Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ισχύει για τους δήμους της Μεσσηνίας και την περιφέρεια Πελοποννήσου – Αναλυτικές οδηγίες για τους ψηφοφόρους

Τα 22.722 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα (519 στη Μεσσηνία) υποδέχονται από το πρωί της Κυριακής τους εκλογείς που θα αναδείξουν τις νέες διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών. 

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 19:00, ενώ στις περιπτώσεις που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 15 του μηνός.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του οικείου δήμου.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

«Μάθε πού ψηφίζεις»

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός».

Για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00. Οι ενδιαφερόμενοι εναλλακτικά μπορούν να απευθυνθούν στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους δήμους.

Στον δήμο Καλαμάτας οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν μέσω του Δημοτολογίου ή μέσω του εντύπου προγράμματος, που έχει αναρτηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης, μεταξύ των οποίων στο ιστορικό Δημαρχείο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι δημότες Καλαμάτας μπορούν να απευθύνονται, επίσης, στα τηλέφωνα 27213 60815, 27213 60818, 27213 60819, 27213 60821, 27213 60822, 27213 60823 και 27213 60831.

Αναλυτικά τα 149 εκλογικά τμήματα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής

Πως ψηφίζω

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Λόγω των εκλογών, λειτουργούν το Σαββατοκύριακο τα γραφεία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων (όπως ληξιαρχείο και τμήμα δημοτικής κατάστασης) για ενημέρωση του κοινού και για έκδοση πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας.

Οι σταυροί προτίμησης

Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Για τους δήμους της Μεσσηνίας ισχύει:

  • Δήμος Δυτικής Μάνης: έως 3 σταυρούς προτίμησης (εκλέγονται 19 Δημοτικοί Σύμβουλοι)
  • Δήμος Οιχαλίας: έως 3 σταυρούς προτίμηση (εκλέγονται 19 Δημοτικοί Σύμβουλοι)
  • Δήμος Πύλου – Νέστορος: έως 4 σταυρούς προτίμηση (εκλέγονται 25 Δημοτικοί Σύμβουλοι)
  • Δήμος Μεσσήνης: έως 4 σταυρούς προτίμησης (εκλέγονται 29 Δημοτικοί Σύμβουλοι)
  • Δήμος Τριφυλίας: έως 4 σταυρούς προτίμησης (εκλέγονται 25 Δημοτικοί Σύμβουλοι)
  • Δήμος Καλαμάτας: έως 4 σταυρούς προτίμησης (εκλέγονται 35 Δημοτικοί Σύμβουλοι)

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση.

Για την περιφέρεια Πελοποννήσου ισχύει:

  • Π.Ε Αργολίδας: έως 3 σταυρούς προτίμησης (εκλέγονται 8 Περιφερειακοί Σύμβουλοι)
  • Π.Ε. Αρκαδίας: έως 2 σταυρούς προτίμησης (εκλέγονται 6 Περιφερειακοί Σύμβουλοι)
  • Π.Ε. Κορινθίας: έως 3 σταυρούς προτίμησης (εκλέγονται 12 Περιφερειακοί Σύμβουλοι)
  • Π.Ε. Λακωνίας: έως 2 σταυρούς προτίμησης (εκλέγονται 7 Περιφερειακοί Σύμβουλοι)
  • Π.Ε. Μεσσηνίας: έως 3 σταυρούς προτίμησης (εκλέγονται 12 Περιφερειακοί Σύμβουλοι)

Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό τουλάχιστον 43% + 1 ψήφο του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α’ γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. 

Οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα προκύψουν από τις κάλπες του Οκτωβρίου θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του 2024 και η πενταετής θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου το 2028.

με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Νετανιάχου κάνει λόγο για «μαύρη μέρα» – Δέσμευση για «πανίσχυρη εκδίκηση»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 2.053 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό του Σαββάτου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Συναγερμός» για την αντιπυρική περίοδο: Περιπολίες του Στρατού στον Ταΰγετο – Από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές

Παρουσία εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (30/4) η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας. Η διευρυμένη

Απειλή λειψυδρίας στην Καλαμάτα: Με διαδικασία «έκτακτης ανάγκης» αναζήτηση νερού σε 8 περιοχές

Επικαλούμενη λόγους έκτακτης ανάγκης και τον κίνδυνο της λειψυδρίας η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) επισπεύδει τις διαδικασίες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν

Περιφερειακό Συμβούλιο: Αντιπαράθεση για την συμπόρευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Για «απειλές» και «παζάρια» μιλούν οι αντιπολιτεύσεις

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των αντιπολιτεύσεων ξέσπασε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αφορμή την πρόσφατη εκλογή του επικεφαλής της παράταξης του

Δείτε επίσης