Συναγερμός στη Μεσσηνία για τις πυρκαγιές: «Βροχή» οι συλλήψεις τις τελευταίες μέρες – «Ιδιαίτερη προσοχή» ζητάει ο δήμαρχος Καλαμάτας

6 Απριλίου 2024

Προβληματίζουν οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία. Σε αυξημένη ετοιμότητα το Πυροσβεστικό Σώμα. «Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι σύμμαχός μας», λέει ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες που εμπλέκονται με την κατάσβεση των πυρκαγιών, δεδομένου ότι οι κλιματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ευνοούν την εκδήλωση πρόωρων πυρκαγιών.

Ενδεικτικό της κινητοποίησης των αρχών είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες στη Μεσσηνία πραγματοποιήθηκαν αρκετές συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε αγροτικές αγροτοδασικές εκτάσεις.

Αναλυτικά, από 29/3 έως 6/4, ανακριτικοί υπάλληλοι της Π.Υ. Καλαμάτας προχώρησαν σε 3 συλλήψεις, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι συλλήψεις έγιναν σε περιοχές του δήμου Μεσσήνης (Μπούκα, Νερόμυλος, Λογγά) και σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα, επίσης σε περιοχή του δήμου Μεσσήνης, επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ σε ημεδαπό, ο οποίος δεν διέθετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, κατά τη διάρκεια καύσης σε υπολείμματα κλαδέματος, εντός αγροτικής έκτασης

Πυροσβεστική: Συνθήκες που ευνοούν της εξάπλωση πυρκαγιών τις επόμενες μέρες στην Πελοπόννησο – Εκτεταμένοι έλεγχοι για την τήρηση των απαγορεύσεων

Ενδεικτικές της ανησυχίας που υπάρχει για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο είναι οι αναφορές του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης (3/4) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε:

«Όσον αφορά την αντιπυρική περίοδο που έχουμε μπροστά μας και επειδή οι συνθήκες αλλάζουν. Να πω και να επιστήσω την προσοχή σε όλους και κυρίως τους συμπολίτες μας στην ύπαιθρο. Ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους. Δυστυχώς φέτος δεν είχαμε βροχές, τα ζητήματα είναι αρκετά και ελπίζουμε το καλοκαίρι να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε, ωστόσο, απαιτείται επαναλαμβάνω προσοχή.

Εμείς ως Δήμος είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα. Συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική, διαθέτουμε ενεργά σχέδια δράσης, έχουμε μόνιμη επιφυλακή με εργαζόμενους και μηχανήματα, είμαστε τυχεροί και βοηθούμε στην λειτουργία εθελοντικών ομάδων και φυσικά προετοιμαζόμαστε και για τους πυροφύλακες που κάθε χρόνο έχουν αποδειχθεί πολύτιμοι στην πρόληψη που ο Δήμος Καλαμάτας επενδύει πολλά.

Αυτό που θέλω ωστόσο ως μήνυμα σήμερα να στείλω, είναι να είμαστε όλοι προσεκτικοί, καθώς μπορεί ημερολογιακά να μην βρισκόμαστε εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, οι καιρικές συνθήκες όμως δεν είναι σύμμαχός μας στον τομέα αυτό.

Επομένως, προσοχή, εγρήγορση, να καθαρίζουμε τα οικόπεδα μας και φυσικά, αν εντοπίσουμε κάποια εστία άμεσα να καλέσουμε την πυροσβεστική. Τις επόμενες εβδομάδες θα υλοποιηθούν και δράσεις ενημέρωσης από το γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου μας, για τα οποία και θα ενημερωθείτε».

Υπ. Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: 71 πυρκαγιές σε 12 ώρες – Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου – Σε επιφυλακή 6 Περιφέρειες

Συνθήκες ξηρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με ερημοποίηση

Ο καιρός στην Καλαμάτα την Κυριακή: Έως τους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία [αναλυτικά η πρόγνωση]

*φωτογραφία αρχείου

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο καιρός στην Καλαμάτα την Κυριακή: Έως τους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία [αναλυτικά η πρόγνωση]

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πυροσβεστική: Συνθήκες που ευνοούν της εξάπλωση πυρκαγιών τις επόμενες μέρες στην Πελοπόννησο – Εκτεταμένοι έλεγχοι για την τήρηση των απαγορεύσεων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Δείτε επίσης