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός, μπορεί να λέει με τόση ευκολία «δεν ήξερα, δεν άκουσα» αναρωτήθηκε ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Είστε βαθιά γελασμένος κ. πρωθυπουργέ αν νομίζετε ότι θα απαλλαγείτε από τις προσωπικές σας ευθύνες, ανέφερε επίσης ο κ. Κουτσούμπας και χαρακτήρισε γελοία τα επιχειρήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί από πλευράς της κυβέρνησης για την υπόθεση Ανδρουλάκη.

Πόσο θα γελοιοποιείστε, άλλα να λέτε τη μια μέρα και άλλα την άλλη, εξακολούθησε ο κ. Κουτσούμπας.

Το σκοτεινό και επικίνδυνο πλαίσιο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών και των παρακολούθησεων δεν αποτελεί επί μέρους επιχειρησιακή αστοχία, τόνισε ο γραμματέας του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το πλαίσιο που έχετε ψηφίσει δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι οι έννοιες όπως η εθνική ασφάλεια, η τρομοκρατία κλπ έχουν γίνει έννοιες λάστιχο και χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση που έχει στόχο τον «εχθρό λαό» αλλά και γεωπολιτικούς ή άλλους ανταγωνισμούς.

Διαχρονικά το ΚΚΕ έχει καταγγείλει αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Ένα μήνα τώρα από τη μήνυση Ανδρουλάκη και κανείς σας δεν έχει πει το παραμικρό για το σάπιο αυτό πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι και τα δύο κόμματα έχουν συμβάλει στον νόμο 2225 σύμφωνα με τον οποίο οι παρακολουθήσεις θεωρούνται νόμιμες και μάλιστα ο γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι τα λούζεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι είναι παράνομο να παρακολουθείτε ένας πολιτικός αλλά το ΚΚΕ θεωρεί παράνομες όλες τις παρακολουθήσεις πολιτών, απορρίπτοντας την όλη συζήτηση περί νόμιμων ή παράνομων παρακολουθήσεων ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν διασφαλίζεται η θεσμική ομαλότητα με την εισαγγελική άδεια.

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε κοροϊδία την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί φίλτρων κλπ και παράλληλα άσκησε κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ψήφιση νόμων που σχετίζονται με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, παρακολουθήσεων κλπ.

Όλοι έχετε ευθύνη γιατί αφήσατε ανέγγιχτο αυτό το πλαίσιο ή το ενισχύσατε, είπε ο κ. Κουτσούμπας ενώ επικαλούμενος την περίπτωση Δεμίρη τόνισε ότι με όποιον τρόπο και διορίζεται ο διοικητής της ΕΥΠ η δουλειά που προβλέπει το πλαίσιο θα γίνεται και άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι επί κυβέρνησης Τσίπρα η Ελλάδα έχει τεθει χώρα συντονιστής της ακαδημίας κατασκόπων της ΕΕ.

Και εσείς κύριοι του ΠΑΣΟΚ έχετε ευθύνη που ψηφίσατε τους νόμους που νομιμοποιούν τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών. Είδατε κύριοι του ΠΑΣΟΚ πως έρχονται τα πράγματα; Καμιά φορά βάζεις τα χεράκια σου και βγάζεις τα ματάκια σου, ανέφερε με νόημα ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε περήφανος που το κόμμα του δεν ψήφισε κανένα νόμο που περιορίζει λαϊκές και δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας θύμισε ότι πριν από την υπόθεση Ανδρουλάκη υπήρξε παρακολουθηση ενός ολόκληρου κόμματος και έκανε αναφορά στις συνακροάσεις του ΚΚΕ από το 2016 έως το 2022. Έξι χρόνια, επαναλαμβανόμενα κρούσματα, δύο κυβερνήσεις και απάντηση καμία, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας λέγοντας ότι απ’ ότι φαίνεται η έρευνα που γινόταν ήταν για τα μάτια του κόσμου.

Μάλιστα άφησε αιχμές για καθυστερήσεις στις έρευνες και πινγκ πονγκ ευθυνών διαφόρων υπηρεσιών και αρχών. Ο κ. Κουτσούμπας αναρωτήθηκε με νόημα αν η κρατική ασφάλεια εξέτασε όλες τις κλήσεις συνακροάσεων;

Άγνωστο πρόσωπο επικοινώνησε με την ΑΔΑΕ και είπε ότι ήταν ο αυτουργός των συνακροάσεων. Τι έκανε η ΑΔΑΕ; διερωτήθηκε ο κ. Κουτσούμπας λέγοντας ότι δεν θέλουμε να πιστεψουμε ότι οι κρατικές αρχές είναι τόσο ανίκανες και άχρηστες ενώ άφησε σοβαρές αιχμές για κενά και ελλείψεις στους ελέγχους της ΑΔΑΕ.

Επιπλέον ο Δημήτρης Κουτσούμπας επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου για τη δήλωσή του ότι δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία για υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ στο Περισσό.

Σε ότι αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την εξεταστική, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι συμπεριλαμβάνονται και οι υποθέσεις παρακολούθησης δημοσιογράφων αλλά και οι συνακροάσεις στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ αλλά και οι περιπτώσεις για τα κακόβουλα λογισμικά.

Όσον αφορά την πρόταση της ΝΔ για έρευνα σε βάθος δεκαετίας ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι η ΝΔ στρίβειν δια του αρραβώνος, για να βγει από τη θέση του υπόλογου.

Στο ερώτημα ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες η απάντηση έχει δοθεί από το λαϊκό κίνημα. Η απάντηση είναι ο ίδιος ο λαός που θα προστατέψει δικαιώματα και ελευθερίες, θα προστατευθεί από το χαφιεδισμό, τα φακελώματα και τους «μεγάλους αδελφούς».

Το κράτος μπορεί να εμφανίζεται ως προστάτης του αλλά είναι ο βιαστής των δικαιώματων και των ελευθεριών του λαού κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η δευτερολογία του κ. Κουτσούμπα:

Γ. Βαρουφάκης: Έχει προσωπικές ευθύνες ο πρωθυπουργός για τις παράνομες παρακολουθήσεις

Έντονα επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, καταλογίζοντας προσωπικές ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής -η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια- με την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα διευρυνθούν και προηγούμενες παρακολουθήσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν έδωσε καμία απάντηση στα σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ χαρακτήρισε «πρόβα αποχαιρετισμού το χειροκρότημα των κυβερνητικών βουλευτών προς τον πρωθυπουργό».

«Φούσκα ήσασταν και σαν φούσκα σκάσατε. Δεν έχει σημασία το γιατί και το πώς, αλλά το πρότζεκτ επανεκλογή πρωθυπουργού Μητσοτάκη, στη βάση κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ακυρώθηκε. Και η αποκαθήλωσή σας είναι απαραίτητη, για να αναβιώσει η πιθανότητα να έχουμε Δημοκρατία κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού στο κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα να είναι θεσμικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Αυτό θα ταίριαζε σε άλλα καθεστώτα, όχι σε δημοκρατικό καθεστώς.

Εσείς πήρατε την ΕΥΠ στα χέρια σας. Και όταν έσκασε η βόμβα νίψατε τας χείρας σας, υποστηρίζοντας, δεν γνώριζα, αν το ήξερα δεν θα το είχα επιτρέψει», ανέφερε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε:

«Διαλέγετε κ. Μητσοτάκη τον εξευτελισμό για να πείσετε ότι δεν είστε ένοχος. Αλλά τελικά καταλήξατε και ένοχος και εξευτελισμένος. Προσπαθήσατε να κρυφτείτε πίσω από το ε…και τί έγινε, όλοι οι πρωθυπουργοί τα ίδια κάνουμε. Εδώ όμως δεν μιλάμε για τα μνημόνια, που, ναι, όλοι σας υπογράψατε. Εδώ μιλάμε για το ελληνικό Watergate -έτσι το αποκαλεί η εφημερίδα που αποκάλυψε το Watergate, η Washington Post. Θα τους χαρακτηρίσετε κι αυτούς Συριζαίους, κομμουνιστές, οπαδούς του ΜέΡΑ;».

Ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας στο ερώτημα που του έθεσε ο πρωθυπουργός αν το τηλέφωνό του παρακολουθείτο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «ισχύει κάθε λέξη που έχω καταθέσει στη Βουλή και έχω γράψει στο βιβλίο μου και δεν ισχύουν τα λόγια που τα τρολς της ΝΔ έβαλαν στο στόμα μου».

Ναι, είναι αλήθεια ότι το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο από το 2015 έως και τουλάχιστον το 2020, κυρίως από την NSA -κάτι που έχει αποδειχθεί με αδιάσειστα στοιχεία στα ισπανικά δικαστήρια, στοιχεία που είναι στη διάθεσή σας αν τα θέλετε και συμπεριλαμβάνουν στην δικογραφία των ισπανικών δικαστηρίων τα περιεχόμενα του κινητού μου, βίντεο και ηχογραφημένες συνομιλίες μου. Ο λόγος που εγκάλεσα δημοσίως τον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, ήταν για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ναι, εμείς στο ΜέΡΑ25 εγκαλούμε και τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή άφησαν τον δικό τους αρχηγό της ΕΥΠ να σπέρνει ψεύδη προ του δημοψηφίσματος, επειδή επί προεδρίας Βούτση, εδώ στη Βουλή, δεν ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εκθετικά αυξανόμενες άρσεις απόρρητου Ελλήνων πολιτών, επειδή δεν επανέφερε τουλάχιστον τις δημοκρατικές δικλείδες προστασίας των πολιτών του νόμου του 1994 του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά όμως είναι πλημμελήματα μπροστά στα δικά σας προσωπικά εγκλήματα κύριε Μητσοτάκη».

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα ταχθεί «υπέρ της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου ήταν ένα από τα θύματα του μητσοτακικού εταιρικού παρακράτους» και συμπλήρωσε:

«Δεν θα δώσουμε πάτημα στον κ. Μητσοτάκη να συμψηφίσει τα εγκλήματά του με απαράδεκτες καταστάσεις του παρελθόντος.

Θα ζητήσουμε όμως να διερευνηθούν τρία συγκεκριμένα πράγματα:

Πρώτον: Η παρακολούθηση ανθρώπων του ΚΚΕ.

Δεύτερον: Το πώς και το γιατί, ο κ. Ράμμος, ως πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απόρρητου των Τηλεπικοινωνιών, ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιοι Έλληνες πολίτες παρακολουθούνται, το αν ο εισαγγελέας εφετών, που δίνει το πράσινο φως για τις παρακολουθήσεις, έμαθε ποτέ ότι έδωσε άδεια για την παρακολούθηση δημοσιογράφου, πολιτικού αρχηγού.

Τρίτον: Τι έκανε και τι κάνει η ΕΥΠ μετά το 2005 για να αποτρέπει την NSA να παρακολουθεί το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και άλλους 100 αξιωματούχους του ελληνικού κράτους».

«Το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της διάφανης εταιρικής και κρατικής εξουσίας με προστατευμένους πολίτες, δημοσιογράφους, ακτιβιστές και, ναι, και πολιτικούς» επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ υποστήριξε ότι με την υπόθεση των υποκλοπών κουρελιάστηκε το Σύνταγμα και ό,τι απέμεινε από την αστική Δημοκρατία.

«Για εμάς, για το ΜέΡΑ25, το ζητούμενο είναι όχι απλά να πέσετε αλλά να υπάρξει ολική ρήξη με το καθεστώς που σας ανέδειξε και τώρα σας βάζει στον πάγο», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Η δευτερολογία του κ. Βαρουφάκη:

Κυρ. Βελόπουλος : ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν την ΕΥΠ σε εργαλείο παρακολούθησης των αντιπάλων τους

Σκληρή κριτική τόσο στη κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, κατηγορώντας και τα τρία κόμματα ότι έχουν ευθύνες γιατί μετέτρεψαν την ΕΥΠ σε εργαλείο παρακολούθησης των αντιπάλων τους.

«Αυτό που είπε ο διοικητής της ΕΥΠ ανερυθρίαστα ότι «όλοι παρακολουθούνται» σημαίνει ότι η Δημοκρατία τελείωσε», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε:

«Υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, ανακαλύψατε τώρα, τον τελευταίο χρόνο, μέσα στο 2022, ότι η ΕΥΠ που εσείς φτιάξατε, παρακολουθεί κόσμο. Ανακαλύψατε ότι υπάρχουν κομματικοί στρατοί που εσείς φτιάξατε. Ανακαλύψατε ότι στοχοποιούνται δημοσιογράφοι, όταν τους στοχοποιείτε εσείς. Ε, είναι καιρός να ανακαλύψετε και τον τροχό. Αφού όλο το σύστημα είναι υποταγμένο σε κάθε κυβέρνηση. Και επειδή δεν επιτελείτε έργο, πληρώνετε αργά για ψεύτικο κυβερνητικό έργο που δεν κάνατε ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιούσαν την φράση “εθνική ασφάλεια” για να αποκτά η παρακολούθηση νομιμοφάνεια».

«Δεν υπάρχουν νόμιμες υποκλοπές. Και αυτός ο νόμος πρέπει να καταργηθεί», τόνισε ενώ υποστήριξε ότι η «ΕΥΠ θεωρείται ρουφιανομάγαζο της κάθε κυβέρνησης και υπηρετεί πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα».

Επίσης, αναρωτήθηκε (με ένα ρητορικό όπως το χαρακτήρισε ερώτημα) ξεκινώντας την ομιλία του «Σε ποια σοβαρή χώρα θα έκαναν μια τέτοια συζήτηση στο κοινοβούλιό τους;» για να απαντήσει ο ίδιος: «Αυτά οι σοβαρές χώρες τα έχουν λυμένα. Ούτε η χώρα είναι σοβαρή ούτε έχει πολιτικούς σοβαρούς» συνέχισε και αναφέρθηκε στο περιστατικό της μετάδοσης των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής: «Συνάδελφοι βουλευτές είχαν συνδεθεί και έδιναν on air όσα συζητούνταν στην Επιτροπή Θεσμών. Πόσο σοβαρό είναι αυτό από μόνο του; Θλίψη πραγματική».

Η δευτερολογία του κ. Βελόπουλου:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / in.gr

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ρέθυμνο: Προσωρινά κρατούμενος ο 37χρονος για την επίθεση σε οικογένεια Γερμανών τουριστών

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σάκκαρη: «Στόχος μου να κατακτήσω το US Open»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε επίσης