Ολομέτωπη επίθεση σε Νίκα για τις πλημμύρες στην Καλαμάτα

Σφοδρή επίθεση εναντίον του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, για το θέμα των καταστροφών στην Καλαμάτα από την κακοκαιρία.

Ο κ. Μάκαρης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σημείωσε ότι 17 ημέρες μετά την καταστροφή η δημοτική αρχή συνεχίζει να κάνει επικοινωνιακή πολιτική και να μεταθέτει τις ευθύνες. Υπογράμμισε ότι κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το ζήτημα των πλημμυρών φάνηκε, ιδίως από τις τοποθετήσεις στελεχών της ΔΕΥΑΚ, ότι τα προβλήματα της Καλαμάτας ήταν γνωστά, ότι υπήρχαν οι μελέτες για την υλοποίηση έργων, αλλά, τελικά, η δημοτική αρχή δεν έπραξε το παραμικρό. Ο κ. Μάκαρης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στον γενικότερο προγραμματισμό της τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου Καλαμάτας.

Για τον “Μορέα”

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ευθυνών του ‘Μορέα”, της εταιρείας που κατασκεύασε τον εθνικό δρόμο Τρίπολης – Καλαμάτας και κατασκευάζει τον περιμετρικό της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. ‘Έχουμε αναγνωρίσει ότι ο Μορέας έχει ευθύνες. Το έχουμε διατυπώσει από το 2014. Η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΚ, όμως, όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν καμία επαφή με την εταιρία για το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάκαρης.

Τα έργα

Όσον αφορά στο ζήτημα των έργων και του επιχειρήματος της δημοτικής αρχής ότι υπήρχαν μελέτες, αλλά δεν υπήρχε χρηματοδότηση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας σημείωσε ότι υπήρχαν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία, όμως, ο δήμος δεν χρησιμοποίησε. “Υπήρχε η δυνατότητα λήψης δανείου για αντιπλημμυρικά έργα. Ο κ. Δήμαρχος, όμως, όταν θέσαμε το ζήτημα μας είπε ότι το επιτόκιο είναι υψηλό” ανέφερε ο κ. Μάκαρης.

Φωνάζει εκ των υστέρων”

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, επίσης, τόνισε ότι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Καλαμάτας “φωνάζουν εκ των υστέρων αντί να έχουν αγωνιστεί έγκαιρα για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων”. Υπογράμμισε, δε, ότι οι κίνδυνοι για τη Μεσσηνία είναι γνωστοί από το 2012, όπως φαίνεται από σχετική μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Δεν υπήρξε σχεδιασμός”

Δεν υπάρχει συγκροτημένος προγραμματισμός αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης. Δεν υπάρχει συνολική εκτίμηση των κινδύνων” επεσήμανε ο Μανώλης Μάκαρης και προσέθεσε “η λειτουργία του γραφείου πολιτικής προστασίας ήταν αποτυχημένη. Φάνηκε ότι δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο δήμος και οι δομές του ήταν απούσες”.

Για τους πληγέντες

Ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε στο ζήτημα των πληγέντων. “Πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα στο σύνολο των ζημιών. Πρέπει να δοθεί άμεσα το πρώτο βοήθημα, πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν οι αγρότες και οι επιχειρηματίες”, είπε ο κ. Μάκαρης. Τέλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έκανε δύο προτάσεις για την ελάφρυνση των πληγέντων. Πρώτον να ζητηθεί από το δήμο η άρση κατασχέσεων ή πλειστηριασμών και δεύτερον να υπάρξει πρόνοια ώστε να προβλεφθούν θέσεις στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για τους πληγέντες και τις οικογένειές τους.

Να αντισταθούν οι πολίτες”

Δηλώσεις για το ζήτημα έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης. Ο κ. Μπεχράκης κάλεσε τους πολίτες να μην απογοητευτούν και, όπως χαρακτηριστικά είπε, “να γίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τις παραλείψεις που υπάρχουν στη πόλη”. Παράλληλα, ο κ. Μπεχράκης κάλεσε τους πολίτες να μην απογοητευτούν από την εικόνα του δημοτικού συμβουλίου κατά την ειδική συνεδρίαση, σημειώνοντας ότι αυτή είναι αποτέλεσμα των επιλογών της δημοτικής αρχής.

Ο κ. Μπεχράκης επίσης αναφέρθηκε και σε ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας. Σημείωσε οτι η πολιτική προστασία και η ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να γίνουν “έξυπνες” υπηρεσίες και να παρακολουθούν ρέματα, ποτάμια και τα υπόλοιπα δίκτυα διαχείρισης υδάτων σε πραγματικό χρόνο. “Αυτό θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε και πότε έρχεται το πρόβλημα, αλλά και να έχουμε χρήσιμα στατιστικά στοιχεία τα οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την υλοποίηση έργων” ανέφερε ο κ. Μπεχράκης. Τέλος, ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των παρεμβάσεων στον Νέδοντα τονίζοντας ότι σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται επί 4 χρόνια στα συρτάρια. “Είτε είναι ανεπαρκής η Μελέτη, είτε υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια. Όπως και να έχει οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι προφανές ότι είναι μεγάλες και γι αυτό το ζήτημα” σημείωσε ο κ. Μπεχράκης.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στην Καλαμάτα γυρίσματα του “πρωταθλητή των πρωταθλητών”

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Προσπάθησε να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο Καλαμάτας με πλαστά έγγραφα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Βολές σε Κουτσούλη και ΠΑΣΟΚ και από την παράταξη Τατούλη – «Αρχίζουν τα γραμμάτια και εξοφλούνται»

Βολές εναντίον του επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την οποία στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουτσούλη, με αφορμή την εκλογή του με

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σφοδρή επίθεση Μάκαρη στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ- «Σε συνεννόηση Πτωχός και Κουτσούλης»

Σφοδρή επίθεση εναντίον του συνδυασμού που στήριξε το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές και προσωπικά του επικεφαλής του, Δημήτρη Κουτσούλη, εξαπολύει με ανακοίνωσή

Το σχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Καλαμάτα: Εγκαταστάσεις στο Ανατολικό Κέντρο για 200 φοιτητές – Συνεργασία με κολέγιο των ΗΠΑ και υποσχέσεις για οικονομικά οφέλη [αναλυτικά η πρόταση]

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρόταση της ΤΕΜΕΣ προς τον δήμο Καλαμάτας, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικής Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και

Δήμος Καλαμάτας: Προχωράει η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης – Oλοκληρώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων οι απαιτούμενες εργασίες μετά τον εντοπισμό ευρημάτων

Επανεκκίνησαν, δίχως προβλήματα, οι εργασίες κατασκευής του νέου αγωγού ύδρευσης Φ800, από τις Πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα, στην περιοχή της Άνθειας. Σύμφωνα

Δείτε επίσης