Προγραμματική σύμβαση προτείνει ο δήμος Καλαμάτας για τη Σχολή Παπαφλέσσα

Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προτείνει ως λύση ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, για την άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα του κτιρίου της Σχολής Παπαφλέσσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Καλαμάτας έχει ζητήσει την παραχώρηση τμήματος του κτιρίου, περίπου το 1/3, προκειμένου να λειτουργήσει από το φθινόπωρο το Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο. Ωστόσο, η διοίκηση του Επιμελητηρίου εμμέσως έχει απαντήσει αρνητικά, καθώς μια μέρα μετ απέστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε να προχωρήσει η διαδικασία για την έκδοση οικοδομικής άδειας, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την λειτουργία της “Μεσογειακής Πόλης” στο συγκεκριμένο κτίριο.

Επιστολή Νίκα

Σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας επανήλθε στο ζήτημα κοινοποιώντας επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρη Μανιάτη. Στην επιστολή του ο κ. Νίκας αναφέρει ότι έχει προτείνει την σύναψη προγραμματικής σύμβαση μεταξύ Δήμου, Επιμελητηρίου και Περιφέρειας, προκειμένου να ξεπεραστούν τα ιδιοκτησιακά ζητήματα που υπάρχουν με το συγκεκριμένο κτίριο και, παράλληλα, να προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου της “Μεσογειακής Πόλης”. Στην ίδια επιστολή ο δήμαρχος Καλαμάτας απαντά και στα ζητήματα που έχει θέσει το Επιμελητήριο σχετικά με την έκδοση οικοδομικής άδειας και την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται το κτίριο.

Σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Νίκας: “Σε απάντηση στο ανωτέρω έγγραφό σας πρέπει κατ’ αρχή να παρατηρήσουμε ότι δεν αντιλαμβανόμαστε την προτροπή σας για “προσωπική παρέμβαση” του Δημάρχου στη Δ/νση Πολεοδομίας προκειμένου να εκδοθεί άδεια οικοδομής στο κτίριο της πρώην σχολής Παπαφλέσσα, για την υλοποίηση του έργου « ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΗ- ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ». Πέραν του γεγονότος ότι ουδείς σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί προς έκδοση οικοδομικής αδείας μέχρι σήμερα, σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι οι άδειες εκδίδονται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, όπως ο νόμος ορίζει.
Εν προκειμένω, όπως γνωρίζετε δεν έχει προχωρήσει η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ.61 που έχετε ζητήσει από 24/02/2015 και η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής αδείας με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Όπως επίσης γνωρίζετε, το ουσιαστικό πρόβλημα για την εμπλοκή αυτή έγκειται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα, για το οποίο σας έχουμε προτείνει τρόπο αντιμετώπισης ήδη εδώ και δύο χρόνια. Συγκεκριμένα επειδή ο Δήμος δεν προτίθεται να απεμπολήσει δικαιώματά του επί του ακινήτου και προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σύγχρονο έργο για την πόλη, σας εξηγήσαμε ότι όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με θετική διάθεση και των δυο πλευρών. Συγκεκριμένα λοιπόν προτείναμε τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας σε Προγραμματική Σύμβαση από κοινού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για το σκοπό υλοποίησης του εν λόγω έργου και σας είχαμε μάλιστα αποστείλει σχέδιο σχετικού κειμένου χωρίς να λάβουμε καμία απάντηση επί της πρότασής μας.
Κατά συνέπεια είναι εύλογη η έκπληξή μας για το περιεχόμενο της από 18/7/2017 επιστολής σας. Επειδή στην επιστολή σας αυτή δεν κάνετε αναφορά σε τυχόν χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ όπως μας είχατε ενημερώσει στο παρελθόν, θα θέλαμε να έχουμε αξιόπιστη πληροφόρηση για το θέμα αυτό.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το κτίριο της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα πρόσφατα κρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή ως το μοναδικό κατάλληλο να στεγάσει σε μέρος των εγκαταστάσεων του το Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο έναντι ενοικίου που θα καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος δεν έχει αντίρρηση να το εισπράττετε εσείς.
Περιμένουμε τις απόψεις σας για όλα τα θέματα”.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, όταν και γνωστοποίησε την πρόθεση του δήμου να στεγάσει το Ειδικό Λύκειο στη Σχολή Παπαφλέσσα, ανέφερε ότι για το θέμα θα έχει συνάντηση και με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, δεδομένου ότι – όπως χαρακτηριστικά είπε- βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα τέτοια συνάντηση δεν έχει γίνει, ενώ παράλληλα κανένας από τους ενδιαφερόμενους για την προεδρία του Επιμελητηρίου δεν έχει λάβει δημόσια θέση για το ζήτημα.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Δεύτερο σε ποσοστιαία αύξηση αφίξεων το πρώτο εξάμηνο του 2017

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Παιχνίδια” Οικολόγων με την Καλαμάτα – Πεντακάθαρα τα νερά των παραλιών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση εκατοντάδων ιδιοκτησιών στην Κηπούπολη – Για «σπουδαία νέα» κάνει λόγο ο δήμαρχος Καλαμάτας

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση εκατοντάδων ιδιοκτησιών στην Κηπούπολη καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας, ολοκληρώθηκε η καταχώριση στο Κτηματολόγιο

«Ναι» του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στην ίδρυση ιδιωτικής Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας – «Όχι» από την παράταξη του ΚΚΕ

Με τις θετικές ψήφους της συμπολίτευσης και της μείζονος μειοψηφίας το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε το σχέδιο, αναφορικά με την ίδρυση ιδιωτικής

Δείτε επίσης