Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ματ του Πέτρου Τατούλη στον Αντώνη Σαμαρά με τρεις κινήσεις

Ο Περιφερειάρχης με τρεις κινήσεις αναδεικνύεται κυρίαρχος στην Πελοπόννησο κερδίζοντας Σαμαρά και Σαμαρικούς. Αναπροσαρμογή στρατηγικής ζητούν τώρα «γαλάζια» στελέχη έναντι του Τατούλη, προκειμένου να μη χαθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πολύ κοντά στην ευόδωση τριών σημαντικών σχεδίων του Πέτρου Τατούλη βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο λόγος για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, για την έλευση στην Πελοπόννησο του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Sparkasse και για τη δημιουργία ερευνητικής διαστημικής βάσης στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Τα σκουπίδια

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και η λύση Τατούλη απασχολεί την Πελοπόννησο πολλά χρόνια. Παρότι η λύση Τατούλη είχε την …υποστήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά ποτέ δεν προχώρησε με αποτέλεσμα η Πελοπόννησος να είναι γεμάτη χωματερές και να ελοχεύει ο κίνδυνος προστίμων από την ΕΕ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού διερεύνησε ως όφειλε τις δυνατότητες που υπάρχουν στη διαχείριση (τοπική κλπ), κατέληξε στη λύση Τατούλη θεωρώντας ότι είναι η μόνη εφικτή. Το ζήτημα αναμένεται να λυθεί και τυπικά τις επόμενες μέρες οπότε και θα έχουμε την υπογραφή της ΣΔΙΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί ανακοίνωση του κ. Φλαμπουράρη με την οποία έχει δοθεί το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η Sparkasse

Στην Περιφέρεια θεωρούν ότι η έλευση του γερμανικού κολοσσού στην Πελοπόννησο θα δημιουργήσει νέα αναπτυξιακά δεδομένα. Μιλούν για έναν καθαρά “αυτοδιοικητικό” τραπεζικό όμιλο, ο οποίος θα βοηθήσει ουσιαστικά τον επιχειρηματικό κόσμο της Περιφέρειας. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ξεκίνησε, και αυτός, επί ημερών Σαμαρά. Ωστόσο, παρότι ο κ. Σαμαράς ήταν θετικός, η κυβέρνησή του ποτέ δεν βοήθησε ουσιαστικά. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι εξελίξεις που προκύπτουν έχουν τη σύμφωνα γνώμη της κυβέρνησης.

Η διαστημική βάση

Ο τρίτος πυλώνας του σχεδιασμού Τατούλη αφορά στην ερευνητική διαστημική βάση της Καλαμάτας. Και αυτός ο σχεδιασμός ξεκίνησε επί ημερών Σαμαρά. Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να ήταν ένθερμος οπαδός του σχεδιασμού, αλλά προς το τέλος της θητείας του, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία ουσιαστική προετοιμασία. Μάλιστα, για άγνωστους λόγους, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ευτελίστηκε καθώς παρουσιάστηκε ως “διαστημική πύλη” από την οποία θα γίνονται ταξίδια αναψυχής στο διάστημα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική καθώς ο σχεδιασμός μιλά για δημιουργία ερευνητικής διαστημικής βάσης, η οποία θα απορροφήσει σημαντικά Ευρωπαϊκά κονδύλια με τους πρώτους υπολογισμούς να μιλούν για περισσότερα από 500.000.000 ευρώ. Ο δρόμος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, και άλλων σχετικών, έχει ανοίξει με την απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, να συσταθεί Ελληνική Διαστημική Εταιρεία.

Το πολιτικό διακίβευμα

Πίσω από τις πιο πάνω εξελίξεις είναι σαφές ότι υπάρχει πολιτικό διακίβευμα, που δεν είναι άλλο από την προσπάθεια ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων στην Πελοπόννησο. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς, «γαλάζιοι» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ελεγχόμενοι από τον πρώην Πρωθυπουργό δήμαρχοι της Πελοποννήσου, εσχάτως, έχουν στρατευθεί κατά του κ. Τατούλη αποδεικνύει ότι το σχέδιο Σαμαρά κατά Τατούλη είχε συγκεκριμένο στόχο: Τον πολιτικό έλεγχο της Πελοποννήσου. Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς, επί πρωθυπουργίας του, κρατούσε «όμηρο» τον κ. Τατούλη. Αυτό γιατί, παρότι υποτίθεται ότι στήριζε τον σχεδιασμό του περιφερειάρχη, ποτέ δεν τον έκανε εμπράκτως. Το σχέδιο Σαμαρά να μην υλοποιηθούν οι πρωτοβουλίες Τατούλη αποσκοπούσε στην πολιτική αποδυνάμωση του Αρκά πολιτικού σε μια περιοχή (Πελοπόννησο), την οποία ο κ. Σαμαράς θεωρεί ιδιοκτησία του. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Σαμαράς και τα «τέκνα» του στην Πελοπόννησο δεν δίστασαν να στραφούν εναντίον του ίδιου τους του εαυτού με την περιβόητη ερώτηση για τα σκουπίδια αποδεικνύει ακόμα περισσότερο ότι στόχος του μπλοκ Σαμαρά είναι ένας και μοναδικός: Να πληγεί πολιτικά ο Π. Τατούλης για να ελέγξει ο Μεσσήνιος πολιτικός την Πελοπόννησο. 

Η νίκη Τατούλη

Ωστόσο, η προσπάθεια Σαμαρά φαίνεται ότι πέφτει στο κενό καθώς ο σχεδιασμός Τατούλη αρχίζει να υλοποιείται. Η πολιτική νίκη Τατούλη στο εσωκομματικό πεδίο είναι εμφανής και, ήδη, υπάρχουν φωνές στη Νέα Δημοκρατία που ζητούν αναπροσαρμογή στρατηγικής το κόμματος έναντι του Περιφερειάρχη. Όσοι, δε, αντιλαμβάνονται την πολιτική σε βάθος θεωρούν ότι η «εξωστρέφεια» του Π. Τατούλη τον έχει ήδη καταστήσει, ήδη, σημαντικό πολιτικό «παίκτη» εντός Πελοποννήσου. Μάλιστα, όσοι διαθέτουν γνώση των πολιτικών πραγμάτων και εκτός Πελοποννήσου, αντιλαμβάνονται ότι η «εξωστρέφεια» Τατούλη όχι μόνο τον έχει καταστήσει κυρίαρχο στην Πελοπόννησο, αλλά του έχει δώσει τη δυνατότητα να κινηθεί σε ευρύτερα πλαίσια, γεωγραφικά και όχι μόνο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ