Συνεργασία ΚΕΠΕΑ και πολιτιστικού οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς»: Επιτυχημένη εκδήλωση στην Καλαμάτα με θέμα το υγιεινό μαθητικό κολατσιό [φωτογραφίες]

/

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για το υγιεινό κολατσιό στο σχολείο και την προώθηση της χρήσης ελαιολάδου και ελιάς, με τίτλο «GALA-Δεκατιανό – Η σημασία του κολατσιού (σχολατσιού) για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μουσικό Σχολείο της Καλαμάτας και τη διοργάνωσαν το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 102 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων της Καλαμάτας με 90 γονείς/κηδεμόνες και 25 εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Κύριος σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ένταξη στο καθημερινό κολατσιό των μαθητών/τριών, υλικών βασισμένων στην υγιεινή διατροφή και η ανάδειξη της Καλαμάτας σε γαστρονομικό προορισμό με όχημα την βρώσιμη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν 3 παράλληλες δράσεις: 

Α. Εστιατόριο με ονομασία «Gala Δεκατιανό» για μαθητές και μαθήτριες 

Η εκδήλωση αφορούσε στη δημιουργία ενός εστιατορίου για μαθητές/μαθήτριες που περιείχε μενού με είδη κολατσιού αποτελούμενα από υγιεινές τροφές και γευσιγνωσία ελαιολάδου. Οι μαθητές/τριες βίωσαν την εμπειρία ενός πολυτελούς εστιατορίου προσαρμοσμένου στην ηλικία τους. Να σημειωθεί ότι οι επιλογές βασίστηκαν σε αγνά υλικά, τοπικά αγροτικά προϊόντα, επιλογές από αρτοσκευάσματα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας. 

Β. Ημερίδα με τίτλο:  «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του»

Οι ΓΟΝΕΙΣ/ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ καθώς και εκπαιδευτικοί της Μεσσηνίας, παράλληλα, βρίσκονταν στο αμφιθέατρο του σχολείου όπου υλοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του». 

Την ημερίδα καλωσόρισε η κα Ραβάνη και ο κ. Αργυροηλιόπουλος από το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας δίνοντας τη σκυτάλη στην κα Πουλοπούλου, Δ/ντρια του Μουσικού Σχολείου. Έγινε απονομή βραβείων και επαίνων του περσινού Μαθητικού Διαγωνισμού «Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό;» από τον κ. Καραμπάτο, Εκτελεστικό Διευθυντή του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», τον κ. Τζαννή, Υπεύθυνο Εκπαιδευτικών Θεμάτων Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας και τον κ. Οικονομίδη, Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

Τα σχολεία που βραβεύτηκαν ήταν το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και το 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας ενώ απονεμήθηκαν έπαινοι στα σχολεία: 21ο ΔΣ Καλαμάτας, Πειραματικό ΔΣ Καλαμάτας, ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας και 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

Στη συνέχεια, η κα Μπουκέα, Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας μαζί με την κα Δημητροπούλου, φοιτήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρουσίασαν την ομιλία  «Υγιεινή διατροφή για μαθητές Δημοτικού σχολείου». Η επόμενη ομιλία ήταν  από την κα Αριστέα Γκιοξάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τίτλο «Καλές πρακτικές ένταξης υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητα των παιδιών και της οικογένειας». 

Η ημερίδα συνέχισε με ερωτήσεις από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς προς τις ομιλήτριες και προς τον κ. Καρρά, ΣΕΦ-εκπαιδευτικό του Δημόσιου ΙΕΚ Καλαμάτας και ολοκληρώθηκε με πολλαπλασιαστική εκδήλωση της ομάδας FabRoutes των «Δρόμων της Ελιάς». 

Γ. πάμε για καψάλες στα λιοτρίβια 

Τη ίδια ημέρα το μεσημέρι, 12 μαθητές και μαθήτριες με τους γονείς τους επισκέφτηκαν το λιοτρίβι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και δοκίμασαν καψαλισμένο φρέσκο ψωμί βουτηγμένο σε πρωτόλαδο και συνομίλησαν με τους παραγωγούς που έβγαζαν το λάδι τους.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι όλες οι δράσεις της εκδήλωσης στηρίχθηκαν στη συμμετοχή πολλών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών που συνεργάστηκαν για την επιτυχία του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς, με κοινό στόχο οι εκδηλώσεις να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο μέχρι να γίνει θεσμός για την πόλη της Καλαμάτας και τους ανθρώπους της.

Για τη λειτουργία του εστιατορίου συνεργάστηκαν εθελοντικά 110 άτομα: Σπουδαστές των τμημάτων «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης»,  «Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας», «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων», «Δημοσιογραφίας» και «Τέχνης Φωτογραφίας» με τους καθηγητές τους από το Δημόσιο ΙΕΚ Καλαμάτας, Εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας καθώς και Νοσηλεύτρια και Εθελοντές του Περιφερειακού τμήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και εκπρόσωποι φορέων που μας υποστήριξαν. 

Χορηγίες: ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ CATERING – ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ KAI ΣΙΑ ΕΕ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΤΕΡΙΝΑ,  AGROVIM S.A, Φούρνος  ΦΡΑΓΓΕΑΣ, Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), ΠΑΣΤΕΛΙ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ ΚΑΠΑ – ΕΥΜΕΛΕΙΝ, Αναψυκτικά LUX, Φυτώρια ΝΙΚΟΥ, Ανθοπωλείο Βασίλης Μπούνας, Φωτογράφος Εκδήλωσης Στάθης Γιαννακόπουλος 

Υποστήριξη: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Νοσοκομείο Καλαμάτας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Περιφερειακό τμήμα Καλαμάτας, Δημόσιο ΙΕΚ Καλαμάτας, Aγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Ομάδα FabRoutes του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς». 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επιτυχημένες οι Ημέρες Τοπικής Γαστρονομίας στην Καλαμάτα: Σημαντικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας συμμετείχαν στις εκδηλώσεις [φωτογραφίες]

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παναθηναϊκός: Επανήλθε ο Παλάσιος σε φουλ πρόγραμμα έπειτα από 22 μέρες

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο επίκεντρο οι «κίνδυνοι» για τα περιφερειακά πανεπιστήμια από την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ – «Μέριμνα από την πολιτεία» ζητούν ο Νίκας και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Το ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και οι επιπτώσεις στα περιφερειακά δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα απασχόλησε