“Επανάσταση” στην τοπική αυτοδιοίκηση με σφραγίδα Τσίπρα

1 Ιουνίου 2017

Αποφασισμένος ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση και να φέρει “επανάσταση” στη φιλοσοφία και στη λειτουργία δήμων και περιφερειών. Με απλή αναλογική η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το φθινόπωρο η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. 

Στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος που αφορά την εκλογή των αιρετών της αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι συνθήκες είναι ώριμες”

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Τσίπρας σημείωσε: “Είναι αναγκαίες σήμερα ευρύτερες συνθέσεις για να δημιουργηθούν συναινέσεις και συνεννοήσεις, προκειμένου να προχωρήσει και ο τόπος και η τοπική αυτοδιοίκηση. Η συνεννόηση δεν σημαίνει ταύτιση απόψεων, δεν σημαίνει κατάργηση της πολιτικής διαφωνίας. Το ζητούμενο σήμερα είναι την πολιτική διαφωνία να την φέρουμε πάνω στο τραπέζι και να τη μετατρέψουμε από πολιτικό σύνθημα σε πολιτικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι, πλέον, είναι ώριμο να μιλήσουμε για το σύστημα της απλής αναλογικής. Είναι ένα σύστημα που δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και νομίζω ότι μπορούμε να παραδειγματιστούμε και να σκεφτούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για να μπορέσει να λειτουργήσει. Είμαστε ανοιχτοί να κουβεντιάσουμε, αλλά πρέπει να πω ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, ώστε η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να γίνει με το νέο εκλογικό σύστημα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο χρόνος των εκλογών

Ενδιαφέρον είχε και η απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός σε σχέση με το χρόνο των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι αυτές είναι προγραμματισμένο να γίνουν την ίδια χρονιά (Μάιος 2019) τόσο με τις ευρωεκλογές όσο και με τις εθνικές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί αν ωφελεί να γίνονται ταυτόχρονα οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση με τις ευρωεκλογές και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε ιδέες που μπορούν να αλλάξουν αυτό το δεδομένο.

Το Φθινόπωρο η κατάθεση του νομοσχεδίου

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στο χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα αφορά τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. “Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο εκκίνησης, πλέον και τυπικά, της διαδικασίας της διαβούλευσης που θα μας οδηγήσει, πιστεύουμε, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αρχές του φθινοπώρου, στο να καταθέσουμε στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Οι άξονες των αλλαγών

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, στην εισήγησή του περιέγραψε συνολικά τους άξονες των αλλαγών στην τοπικής αυτοδιοίκηση. “Η μεταρρύθμιση αυτή προωθεί μία ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, που αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και εκτείνεται σε τέσσερα πεδία:

Πρώτον, στον αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων, ανάμεσα στους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους δήμους και τις περιφέρειες και το κράτος.
Δεύτερο, στον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το εκλογικό σύστημα, το σύστημα εκλογής δημοτικών, περιφερειακών συμβουλίων και δημάρχων και περιφερειαρχών, το σύστημα διοίκησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη θέσπιση της κοινωνικής συμμετοχής και του ελέγχου των πολιτών απέναντι στον θεσμό. Το τρίτο πεδίο αφορά τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και το τέταρτο αφορά στην αναπτυξιακή τους πολιτική” υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 84-80 τον Ολυμπιακό

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στα 250.000.000 ευρώ η νέα επένδυση της ΤΕΜΕΣ σε Γιάλοβα και Πύλο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσομάλλης: Επιβεβαίωση όσων ξέραμε ήδη από 10 Ιανουαρίου για τον δικαστικό χάρτη της Μεσσηνίας – Αιχμές για τα «δια των ενεργειών μου»

Με αφορμή την εισαγωγή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το

Χαρίτσης: «Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα»

«Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα», δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του στην

Μαντάς για Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: «Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό, διατηρώντας τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα»

Πλήρη διατήρηση της δικαστικής ύλης για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, με παράλληλη διατήρηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της χωρικής του αρμοδιότητας, περιλαμβάνει το

ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωσε τους τελευταίους οκτώ υποψήφιους ευρωβουλευτές – Ο Γιάννης Πάζιος ανάμεσα στους «εκλεκτούς»

Ανακοινώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ οι τελευταίοι 8 υποψήφιοι του κόμματος για τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Ανάμεσα στους «εκλεκτούς» είναι και ο Γιάννης Πάζιος, μέλος της

Δείτε επίσης