Ένα βήμα πίσω από τον Παναγιώτη Νίκα για το κλείσιμο του στρατοπέδου της Καλαμάτας

Χλιαρή” η αντίδραση Νίκα στην απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να κλείσει το στρατόπεδο της Καλαμάτας. Στην αξιοποίηση των 220 στρεμμάτων του 9ου Συντάγματος Πεζικού και στην αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ το ενδιαφέρον. 

Χωρίς κορώνες ήταν η αντίδραση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, στην απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να κλείσει το Κέντρο Εκπαιδεύσεως του στρατού ξηράς που λειτουργεί στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Ο κ. Νίκας, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, εξέφρασε μεν τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση, ωστόσο, η ρητορική του ήταν μακριά από παλαιότερες εποχές όταν, ακόμα και στη σκέψη για το κλείσιμο του στρατοπέδου, ο δήμαρχος Καλαμάτας έκανε σκληρές δηλώσεις ή συγκαλούσε συσκέψεις με τους βουλευτές και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κομμάτων στη Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Νίκας ανέφερε: “Λυπούμαι ότι παρά τους αγώνες 7 ετών με κινητοποιήσεις, ψηφίσματα συσκέψεις και επισκέψεις σε Υπουργεία αναστέλλεται η λειτουργία του στρατοπέδου για δεύτερη φορά (η πρώτη έγινε το 2011 επί Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη).
Για αυτή την εξέλιξη εκφράζουμε την απόλυτη διαφωνία μας για λόγους, ιστορικούς, οικονομικούς αλλά και ασφάλειας της περιοχής, που έχουν κατά καιρούς και επαρκώς αναλυθεί και αιτιολογηθεί με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του στρατοπέδου λήφθηκε χωρίς καμία ενημέρωση ή στοιχειώδη συνεννόηση, όπως θα έπρεπε λόγω των αρνητικών συνεπειών που επέρχονται στην τοπική κοινωνία”.

Ο κ. Νίκας ρωτήθηκε αν θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αυτοδιοικητικών φορέων του νομού, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο κατά της απόφασης της κυβέρνησης, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. Ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι οι θέσεις των φορέων είναι γνωστές και δεν χρειάζονται αναθεώρηση. Οι επόμενες κινήσεις του δημάρχου Καλαμάτας, σύμφωνα με όσα ο ίδιος είπε, είναι να επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, προκειμένου να του εξηγηθούν οι λόγοι της κατάργησης του Κέντρου, αλλά και να θέσει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις.

Στην αξιοποίηση του ενδιαφέρον

Μπορεί η αντίδραση του κ. Νίκα για το κλείσιμο του στρατοπέδου είναι πιο …χαλαρή από ότι αναμένονταν, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με το ζήτημα της αξιοποίησης των 220 στρεμμάτων του Κέντρου και των κτιρίων που υπάρχουν σε αυτό. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, αφού σημείωσε ότι οι υποσχέσεις για την αναβάθμιση τς 120 ΠΕΑ δεν συνοδεύονται ακόμα από συγκεκριμένο σχεδιασμό, πρότεινε οι υποδομές να διατηρήσουν τον στρατιωτικό τους χαρακτήρα και να χρησιμοποιηθούν από την αεροπορική βάση (ως χώροι φιλοξενίας πιλότων κλπ). “Προσδοκούμε, έστω και τώρα, ότι θα κληθούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο που θα περιλαμβάνει κρίσιμα ζητήματα από την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ μέχρι τη χρήση των 220 στρεμμάτων του στρατοπέδου” σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας και τάχθηκε κατά της αξιοποίησης του χώρου από ιδιώτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ερώτημα αν ο δήμος Καλαμάτας θα αποδεχθεί να δοθούν οι υποδομές στο δήμο Καλαμάτας εμφανίστηκε θετικός, καθώς τόνισε ότι “αν μας δωρίσουν τις υποδομές θα τις πάρουμε. Το τι θα τις κάνουμε θα το συζητήσουμε”.

Όχι” σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Τέλος, σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε με ένταση ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν μπορεί να γίνει χώρος για τη φιλοξενία προσφύγων, δεδομένου ότι αυτό, κατά τον κ. Νίκα, θα “τίναζε στον αέρα την τοπική οικονομία”. Ωστόσο, σε ερώτημα αν ο ίδιος “φοβάται” ότι υπάρχει τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση απάντησε αρνητικά.

 

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στοιχεία που σοκάρουν στη δίκη του Μεσσήνιου πολιτευτή της Χρυσής Αυγής Φώτη Μπέλλου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επίθεση Γιάννη Λαμπρόπουλου στην κυβέρνηση για το στρατόπεδο της Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση εκατοντάδων ιδιοκτησιών στην Κηπούπολη – Για «σπουδαία νέα» κάνει λόγο ο δήμαρχος Καλαμάτας

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση εκατοντάδων ιδιοκτησιών στην Κηπούπολη καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας, ολοκληρώθηκε η καταχώριση στο Κτηματολόγιο

«Ναι» του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στην ίδρυση ιδιωτικής Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας – «Όχι» από την παράταξη του ΚΚΕ

Με τις θετικές ψήφους της συμπολίτευσης και της μείζονος μειοψηφίας το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε το σχέδιο, αναφορικά με την ίδρυση ιδιωτικής

Δείτε επίσης