Εγκρίθηκε η νέα μελέτη για την ολοκλήρωση της ανάπλασης στην οδό Αναγνωσταρά: Τι προβλέπει για πεζοδρόμια και θέσεις στάθμευσης – Οι «όροι» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Εγκρίθηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας, η μελέτη του έργου με τίτλο: «Ολοκλήρωση Ανάπλασης οδού Αναγνωσταρά», με συνολικό προϋπολογισμό 950.000. 

Η εν λόγω μελέτη αφορά στην ολοκλήρωση της ανάπλασης της Όδού μετά την οριστική έκπτωση της προηγούμενης εργολαβίας, που είχε αρχίσει να εκτελείται από το βόρειο τμήμα της και σταμάτησε στη συμβολή με την οδό Κολοκοτρώνη.

Στην ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας σημειώνεται:

Προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ», αναθεωρήθηκε η αρχική οριζοντιογραφία προτεινομένων έργων της εγκεκριμένης μελέτης, με βασική αλλαγή αυτή της μείωσης του πλάτους οδοστρώματος από 3,20 σε 3,00 μέτρα.

Επιπλέον, αν και δεν απαιτείται από τις προδιαγραφές, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη οδική ασφάλεια, προτάθηκε η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα να οριστεί στα 30 χλμ/ώρα.

Ακόμα, προτάθηκε να γίνουν σημειακές τροποποιήσεις όπου υπάρχουν διαμορφωμένες είσοδοι – έξοδοι, με αποτέλεσμα κάποιες από τις θέσεις στάθμευσης που είχαν αρχικά εγκριθεί να μετατοπίζονται και από είκοσι πέντε (25) οι θέσεις να γίνονται είκοσι τέσσερις (24).

Επίσης, προβλέφθηκε η μελλοντική διαμόρφωση του ανατολικού πεζοδρομίου στο ύψος των ερειπωμένων κτιρίων που σήμερα είναι περιφραγμένα. Έτσι μελλοντικά θα διαμορφωθούν και 6 επιπλέον θέσεις στάθμευσης, με αποτέλεσμα το σύνολο των θέσεων στάθμευσης να είναι 30.

Σε όλο το μήκος της οδού Αναγνωσταρά και σε ότι αφορά στην ασφαλή κυκλοφορία των πεζών και ΑμεΑ από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, έχει προβλεφθεί η κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων (ραμπών) καθώς και ζώνη όδευσης τυφλών, στα τμήματα των προτεινόμενων πεζοδρομίων που παρουσιάζουν σχετική ευρύτητα.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόταση, προβλέπεται η διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων με ταυτόχρονη δημιουργία ικανών σε μήκος εσοχών για στάθμευση οχημάτων ανάγκης, ή οχημάτων διανομής των παρακείμενων καταστημάτων, αφήνοντας έτσι καθαρό πλάτος κίνησης οχημάτων 3,00μ – πέραν του χώρου στάθμευσης – ενώ στο σημερινό οδόστρωμα, αφού πρώτα αποξηλωθεί η υπάρχουσα και όχι σε καλή κατάσταση άσφαλτος, προβλέπεται να τοποθετηθούν έγχρωμοι κυβόλιθοι τσιμέντου, στην ίδια στάθμη που βρίσκεται σήμερα ο δρόμος.

Για την δαπεδόστρωση των νέων πεζοδρομίων, προβλέπεται η χρήση των ίδιων κατά κύριο λόγο υλικών, με τον ίδιο τρόπο, σχέδιο και αρχιτεκτονικό κάνναβο με τα ήδη υφιστάμενα πεζοδρόμια της οδού Αριστομένους, διατηρώντας έτσι την ίδια ομοιομορφία, λόγω και του γεγονότος ότι η οδός Αναγνωσταρά είναι παράλληλη και σε μικρή απόσταση από την οδό Αριστομένους.

Τέλος, προβλέπεται η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας τύπου led, όπως και η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων (τόσο των οδών όσο και των υδρορροών των παρακείμενων κατοικιών), είτε με την μετακίνηση των υφιστάμενων φρεατίων ομβρίων, είτε με την κατασκευή υπόγειου πλαστικού αγωγού που θα μεταφέρει τα όμβρια των πεζοδρόμων προς στους κεντρικούς αγωγούς της πόλης, στην ευρύτερη περιοχή της παρέμβασης.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι με έγγραφό της προς τον δήμο Καλαμάτας η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας σημειώνει ότι στην περιοχή εκτέλεσης του έργου δεν εντοπίζονται κηρυγμένα μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι ή ορατές αρχαιότητες.

Ωστόσο, στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι λόγω της εγγύτητας της περιοχής ανάπλασης με την Ζώνη Προστασίας Μνημείων Καλαμάτας ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει να ενημερώσει για την έναρξη των εργασιών 5 μέρες πριν, προκειμένου αρμόδιος υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων να παρακολουθήσει τις εργασίες εκσκαφής.

Επιπλέον, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, επειδή στην ευρύτερη περιοχή της ανάπλασης υπάρχουν αρκετά κηρυγμένα κτίρια των νεότερων χρόνων, σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η γνωμοδότηση της υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων.

Αναλυτικά το έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας προς τον δήμο Καλαμάτας:

Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την έναρξη των εργασιών της ανάπλασης, στο βόρειο τμήμα της Οδού Αναγνωσταρά (πηγή: δήμος Καλαμάτας)

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παραπλανητικές σελίδες και προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την εξαπάτηση των πολιτών: Νέο περιστατικό με στόχο τον δήμαρχο Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε άμεσα αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση εκατοντάδων ιδιοκτησιών στην Κηπούπολη – Για «σπουδαία νέα» κάνει λόγο ο δήμαρχος Καλαμάτας

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση εκατοντάδων ιδιοκτησιών στην Κηπούπολη καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας, ολοκληρώθηκε η καταχώριση στο Κτηματολόγιο

«Ναι» του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στην ίδρυση ιδιωτικής Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας – «Όχι» από την παράταξη του ΚΚΕ

Με τις θετικές ψήφους της συμπολίτευσης και της μείζονος μειοψηφίας το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε το σχέδιο, αναφορικά με την ίδρυση ιδιωτικής

Δείτε επίσης