Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση οφείλει να προβεί σε ένα σοβαρό και ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει»

6 Φεβρουαρίου 2024

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη Παρασκευή στην βουλή, όπου ήρθε για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του απηύθυνα σχετικά με την κατάσταση στην Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες και με το αγροτικό ζήτημα, κινούνται στη σφαίρα του αυτονόητου» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» και βουλευτής Ν. Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Real Fm» και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού εκλήφθησαν ως ψίχουλα και κοροϊδία από την πλευρά των αγροτών», πρόσθεσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για την καταβολή των ενισχύσεων της ΚΑΠ που ούτως ή άλλως είναι δεσμευμένες πιστώσεις οι οποίες δεν απελευθερώνονται για να δοθούν στους αγρότες και αποτελούν υποχρέωση της χώρας να τις πληρώσει», σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης. . «Η στήριξη των παρακάρλιων παραγωγών με 40εκατ. ευρώ, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό τη στιγμή που χιλιάδες παραγωγοί θα μείνουν εκτός παραγωγικής δραστηριότητας για τουλάχιστον δύο χρόνια ενώ μέτρα όπως η κατάργηση της αγρανάπαυσης εφαρμόστηκαν και πέρυσι με πολύ πενιχρά αποτελέσματα» ανέφερε και πρόσθεσε: “Τα μέτρα για το ρεύμα είναι και αυτά ανεπαρκή λόγω το μεγέθους του προβλήματος και της έκρηξης των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων».

«Από την μεριά μας ως Νέα Αριστερά δεν θα μπούμε στη λογική πρόσκαιρων και βραχυπρόθεσμων μέτρων που ανακυκλώνουν το πρόβλημα» ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης και επισήμανε ότι: «η Νέα Αριστερά κατέθεσε ένα πλέγμα προοδευτικών κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο αγροτικός κόσμος».

«Πρώτον, η άμεση αναθεώρηση του σχεδίου για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, με έγκαιρες και έγκυρες πληρωμές. Στην νέα ΚΑΠ παρατηρείται μεγάλη γραφειοκρατία, με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και με άδικο τρόπο καταβολής των πληρωμών» σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης. «Δεύτερον, άμεση αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος είναι απαρχαιωμένος και δεν καλύπτει βασικές ζημιές στην παραγωγή κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως το φαινόμενο της ακαρπίας. Ειδάλλως η κυβέρνηση σπρώχνει τους αγρότες προς την ιδιωτική ασφάλιση». «Τρίτον, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς τα τελευταία χρόνια έχει οξυνθεί το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων και των κυκλωμάτων εμπορίας των αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα να καταλήγουμε στο οξύμωρο οι τιμές παραγωγού στο χωράφι να είναι πολύ χαμηλές και οι τιμές καταναλωτή στο ράφι να είναι πάρα πολύ υψηλές». «Τέταρτον, να υπάρξει ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένων επενδύσεων για την παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για να μπορέσουν οι αγρότες να αντιμετωπίσουν το υπέρογκο ενεργειακό κόστος» και «Πέμπτον, να υπάρξει φτηνή χρηματοδότηση των αγροτών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με τη δημιουργία νέων εργαλείων όπως των ταμείο εγγυοδοσίας και το ταμείο μικροπιστώσεων που απουσιάζουν από τον αγροτικό χώρο».

«Πάρα πολλοί αγρότες βρίσκονται στο φάσμα της επιβίωσης. Ειδικά στην Θεσσαλία η οποία είναι η καρδιά του παραγωγικού ιστού ολόκληρης της χώρας οδηγούμαστε σε μια βίαιη εξαγορά αγροτικών εκτάσεων από ελληνικά και ξένα συμφέροντα η οποία πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί, αλλιώς θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και για αυτό χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται πολύ θετικά από όσους αντιλαμβάνονται ότι αν ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα δεν μετασχηματιστεί δεν μπορεί να έχει μέλλον» δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης. «Προέχει να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση, όχι με επικοινωνιακά παιχνίδια και επισκέψεις σε προστατευμένα μπλόκα όπως έκανε ο πρωθυπουργός στην Βόνιτσα για να δείξει ότι συνομιλεί με τους αγρότες» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να καλέσει τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου και να γίνει επιτέλους μία σοβαρή επί της ουσίας συζήτηση για όλα τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην χώρα μας και να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε: «Από την πρώτη στιγμή τοποθετηθήκαμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια: πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν πλήρη δικαιώματα χωρίς εξαιρέσεις» και συνέχισε: «Θα υπερψηφίσουμε κάθε ρύθμιση η οποία διασφαλίζει ισονομία για όλους τους πολίτες. Εμείς δεν θα μπούμε σε μικροκομματικούς υπολογισμούς. Στα ζητήματα των δικαιωμάτων όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κινούνται από θέση αρχής, αυτό κάνουμε ως Νέα Αριστερά και αυτό θα κάνουμε και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

«Είμαστε αντίθετοι στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εξαρχής έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταστρατήγηση του Συντάγματος με την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων» ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει από την πραγματική συζήτηση που θα έπρεπε να είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και η στήριξη της μεγάλης διδακτικής και ερευνητικής προσπάθειας που γίνεται εκεί» υπογράμμισε.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση επιλέγει την απαξίωση, την συκοφάντηση ακόμη και την ποινικοποίηση απέναντι στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Θα έπρεπε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς το δημόσιο πανεπιστήμιο θα μπορέσει να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας του 21ου αιώνα» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Αντί για αυτή τη συζήτηση βλέπουμε από την μεριά της κυβέρνησης να προσπαθεί μέσω της καταστολής και της όξυνσης να δημιουργηθεί ένα πολεμικό περιβάλλον το οποίο δεν βοηθάει την δημοκρατική συζήτηση για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» σχολίασε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Ως Νέα Αριστερά θα στηρίξουμε με τις προτάσεις μας την προσπάθεια για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου στην χώρα μας».

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Άνοιξε ο β’ κύκλος της πρώτης αρωγής για τους αγρότες στην πλατφόρμα arogi.gov.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: «Καθυστερήσεις δεκάδων έργων με ευθύνη της κυβέρνησης και ανοχή της Περιφέρειας»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Nέα Αριστερά Μεσσηνίας: Tην 1η Μάη συμμετέχουμε στην απεργία και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία

Ανακοίνωση, σχετικά με την Πρωτομαγιά και τις κινητοποιήσεις σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία, εξέδωσε η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας. Αναλυτικά, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Την

Χαρίτσης: «Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα»

«Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα», δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του στην

Δείτε επίσης